2019. július 27., szombat

Áfonyás, citromos sajttorta pohárkrém















A hétvégére most csak egy hipp-hopp desszertet készítettem. Gyors, egyszerű és mutatós, tényleg meg van kb fél óra alatt, ha a citromkrémet előző nap elkészítjük. Egy népszerű amerikai édesség, a cheescake poharas desszert változata. A lágy krémsajthoz nagyon jól illik a fanyar citrom és az édeskés áfonya, de bármilyen más nyári idénygyümölcsöt is használhatunk hozzá. A ropogós rétegeket (keksz és pirított mandula) pedig véletlenül se hagyjuk ki a desszertből, mert szerintem az a legjobb része, amikor a ropogós darabkákra ráharapunk. Nekem nagy kedvenceim nyáron ezek a  gyümölcsös csodák, nem csak azért mert igen finomak, üdítőek, de sütni sem kell őket, ami nagyon vonzó tud lenni számomra a tikkasztó hőségben. Ünnepi desszertként is megállja a helyét. 

Áfonyás, citromos sajttorta pohárkrém

Hozzávalók:
4 személyre

kekszes réteg:

  • 10 dkg zúzott édes keksz (nálam Győri Édes mini zabfalatok, de lehet vajas vagy omlós keksz, esetleg piskóta is)
  • 5 dkg olvasztott vaj

sajtkrém réteg:

  • 50 dkg mascarpone (vagy natúr krémsajt)
  • 2,5 dl habtejszín (nem kell felverni)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tk vanília kivonat
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)

áfonyás réteg:

  • 20-25 dkg friss vagy fagyasztott áfonya (lehet eper, szeder, málna, vegyes bogyós gyümölcs is)
  • 1-2 ek cukor
  • kevés citromlé
  • pici víz

citromkrém (lemon curd) receptje ITT található (előző nap is elkészíthetjük)


díszítéshez:

  • maréknyi friss áfonya
  • citromfű vagy mentalevél
  • pirított mandula

Elkészítése:

  1. A kekszet zacskóba tesszük, sodrófával vagy klopfolóval morzsásra törjük, összekeverjük az olvasztott vajjal.
  2. Egy közepes tálba tesszük a krémsajtot, hozzáadjuk a habtejszínt, porcukrot, vaníliát, reszelt citromhéjat és levet, robotgéppel kihabosítjuk.
  3. Az áfonyát kevés vízzel tűzre tesszük, cukorral, citromlével alacsony lángon felfőzzük, majd húlni hagyjuk.
  4. Üvegporakba lerétegezzük a hozzávalókat: először a vajas kekszmorzsát, rárakunk a sajtkrémből, majd az áfonya réteg következik, rá újból sajtkrém, erre jön a citromkrém, végül a sajtkrémmel zárjuk.
  5. Tetejét pirított mandulával, áfonyával és citromfű vagy mentalevelekkel díszítjük.
  6. Azonnal fogyasztható.   





2019. július 24., szerda

Sajtos, baconos cukkinikenyér












A nyári hónapokban sok cukkinis ételt készítek. Szeretem ezt a zöldséget, mert nagyon sokoldalúan felhasználható. Töltve, rántva, salátákba, omlettbe, grillezve, levesnek, kencének, de még édességekbe csempészve is. Most azonban egy sós változat került nálam kipróbálásra. Kívül kicsit kérges, belül puha és omlós. Tele van színekkel és ízekkel. A cukkini nem is annyira érződik ki belőle, az inkább csak a szaftos textúráról gondoskodik, annál inkább a szalonna és az aromás cheddar sajt. Reggelire, uzsonnára, vacsorára is fogyaszthatjuk, de ha piknikezni indulnánk, akkor is jó szolgálatot tesz, mivel melegen és hidegen is egyaránt finom. Nem igényel nagy munkálatokat, "kenyér" létére nem kell dagasztani, keleszteni, csak összekeverni a hozzávalókat. Muffinként is megsüthető.

Sajtos, baconos cukkinikenyér

Hozzávalók:
kb 6x13x22 cm-es sütőformához

  • 3 tojás
  • 1 tk cukor
  • 1 dl olívaolaj 
  • 15 dkg héjával együtt lereszelt zsenge cukkini (nálam sárga és zöld vegyesen)
  • 15 dkg kockázott bacon
  • 10 dkg reszelt vörös cheddar sajt
  • 3 szál újhagyma fehér része
  • 1/2 kápia paprika
  • 3 ek natur joghurt vagy tejföl
  • 2-3 ek tejszín vagy tej
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 csapott tk só,vagy ízlés szerint
  • őrölt bors, ízlés szerint


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A kockázott bacont serpenyőben kevéske olaj hozzáadásával zsírjára pirítjuk, a zsírt leszűrjük.
  3. Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat: lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, borsot.
  4. Egy másik tálban tojást habosra keverjük a cukorral és az olajjal, hozzáadjuk a reszelt cukkinit, pirított bacont, sajtot, apróra vágott kápiát, felkarikázott újhagymát, joghurtot/tejfölt, tejszínt/tejet.
  5. A két tál tartalmát alaposan összekeverjük.
  6. A masszát kicsi, de magas szögletes sütőformába öntjük, 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. (Tűpróba!)
  7. Langyosra hűlve kínáljuk, de hidegen is finom.





