A húsvéti ünnep elképzelhetetlen tojás nélkül. Főzve a sonka mellé, majonézes salátának előételként, húsba töltve, reggeli melegszendvics krémjeként vagy szép pirosra festve a locsolóknak. Nálunk is ilyenkor jóval több tojás fogy, mint általában. Idén szerettem volna kipróbálni a színes tojásokat, de csakis mesterséges színezékek nélkül. Nem új dolog zöldségek levével vagy fűszerekkel - vöröshagyma, cékla, kurkuma - színezni, így a lilakáposztára esett a választásom. Én csak 12 órán át pácoltam, mert nálam most nem az volt a cél, hogy erőteljesen átvegye a pác ízét, hanem az, hogy szép színe legyen. Minél tovább hagyjuk állni, annál intenzívebb íze és színe lesz. Fogyaszthatjuk előételként pirítóssal, zöldsalátával, de a füstölt sonka kísérőjeként is finom. Egyszerű elkészíteni és színesebbé, vidámabbá válik az ünnepi asztal tőle. A pácból kivéve 3 napon belül fogyasszuk el!
Lila főtt tojás
Hozzávalók:
- 4 kemény tojás
- páclé:
- kb 10 dkg aprított lilakáposzta
- 7,5 dl víz
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 3 ek ecet
- valamint:
- majonézes torma
- pár szál snidling
Elkészítése:
- A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, megpucoljuk.
- Egy edénybe tesszük az aprított káposztát, cukrot, sót, vizet, felforraljuk.
- Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk állni a kívánt szín eléréséig, leszűrjük.
- Belekeverjük az ecetet.
- Megfelelő méretű befőttes üvegbe tesszük a főtt tojásokat, ráöntjük a páclevet.
- Ügyeljünk rá, hogy a páclé teljesen ellepje a tojásokat.
- Mikor kihűlt, az üveg tetőt rácsavarva, hűtőben legalább 12 órát, de akár 3 napot is pácolhatjuk, akkor sötétebb lesz a színe, mert jobban átjárja a lé.
- Tálalás előtt a tojásokat félbevágjuk, sárgájukra nyomhatunk egy kevés majonézes tormát, amit még meghintünk apróra vágott snidlinggel.