2020. február 22., szombat

Riganato fokhagymás pizzakenyérrel
















Egy régi gasztromagazinból kivágott receptet hoztam ma, ami ki tudja mióta várta már, hogy végre elkészítsem. Omlós, szaftos hús olaszos ízvilággal, üdeséget adó citrommal, aromát biztosító fehérborral. Olyan igazi tunkolós fogás. Ezért is készült hozzá a fokhagymás, sajtos pizzakenyér, mely jól fel tudja szívni a pikáns szaftot. Hétköznapra, hétvégére is ideális, mert amíg megkel és kisül a pizza, a riganato is elkészül, rögtön frissen, forrón tálalható. Kicsit különlegesebb, laktató étel. Díszítésnek én tettem rá még néhány színes zöldséget, hogy fotogénebb legyen, de ez el is hagyható.   

Riganato fokhagymás pizzakenyérrel

Hozzávalók:

riganato:

  • 1 kg sertéscomb
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 g fokhagyma
  • 7,5 dl száraz fehérbor
  • 1 kisebb citrom
  • 2-3 babérlevél
  • oregánó
  • bors

pizzakenyér:

  • 50 dkg liszt (lehetőleg 00-ás pizzaliszt)
  • 1 cs (7gr) szárított élesztő
  • 1/2 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2,5-3 dl meleg víz
  • 2 ek olívaolaj

pizzakenyér tetejére:

  • fokhagyma
  • reszelt sajt

díszítés:

  • újhagymazöld
  • petrezselyem
  • piros kaliforniai paprika

Elkészítése:

  1. A langyos cukros vízben elkeverjük az élesztőt és az olívaolajat, felfuttatjuk.
  2. A lisztet mélyebb edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a sót, felfuttatott élesztőt, villával összekeverjük, ha nagyjából összeállt, kézzel tésztává gyúrjuk, jól kidagasztjuk.
  3. A pizzatésztát nedves konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1-1,5 óra alatt duplájára kelesztjük.
  4. Kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk, kiolajozott formába vagy tepsibe tesszük.
  5. Tetejét fokhagymaszeletekkel és némi reszelt sajttal megszórjuk, 230°C-ra előmelegített sütőben kb 8-10 perc alatt készre sütjük.
  6. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felkockázott húst, felkarikázott citromot, beleszórjuk a fűszereket, felöntjük fehérborral.
  7. Puhulásig - kb 3/4-1 órát - főzzük, míg a szaftja besűrűsödik, félidőben kivesszük belőle a citromot és babérlevelet.
  8. Forrón, a frissen sült fokhagymás pizzakenyérrel tálaljuk.




2020. február 16., vasárnap

Szerpentin fánk



















Nem múlhat el farsangi időszak fánksütés nélkül. Ezt a fánkot, mikor megláttam ezen az oldalon, biztosan tudtam, hogy el fogom készíteni, mert formáját tekintve sem szokványos és látszott rajta, hogy a tésztája is jó ropogós. Pillekönnyű, mert nem szívja magába a zsiradékot a benne lévő alkoholnak köszönhetően. Mutatós formáját annak köszönheti, hogy a vékony csíkokra vágott tésztát egy egyenes fémcsőre (cannoli cső) kell kicsit "szellősen" feltekerni, majd forró olajba dobva néhány másodperc alatt szép arany színűre sütni. Lehet hozzá nyáron eltett jó kis házi lekvárt vagy akár csokiszószt is kínálni, de mi langyosra hűlve csak így, vaníliás porcukorral meghintve ettük egyiket a másik után, ... amíg el nem fogyott.   


Szerpentin fánk

Hozzávalók:
kb 60-70 db-hoz:

  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 60 gr tej
  • 2 ek rum
  • 1 kezeletlen (bio) citrom héja
  • 1 csipet só
tetejére:
  • vaníliás porcukor
egyéb:
  • 1 liter olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot és a sót.
  2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet, rumot, belereszeljük a citrom héját.
  3. Először egy villával összekeverjük, majd kézzel gyúrjuk tovább a tésztát, míg a kezünktől és az edény falától is elválik.
  4. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagolva, szobahőmérsékleten 20 percig pihentetjük.
  5. A tésztát megfelezzük, könnyebb úgy dolgozni vele.
  6. Lisztezett felületen nagyon vékonyra (1-2 mm) kinyújtjuk, éles késsel vékony csíkokra vágjuk, cannoli csőre feltekerjük. 
  7. Bő, forró - de nem túl forró - olajban, egyszerre csak  2-3 csövet beletéve, 40-50 másodperc alatt, időnként megforgatva szép világosra sütjük.
  8. A csöveket villa segítségével kiemeljük az olajból, óvatosan  papírtörlőre csúsztatjuk róla a fánkokat, a csöveket pedig hagyjuk teljesen kihűlni. 
  9. Papírtörlővel megtörölgetjük és addig folytatjuk a tekercselést, sütést, míg a  tészta el nem fogy.
  10. Tetejét vaníliás porcukorral meghintjük.
  11. Lekvárt is kínálhatunk mellé.

TIPP:

  • A tészta hozzávalói mind szobahőmérsékletűek legyenek, 1-2 órával a készítés előtt vegyük ki a hűtőből, kamrából az alapanyagokat, tartsuk szobahőmérsékleten!
  • Akinek van tésztagépe, egyszerűbben és gyorsabban elkészítheti a tésztacsíkokat.