Eredetileg Olaszország és Portugália népszerű, sütés nélküli desszertje a csokiszalámi, de nagyon elterjedt más országokban is, főként karácsonyi édességként. A szalámi elnevezés nem a beltartalmára, hanem a kinézetére utal, mivel külsőre, még felvágatlanul megtévesztően hasonlít egy rúd szalámira. Szárított gyümölcsök, roppanós csonthéjasok, keksz, rum és keserédes csokoládé az alkotóelemei. Én most áfonyát és pisztáciát raktam bele, mert úgyis lesz sokféle diós süti a kínálatban. Szaftos, jó csokis és nem túl édes desszert. Aki nem szereti benne az alkoholt, az frissen facsart narancslével helyettesítheti. Egyszerű, mutatós, gyorsan elkészül, csak a dermedést kell kivárni, már lehet is szépen szeletelni a húsmentes "szalámit". Előre elkészíthető, sőt még jól bírja a fagyasztást is.
Áfonyás, pisztáciás csokiszalámi
Hozzávalók:
1 nagy vagy 2-3 kisebb rúdhoz
- 2 dl víz
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 5 dkg holland kakaópor
- 25 dkg tördelt keksz (nálam Petit Beurre vajas keksz, de jó a háztartási keksz is)
- 25 dkg darált keksz
- 1-2 ek rum vagy rumaroma (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 5 dkg sótlan, héj nélküli pisztácia
bevonáshoz:
Elkészítése:
- Az egész kekszeket nagyobb darabokra törjük, félretesszük.
- Egy edényben a vizet összeolvasztjuk a vajjal.
- Mikor a vaj feolvadt, hozzáadjuk a cukrot és az apróbb darabokra tördelt csokoládét.
- Lassú tűzön néhány percet kevergetjük, míg a csokoládé felolvad.
- Hozzákeverjük az átszitált kakaóport, ezzel is kevergetjük egy kicsit, míg feloldódik.
- A csokis masszát ráöntjük a tördelt kekszre, jól átkeverjük, hogy mindenütt jól bevonja a massza.
- Hozzákeverjük a darált kekszet és rummal/rumaromával ízesítjük.
- Fél órára félretesszük, hogy a keksz felszívja a folyadékot és összeálljon a massza.
- A masszát annyi felé osztjuk, ahány rudat szeretnénk készíteni belőle.
- Hagyhatjuk egyben, akkor nagyobb rudat kapunk vagy oszthatjuk 2-3 felé, és készíthetjük mindegyik rudat más-más ízesítéssel.
- Belekeverjük az áfonyát és az egész pisztáciát. (vagy tehetünk bele mandulát, diót, mogyorót, mazsolát, zselés cukrot, kandírozott narancsot stb...)
- Kiterített folpackra hosszanti csíkot halmozunk a masszából, hengerré formáljuk úgy, hogy beletekerjük a fóliába, két végét megcsavarjuk, sima felületen többször meghengergetjük, hogy egy tömör tömbbé álljon össze.
- Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy jól megdermedjen és szépen szeletelhetővé váljon.
- A kihűlt rudak minden oldalát porcukorba forgatjuk.
- Fogyasztás előtt 1/2-1 órával vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit kiengedjen.
- Fóliába csomagolva 1-2 hétig hűtőben, 1 hónapig mélyhűtőben is eltartható.