Az ünnepek közeledtével előtérbe kerülnek a diós és mákos sütik. Ez egy családi recept, a nagymamám tollából származik, gyakran készítette karácsonyra, de még húsvétra is. Érdekessége, hogy nem főzött krémmel készül, csak a hozzávalókat kell összekeverni, amelyben nincs vaj, így igazán töményen érződik a diós íz. A tésztája viszont nagyon könnyű állagú. A dióhoz remekül illik a rum íze, de ha gyerekek is esznek belőle, akkor inkább rumaromát használjunk hozzá. Egy éjszakát érdemes várni vele, akkorra érnek össze igazán az ízei.
Hozzávalók:
tészta:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 7 ek hideg víz
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 17 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg darált dió
- csipet só
töltelék:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- rum vagy rumaroma ízlés szerint
- 1-2 ek baracklekvár
- ha szükséges, annyi tej, hogy kenhető masszát kapjunk
tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy közepes méretű tepsit kizsírozunk, kilisztezünk
- A liszthez hozzákeverjük a sütőport, csipet sót.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kevés cukorral habot verünk.
- A sárgájához hozzáadjuk a cukrokat, fehéredésig keverjük, kanalanként hozzáadagoljuk a hideg vizet, majd a reszelt citromhéjat és kifacsart levet.
- Beleszitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a darált diót, összekeverjük, hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot is.
- Tepsibe öntjük, kb 35-40 perc alatt készre sütjük. (sütőfüggő, tűpróba!)
- Rácson hagyjuk kihűlni.
- A tésztát kettévágjuk, megtöltjük a töltelékkel, tetejét leöntjük a csokimázzal, melyhez vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét az olajjal.
Ismét egy finom süti tőled, már vártam hogy mi lesz a következő finomság, amit hozol 😊. Biztos nagy becsben tartod ezt a receptet, hisz a Nagymamádtól származik....
VálaszTörlésNagyon szépek a képeid, mint mindig!
Köszönöm Katalin, igen, az apró kincseim közé tartozik.
Törlés