Szamócás vaníliatorta
Hozzávalók:
18 cm-es formához
tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- csipet só
krém:
- 5 dl tej
- 1 tasak (40 gr) főzős vaníliás pudingpor
- 7 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csapott ek liszt
- 2 tojásfehérje
- 25-30 dkg apróbb szamóca
díszítéshez:
- néhány szem szamóca
- menta,- vagy citromfűlevél
Elkészítése:
- A lisztet összekeverjük a csipet sóval, porcukorral, belemorzsoljuk a vajat, tojássárgákat hozzáadva egynemű tésztává gyúrjuk.
- Fóliába csomagolva 1/2-1 órára a hűtőbe tesszük.
- A tésztát kb 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 18 cm átmérőjű formát úgy, hogy magas pereme legyen.
- A tészta aljába szárazbabot vagy sütőgolyót szórunk, 180°C-os sütőben 20 percig sütjük.
- A formában hagyjuk kihűlni, tányérra tesszük.
- A krémhez a pudingporos tasak leírása alapján elkészítjük a vaníliás pudingot, de amikor a száraz anyagokat összekeverjük 1 csapott evőkanál lisztet is adunk hozzá, hogy szilárdabb legyen majd az állaga.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a pudingba.
- A kihűlt tészta aljára terítünk egy sor megtisztított, megmosott, megszárított szamócát, ráöntjük a vaníliás krémet, hűtőbe tesszük megdermedni.
- Tálaláskor tetejét szamócával, menta vagy citromfűlevélkékkel díszítjük, picit meg is porcukrozhatjuk.