2021. március 27., szombat

Lila főtt tojás







A húsvéti ünnep elképzelhetetlen tojás nélkül. Főzve a sonka mellé, majonézes salátának előételként, húsba töltve, reggeli melegszendvics krémjeként vagy szép pirosra festve a locsolóknak. Nálunk is ilyenkor jóval több tojás fogy, mint általában. Idén szerettem volna kipróbálni a színes tojásokat, de csakis mesterséges színezékek nélkül. Nem új dolog zöldségek levével vagy fűszerekkel  - vöröshagyma, cékla, kurkuma -  színezni, így a lilakáposztára esett a választásom. Én csak 12 órán át pácoltam, mert nálam most nem az volt a cél, hogy erőteljesen átvegye a pác ízét, hanem az, hogy szép színe legyen. Minél tovább hagyjuk állni, annál intenzívebb íze és színe lesz. Fogyaszthatjuk előételként pirítóssal, zöldsalátával, de a füstölt sonka kísérőjeként is finom. Egyszerű elkészíteni és színesebbé, vidámabbá válik az ünnepi asztal tőle. A pácból kivéve 3 napon belül fogyasszuk el!    


Lila főtt tojás


Hozzávalók:


  • 4 kemény tojás
  • páclé:
  • kb 10 dkg aprított lilakáposzta
  • 7,5 dl víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 3 ek ecet
  • valamint:
  • majonézes torma
  • pár szál snidling


Elkészítése:


  1. A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, megpucoljuk.
  2. Egy edénybe tesszük az aprított káposztát, cukrot, sót, vizet, felforraljuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk állni a kívánt szín eléréséig, leszűrjük.
  4. Belekeverjük az ecetet.
  5. Megfelelő méretű befőttes üvegbe tesszük a főtt tojásokat, ráöntjük a páclevet.
  6. Ügyeljünk rá, hogy a páclé teljesen ellepje a tojásokat.
  7. Mikor kihűlt, az üveg tetőt rácsavarva, hűtőben legalább 12 órát, de akár 3 napot is pácolhatjuk, akkor sötétebb lesz a színe, mert jobban átjárja a lé.
  8. Tálalás előtt a tojásokat félbevágjuk, sárgájukra nyomhatunk egy kevés majonézes tormát, amit még meghintünk apróra vágott snidlinggel.
 


2021. március 7., vasárnap

Extra ropogós csirkeszárnyak

 





A csirkeszárny igen megosztó étel, van aki imádja és van aki rá sem tud nézni. Én az előbbiek táborát erősítem. Olcsó, kiadós, jól variálható, ízletes húsféle. Bevallom én rántva nem szeretem, mert a panír alatt nem tud olyan jól átsülni a bőr, mindig úgy érzem, hogy nyers maradt. Na, de jó ropogósra sütve, magyarosan fűszerezve vagy ázsiai stílusban pikáns, ragacsos mártásokba, csípős szószokba forgatva a legkirályabb étek. Ma extra ropogós csirkeszárnyat készítettem, ami zsiradék nélkül, a sütőben sült meg. Az extra roppanósságot egy "titkos" összetevő, a sütőpor adja. Nem egy olajban, zsírban tocsogó étel, mégis finom a végeredmény. Édes chili szószt és zöldsalátát kínáltam mellé, de kéksajtos mártogatóst vagy csípős mártást is adhatunk hozzá, utóbbiba közvetlen tálalás előtt bele is forgathatjuk. Szerintem már a látványtól is megéhezik az ember. 

Extra ropogós csirkeszárnyak

Hozzávalók:

4 személyre


  • 2 kg csirkeszárny
  • 5 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 1/4 tk őrölt fehérbors 
  • olajspray a permetezéshez


Elkészítése:


  1. A sütőt előmelegítjük 120°C fokra.
  2. Egy rácsos tepsit kibélelünk alufóliával, ráhelyezzük a rácsot, olajspray-vel lepermetezzük, hogy ne ragadjon rá a hús.
  3. Egy kis tálkában összekeverjük a sütőport, sót, fokhagymaport és a fehérborsot.
  4. A csirkeszárnyakat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, szárnyvégeket levágjuk - leveshez felhasználhatjuk - a megmaradt részt az izületnél kettévágjuk.
  5. A húst egy nagyobb tálba vagy zipzáras nylon tasakba tesszük, hozzáadjuk a sütőporos keveréket és addig keverjük vagy rázzuk a zacskóban, míg a húsdarabokat egyenletesen bevonja.
  6. A csirkeszárny darabokat egy rétegben a sütőrácsra sorakoztatjuk.
  7. A tepsit betoljuk a 120°C-os sütőbe, 30 percig, majd 220°C-on további 45-50 percig sütjük a szárnyakat vagy amíg aranybarnák nem lesznek. (ne szárítsuk ki!)
  8. Sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, így megőrzi a bőr a ropogósságát, ha valamilyen mázzal még szeretnénk leönteni.
  9. Kedvenc szószunkkal, mártásunkkal kínáljuk, sült burgonyát is készíthetünk mellé.