2019. július 22., hétfő

Mézes, joghurtos málnafagyi












Ebben az izzasztó hőségben nekem csak a fagyi ad némi felfrissülést. Manapság már rengeteg féle jó minőségű főzött fagyi kapható, nem úgy, mint gyerekkoromban, amikor a fagyisnál volt 2 féle: a csokis meg a vaníliás. Igaz akkoriban 50 fillér volt egy gombóc belőle... Nem volt rá semmilyen topping, se tejszínhab, se fagyiöntet, se színes cukorka vagy csokidarabkák, mégis boldogan nyaltuk az iskolából hazafelé menet. Ez a joghurtos alapú, gyümölcsös nyári finomság pár perc alatt elkészül otthon, ha épp nincs a mélyhűtőnk rejtekén egy-két doboz a jeges hűsítőből. Fagylaltgéppel készítve persze sokkal krémesebb, finomabb lesz, de ha nincs ilyen csodamasina a birtokunkban, akkor is jól fog esni ebéd után és persze nincs benne mesterséges színezék, ízfokozó sem. Nagyon egyszerű az elkészítése, kedvünk és ízlésünk szerint más gyümölcsöket is használhatunk hozzá: pl.: epret, meggyet, áfonyát, szedret, barackot. Ha kedvet kaptatok hozzá, lepjétek meg vele egyik nap a családot!     

Mézes, joghurtos málnafagyi

Hozzávalók:

  • 30 dkg sűrű görög joghurt
  • 30 dkg málna 
  • 3 ek méz
  • 3 dl habtejszín
  • pici cukor
  • 1 bio lime (vagy sima, kezeletlen héjú citrom)

díszítéshez:

  • néhány szem málna
  • friss menta vagy citromfűlevél

Elkészítése:
  1. Botmixer poharába rakjuk a málnát, joghurtot, mézet, hozzáreszeljük a 1/2 lime vagy citrom héját, hozzáadjuk ízlés szerint a levét. (akit zavar a málna magja az finom szűrőn nyomja át felhasználás előtt a gyümölcsöt)
  2. Botmixerrel pürésítjük.
  3. A habtejszínt pici cukorral kemény habbá verjük - keveset félretehetünk belőle a fagyi tetejére - óvatosan hozzákeverjük a málnás krémhez. 
  4. Ha van fagylaltgépünk a fagyialapot elkészítjük benne, ha nincs, akkor jégkrémformákba vagy egy zárható műanyag dobozba öntjük és berakjuk a mélyhűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.  
  5. Utóbbi esetben a krémet a mélyhűtőből kivéve, fél óránként 3-4 alkalommal átkeverjük, hogy krémesebb legyen.
  6. Az elkészült fagylaltot kelyhekbe vagy poharakba kanalazzuk, a félretett tejszínhabbal, pár szem málnával és citromfű vagy mentalevéllel díszítjük.

 Inspiráció: NoSalty

2019. július 16., kedd

Indiai vajas csirke (Murgh Makhani)
















A legismertebb indiai ételek egyike ez a krémes, vajas csirke, minden étterem kínálatában megtalálható. Eredete egy Kundal Lal Gujral nevű férfihez fűződik, aki a Moti Mahal Delux éttermet vezette Indiában, Delhiben az 1950-es években. Az ételt véletlenszerűen találta ki, a maradék csirkét és paradicsom mártást szerette volna felhasználni a pazarlás minimalizálása céljából. Számos variációja van, szinte mindenhol egy kicsit másképp készítik, és bár éttermi stílusú étel, otthon sem nehéz előállítani. Köretként friss, forró basmati rizs és házi naan kenyér illik hozzá. Nehéz ellenállni ennek a gazdagon fűszeres, selymes, tejszínes paradicsommártásban főtt omlós csirkének, aki szereti a kicsit különlegesebb ételeket, az bátran próbálja ki.


Indiai vajas csirke

Hozzávalók:


  • 80 dkg csirkemellfilé

pác:


  • 30 dkg natúr görög joghurt
  • 1 tk citromlé
  • 1 g fokhagyma
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 2 tk garam masala
  • 2 tk kurkuma
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk chilipehely
  • őrölt bors

paradicsomos szósz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 1/2 l passata
  • 1 tk garam masala
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 tk chilipehely (vagy ízlés szerint)
  • 2 dl habtejszín
  • őrölt bors

sütéshez:

  • 2 ek olívaolaj
  • 3 dkg vaj

tetejére:

  • friss koriander vagy petrezselyem 

Naan kenyér receptje: ITT megtalálható.


Elkészítése:

  1. A pác hozzávalóit egy mélyebb edénybe tesszük, alaposan összekeverjük, belforgatjuk a falatnyi kockára vágott húst.
  2. Néhány órára, de még jobb, ha egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
  3. Egy serpenyőben összemelegítjük az olajat a vajjal, a húst több részletben elősütjük, oldalaként 3-3 percig.
  4. A tálban maradt joghurtos pácot ne öntsük ki, mert felhasználjuk majd a szószhoz.
  5. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a húsok sültek, felolvasztunk egy újabb adag vajat, kevergetve felkaparjuk a letapadt pörzsanyagokat, hozzáadjuk a vékony, félkarikára vágott vöröshagymát, majd néhány perc után az apróra vágott fokhagymát és reszelt gyömbért is.
  6. Hozzáadjuk a passatát és a fűszereket, néhány perc alatt összeforraljuk, belekeverjük a tejszínt, tovább forraljuk. (ha igazán krémes szószt szeretnénk, botmixerrel turmixoljuk simára, nálam ez most elmaradt)
  7. A paradicsomos, tejszínes szószba visszarakjuk az elősütött húsdarabokat és hozzáöntjük a megmaradt marinádot is.
  8. Ha nagyon sűrű lenne a szósz, akkor kevés vízzel higíthatjuk. 
  9. Jól kiforraljuk.
  10. Basmati rizzsel és frissen sütött naan kenyérrel tálaljuk, tetejét apróra vágott friss korianderrel vagy petrezselyemmel meghintjük.


Inspiráció: Street Kitchen