Nem tudom a Balkánon létezik-e ezekkel az alapanyagokkal hamburger, de mivel saját kreálmány és az ott népszerű zöldségek kerültek bele, így tőlem ezt az elnevezést kapta. Volt itthon mindenféle zöldség és a befőzések közepette a kamrapolcon a kezembe akadt a tavaly eltett utolsó üveg ajvár is. Így jött az ötlet, hogy készítsek egy grillezett zöldséges, ajváros hamburgert. Nem sütök túl gyakran, de akkor megadom a módját. A jó hamburger titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Nálam nem kerül bele bolti, húspogácsának csúfolt száraz tapló és a hamburgerzsemlét is házilag készítem
Limara közkedvelt receptje alapján. Csak annyit változtattam rajta, hogy olaj helyett vajat használtam és 9 helyett 8 részre osztottam a tésztát, így szép nagy bucijaim lettek. Nagyon fontos a jó minőségű, friss hús, hisz ez az étel lelke. Én soha nem teszek bele tojást, - igen, anélkül is összeáll - hagymát, zsemlemorzsát és ketchupot sem. Szerintem hagyni kell érvényesülni a finom, szaftosra sütött hús ízét, ezért csak közvetlen sütés előtt sózom, borsozom mindkét oldalát. A húsmasszába sem kerül só és bors, pont elég, amit az oldalára szórunk, és ez rögtön bele is sül a húsba, mikor kérget sütünk rá. Nekem sült krumpli most nem kívánkozott mellé, a sok zöldség pont elegendőnek bizonyult. Ez hát az én házi hamburgerem, egészségesebb változatban.
Balkán burger
Hozzávalók:
4 személyre
húspogácsa:
- 60 dkg - jó minőségű, enyhén zsíros - darált marhahús (marhanyak vagy lapocka)
- só
- frissen őrölt bors
grillezni való zöldségek:
- 1 kisebb cukkini (nekem volt itthon sárga is)
- 1 kisebb padlizsán
- 1 kápia
valamint:
- fodros,- vagy jégsaláta
- lilahagyma
- paradicsom
- kígyóuborka
szósz:
sütéshez, grillezéshez:
Hamburgerzsemle receptjét lásd alább!
Elkészítése:
- A padlizsánt vékonyabb karikákra, a cukkinit szintén vékonyabb szeletekre - vagy szintén karikákra - vágjuk, héjastul.
- Grillserpenyőben kevés olívaolajon megsütjük.
- Felesleges zsiradékot leitatjuk róla, melegen tartjuk.
- A kápiát forró sütőbe (200°C) tolva megsütjük, félidőben megfordítjuk, néhány percet fólia alatt hagyjuk állni, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk.
- Nyáron, grillezéskor mindez faszénparázs felett elvégezhető.
- A salátát megmossuk, leszárítjuk.
- A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, felkarikázzuk.
- A darálthúst négy részre osztjuk (4x15 dkg-os adagokra).
- Gombócot formálunk belőle, majd két sütőpapír közé téve tányérral vagy deszkával kb 2 cm vastagságúra ellapítjuk, megformázzuk. (kicsit legyen nagyobb, mint a buci mérete)
- Mindkét oldalát jócskán sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben, kevés olívaolajon sütjük néhány percig, egyszer megfordítva, míg szép aranybarna színe nem lesz.
- A hamburgerzsemlét félbevágjuk, vágott felüket teflon serpenyőben kevés vajon kicsit megpirítjuk.
- Összeállítjuk a hamburgert.
- A buci aljára salátát terítünk, rárakjuk a lilahagyma,- paradicsom,- és uborkakarikákat.
- Rátesszük a húspogácsát.
- A húspogácsa tetejére pakoljuk a grillezett zöldségeket: cukkinit, padlizsánt, kápiát.
- Ajvárral meglocsoljuk, rányomjuk a buci tetejét.
Hamburgerzsemle:
Hozzávalók:
8-9 db-hoz
kovász:
- 2 dl langyos tej
- 2 ek cukor
- 2 dkg élesztő
tészta:
- 60 dkg liszt
- 1 tk só
- 4 dkg puha vaj (eredeti receptben olaj)
- 1 dl natur joghurt
- 1 tojás
kenéshez:
tetejére:
Elkészítése:
- Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk a vajat, joghurtot, tojást és a felfuttatott élesztőt.
- Kézzel vagy robotgéppel sima tésztává gyúrjuk.
- Letakarva duplájára hagyjuk kelni. (kb 40-60 perc)
- Ha megkelt, enyhén átgyúrjuk, majd 8-9 egyenlő részre osztjuk (nálam a tésztából 8 db 130 grammos buci lett)
- Mindegyiket egyenként kigömbölygetjük
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mindenhol lekenjük a felvert tojással, további 20-30 percet hagyjuk kelni.
- Újból lekenjük a tojással, tetejét megszórjuk szezámmaggal és a 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk.
- Kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. (sütési idő függ a bucik vastagságától!)
TIPP:
- A bucikat előző nap is elkészíthetjük.
- A kápiát is megsüthetjük előre, ha sütőben készítjük.
- Házi ajvár helyett használhatunk boltit is.
- A darált hús legyen hideg, így nem esik szét sütésnél. Lehet fele-fele arányban sertés-marha hús is.
- Valamilyen karakteresebb ízű (pl.cheddar) sajtot is süthetünk a húspogácsára, elmélyíti az ízeket.