Egy régi gasztromagazinból kivágott receptet hoztam ma, ami ki tudja mióta várta már, hogy végre elkészítsem. Omlós, szaftos hús olaszos ízvilággal, üdeséget adó citrommal, aromát biztosító fehérborral. Olyan igazi tunkolós fogás. Ezért is készült hozzá a fokhagymás, sajtos pizzakenyér, mely jól fel tudja szívni a pikáns szaftot. Hétköznapra, hétvégére is ideális, mert amíg megkel és kisül a pizza, a riganato is elkészül, rögtön frissen, forrón tálalható. Kicsit különlegesebb, laktató étel. Díszítésnek én tettem rá még néhány színes zöldséget, hogy fotogénebb legyen, de ez el is hagyható.
Riganato fokhagymás pizzakenyérrel
Hozzávalók:
riganato:
- 1 kg sertéscomb
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5-6 g fokhagyma
- 7,5 dl száraz fehérbor
- 1 kisebb citrom
- 2-3 babérlevél
- oregánó
- só
- bors
pizzakenyér:
- 50 dkg liszt (lehetőleg 00-ás pizzaliszt)
- 1 cs (7gr) szárított élesztő
- 1/2 ek cukor
- 1 tk só
- 2,5-3 dl meleg víz
- 2 ek olívaolaj
pizzakenyér tetejére:
- fokhagyma
- reszelt sajt
díszítés:
- újhagymazöld
- petrezselyem
- piros kaliforniai paprika
Elkészítése:
- A langyos cukros vízben elkeverjük az élesztőt és az olívaolajat, felfuttatjuk.
- A lisztet mélyebb edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a sót, felfuttatott élesztőt, villával összekeverjük, ha nagyjából összeállt, kézzel tésztává gyúrjuk, jól kidagasztjuk.
- A pizzatésztát nedves konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1-1,5 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk, kiolajozott formába vagy tepsibe tesszük.
- Tetejét fokhagymaszeletekkel és némi reszelt sajttal megszórjuk, 230°C-ra előmelegített sütőben kb 8-10 perc alatt készre sütjük.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felkockázott húst, felkarikázott citromot, beleszórjuk a fűszereket, felöntjük fehérborral.
- Puhulásig - kb 3/4-1 órát - főzzük, míg a szaftja besűrűsödik, félidőben kivesszük belőle a citromot és babérlevelet.
- Forrón, a frissen sült fokhagymás pizzakenyérrel tálaljuk.