Egyszerű és gyors hétvégi ebéd, amelyre már előző nap is előkészülhetünk, így több idő jut majd másra. A mézes, mustáros ízvilág nagyon kedvelt nálunk, most sovány karajt pácoltam be vele és igazán aprócska parázsburgonyát is sikerült beszereznem hozzá köretnek. Az édeskés hús mellé szerintem nagyon jól illik az illatos fokhagyma és a rozmaring erőteljes aromája. Amíg az apró gyöngyökre emlékeztető krumplicskák vajpuhára párolódtak a sütőben, addigra pont elkészült a hús is. Aki olyan elvetemült chili imádó, mint én, az még meghintheti a burgonyákat kevés chilipehellyel is.
Mézes-mustáros karaj, rozmaringos parázsburgonyával
Hozzávalók:
- 8 vékonyabb szelet karaj (csont nélkül)
pác:
- 4 ek mustár
- 2 ek méz
- 1 ek olívaolaj
köret:
- 1 kg apró parázsburgonya
- 4-5 g zúzott fokhagyma
- 2-3 szál friss rozmaring
- 1-2 ek olívaolaj
- só
Elkészítése:
- A pác hozzávalóit összekeverjük, megkenjük vele a húsok mindkét oldalát, lerétegezzük egy zárható edénybe, ráöntjük a maradék pácot és néhány órára - még jobb, ha egy éjszakára - hűtőbe tesszük.
- Az apró parázsburgonyát alaposan megmossuk, héjastól sütőtálba vagy tepsibe tesszük, megsózzuk.
- Az olajban elkeverjük a fokhagymát és a felaprított rozmaring leveleket, ráöntjük a burgonyára, alaposan összekeverjük.
- 200°C-os sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük.
- Közben a hússzeleteket kivesszük a pácból, kevés olajon mindkét oldalára kérget sütünk, közben sózzuk, borsozzuk, majd kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk, időnként pótolva alatta a folyadékot.
Nagyon finom ebédetek volt! A chilipehely nekem is jöhetett volna :-)
VálaszTörlés