Egy régi receptes újságomban találtam rá erre a sütire. Megtetszett benne, hogy nem kell almát reszelni, párolni, csak nagyobb darabokra összevágni, illatos fahéjjal, cukorral összekeverni és már mehet is a tésztára. Nem csak időtakarékos megoldás, de ha épp nincs kedvünk hosszadalmas és fáradtságos konyhai műveletekhez, akkor ez a süti tökéletes választás. A tetejére tejszínes, tojáshabos máz került, ettől kicsit különlegesebb, mint a szokásos lepények. Tartalmas leves után, - ami ma nálam csülkös bableves volt - második fogásnak vagy délutáni desszertként egy pohár tej mellé nagyon jól illik. Jó étvágyat hozzá!
Elba-vidéki almáslepény
Hozzávalók:
tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 0,5 dl tejszín
- 1 ek cukor
- csipet só
töltelék:
- 1 kg alma
- 0,5 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 3 tojás
- fahéj és cukor az ízesítéshez, ízlés szerint
Elkészítése:
- A lisztet a vajjal, cukorral, csipet sóval és a tejszínnel összekeverjük. (tejszínből lehet, hogy kicsit több kell, hogy összeálljon, lisztfüggő)
- Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.
- Zsírozott, lisztezett közepes méretű tepsibe fektetjük.
- Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal, alaposan összekeverjük.
- A tésztát beborítjuk az almával.
- 200°C-os sütőbe tolva kb 40 perc alatt félig megsütjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, tojássárgákat kikeverjük a fél deci tejszínnel és a porcukorral, beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert habot, az almára öntjük.
- A sütőbe visszatoljuk, 150°C-on további 20 percig sütjük / szárítjuk.
- Kockákra vágva kínáljuk.
- Igazán szépen szeletelni csak teljes kihűlés után lehet, de langymelegen a legfinomabb.
- Tetejét még kevés porcukorral megszórhatjuk.
Nagyon finom hétvégi sütitek volt! Az alma fahéj páros mindig nagyon jó választás 😊
VálaszTörlésFinom kis őszies sütemény. Hamar el is fogyott.
Törlés