2019. szeptember 13., péntek

Hentes tokány













Ismét egy magyar klasszikus a tokányok közül, ami az egyik legváltozatosabb étel. Gazdag ízvilággal bír, fő alkotóelemei a füstölt húsos szalonna, sertéshús és a csemege uborka, amitől a ragu pikánssá, különlegessé válik. Olcsó, házias, családias étel. Fontos, hogy jó szaftosra készítsük és olyan köretet kínáljunk hozzá, ami jól fel tudja szívni azt. Ebédre, vacsorára gyorsan elkészül. 

Hentes tokány

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéshús (comb, tarja, lapocka vagy karaj)
  • 10 dkg húsos szalonna (kolozsvári, császár)
  • 1 ek olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 g fokhagyma
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 15 dkg csemegeuborka
  • 15 dkg gépsonka
  • frissen őrölt bors

tetejére:

  • petrezselyem

Elkészítése:

  1. A szalonnát, húst, sonkát és uborkát vékony csíkokra vágjuk.
  2. A szalonnát az olajon forró serpenyőben zsírjára pirítjuk, hozzadjuk a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, vége felé hozzárakjuk a zúzott fokhagymát is.
  3. Beletesszük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk.
  4. Rátesszük a húst, felöntjük vízzel.
  5. Fedő alatt, közepes lángon kb 30-40 perc alatt puhára pároljuk, időközben pótoljuk alatta az  elpárolgott folyadékot, mindig csak kevés vizet aláöntve.
  6. Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a sonkát és az uborkát, pár perc alatt készre főzzük.
  7. Köretként kínálhatunk mellé párolt rizst, tésztát, tarhonyát vagy nokedlit is.
  8. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.



2019. szeptember 1., vasárnap

Balkán burger












Nem tudom a Balkánon létezik-e ezekkel az alapanyagokkal hamburger, de mivel saját kreálmány és az ott népszerű zöldségek kerültek bele, így tőlem ezt az elnevezést kapta. Volt itthon mindenféle  zöldség és a befőzések közepette a kamrapolcon a kezembe akadt a tavaly eltett utolsó üveg ajvár is. Így jött az ötlet, hogy készítsek egy grillezett zöldséges, ajváros hamburgert. Nem sütök túl gyakran, de akkor megadom a módját. A jó hamburger titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Nálam nem kerül bele bolti, húspogácsának csúfolt száraz tapló és a hamburgerzsemlét is házilag készítem Limara közkedvelt receptje alapján. Csak annyit változtattam rajta, hogy olaj helyett vajat használtam és 9 helyett 8 részre osztottam a tésztát, így szép nagy bucijaim lettek. Nagyon fontos a jó minőségű, friss hús, hisz ez az étel lelke. Én soha nem teszek bele tojást, - igen, anélkül is összeáll - hagymát, zsemlemorzsát és ketchupot sem. Szerintem hagyni kell érvényesülni a finom, szaftosra sütött hús ízét, ezért csak közvetlen sütés előtt sózom, borsozom mindkét oldalát. A húsmasszába sem kerül só és bors, pont elég, amit az oldalára szórunk, és ez rögtön bele is sül a húsba, mikor kérget sütünk rá. Nekem sült krumpli most nem kívánkozott mellé, a sok zöldség pont elegendőnek bizonyult. Ez hát az én házi hamburgerem, egészségesebb változatban. 

Balkán burger

Hozzávalók:
4 személyre

húspogácsa:

  • 60 dkg - jó minőségű, enyhén zsíros - darált marhahús (marhanyak vagy lapocka) 
  • frissen őrölt bors

grillezni való zöldségek:

  • 1 kisebb cukkini (nekem volt itthon sárga is)
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 kápia

valamint:

  • fodros,- vagy jégsaláta
  • lilahagyma
  • paradicsom 
  • kígyóuborka

szósz:


sütéshez, grillezéshez:

  • olívaolaj 

Hamburgerzsemle receptjét lásd alább!


Elkészítése:

  1. A padlizsánt vékonyabb karikákra, a cukkinit szintén vékonyabb szeletekre - vagy szintén karikákra - vágjuk, héjastul.
  2. Grillserpenyőben kevés olívaolajon megsütjük. 
  3. Felesleges zsiradékot leitatjuk róla, melegen tartjuk.
  4. A kápiát forró sütőbe (200°C) tolva megsütjük, félidőben megfordítjuk, néhány percet fólia alatt hagyjuk állni, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk.
  5. Nyáron, grillezéskor mindez faszénparázs felett elvégezhető.
  6. A salátát megmossuk, leszárítjuk.
  7. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, felkarikázzuk.
  8. A darálthúst négy részre osztjuk (4x15 dkg-os adagokra).
  9. Gombócot formálunk belőle, majd két sütőpapír közé téve tányérral vagy deszkával kb 2 cm vastagságúra ellapítjuk, megformázzuk. (kicsit legyen nagyobb, mint a buci mérete)
  10. Mindkét oldalát jócskán sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben, kevés olívaolajon sütjük néhány percig, egyszer megfordítva, míg szép aranybarna színe nem lesz. 
  11. A hamburgerzsemlét félbevágjuk, vágott felüket teflon serpenyőben kevés vajon kicsit megpirítjuk.
  12. Összeállítjuk a hamburgert.
  13. A buci aljára salátát terítünk, rárakjuk a lilahagyma,- paradicsom,- és uborkakarikákat.
  14. Rátesszük a húspogácsát.
  15. A húspogácsa tetejére pakoljuk a grillezett zöldségeket: cukkinit, padlizsánt, kápiát.
  16. Ajvárral meglocsoljuk, rányomjuk a buci tetejét. 

Hamburgerzsemle:

Hozzávalók:
8-9 db-hoz

kovász:

  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek cukor
  • 2 dkg élesztő

tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 4 dkg puha vaj (eredeti receptben olaj)
  • 1 dl natur joghurt
  • 1 tojás

kenéshez:

  • 1 tojás

tetejére:

  • szezámmag (opcionális)






Elkészítése:

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk a vajat, joghurtot, tojást és a felfuttatott élesztőt. 
  3. Kézzel vagy robotgéppel sima tésztává gyúrjuk.
  4. Letakarva duplájára hagyjuk kelni. (kb 40-60 perc)
  5. Ha megkelt, enyhén átgyúrjuk, majd 8-9 egyenlő részre osztjuk (nálam a tésztából 8 db 130 grammos buci lett)
  6. Mindegyiket egyenként kigömbölygetjük
  7. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mindenhol lekenjük a felvert tojással, további 20-30 percet hagyjuk kelni.
  8. Újból lekenjük a tojással, tetejét megszórjuk szezámmaggal és a 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk.
  9. Kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. (sütési idő függ a bucik vastagságától!)

TIPP:

  • A bucikat előző nap is elkészíthetjük.
  • A kápiát is megsüthetjük előre, ha sütőben készítjük.
  • Házi ajvár helyett használhatunk boltit is.
  • A darált hús legyen hideg, így nem esik szét sütésnél. Lehet fele-fele arányban sertés-marha hús is.
  • Valamilyen karakteresebb ízű (pl.cheddar) sajtot is süthetünk a húspogácsára, elmélyíti az ízeket.