Áfonyás, citromos sajttorta pohárkrém
Hozzávalók:
4 személyre
kekszes réteg:
- 10 dkg zúzott édes keksz (nálam Győri Édes mini zabfalatok, de lehet vajas vagy omlós keksz, esetleg piskóta is)
- 5 dkg olvasztott vaj
sajtkrém réteg:
- 50 dkg mascarpone (vagy natúr krémsajt)
- 2,5 dl habtejszín (nem kell felverni)
- 15 dkg porcukor
- 2 tk vanília kivonat
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)
áfonyás réteg:
- 20-25 dkg friss vagy fagyasztott áfonya (lehet eper, szeder, málna, vegyes bogyós gyümölcs is)
- 1-2 ek cukor
- kevés citromlé
- pici víz
citromkrém (lemon curd) receptje ITT található (előző nap is elkészíthetjük)
díszítéshez:
- maréknyi friss áfonya
- citromfű vagy mentalevél
- pirított mandula
Elkészítése:
- A kekszet zacskóba tesszük, sodrófával vagy klopfolóval morzsásra törjük, összekeverjük az olvasztott vajjal.
- Egy közepes tálba tesszük a krémsajtot, hozzáadjuk a habtejszínt, porcukrot, vaníliát, reszelt citromhéjat és levet, robotgéppel kihabosítjuk.
- Az áfonyát kevés vízzel tűzre tesszük, cukorral, citromlével alacsony lángon felfőzzük, majd húlni hagyjuk.
- Üvegporakba lerétegezzük a hozzávalókat: először a vajas kekszmorzsát, rárakunk a sajtkrémből, majd az áfonya réteg következik, rá újból sajtkrém, erre jön a citromkrém, végül a sajtkrémmel zárjuk.
- Tetejét pirított mandulával, áfonyával és citromfű vagy mentalevelekkel díszítjük.
- Azonnal fogyasztható.