HÚSVÉT

2021. július 18., vasárnap

Zsírban sült csirkemáj

 















Amikor végképp kifogyok a reggeli és/vagy vacsora ötletekből, mert már unalmas a felvágott, kolbász, virsli, akkor előveszem a tarsolyomból ezt a receptet. A csirkemájat általában mindenki szereti. Hagymás zsírban lesütve, kifagyasztva remek étel, akár télen, akár nyáron. Most is készült belőle egy adag, hogy a hétvégén kicsit változatosabb legyen a nap első étkezése. Télen általában lilahagymával és gőzölgő forró teával kerül terítékre, de ilyenkor nyáron pirítósra vagy puha kenyérre kenve zamatos paradicsommal, enyhén csípős paprikával, zsenge újhagymával vagy jól behűtött kovászos uborkával szoktam fogyasztani. Nagyságrendekkel jobb, mint a bolti májkrém és garantáltan adalékmentes is. Van, aki kicsit áttöri a májat, hogy könnyebb legyen a kenyérre kenni, de én így darabosabban szeretem. Hűtőben tárolva több napig is eláll, már ha el nem fogy azonnal.       


Zsírban sült csirkemáj

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • kb 20-25 dkg zsír (kacsa vagy liba, nálam sertés)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4-5 g fokhagyma

tetejére:

  • pirospaprika
  • chilipehely (opcionális)
  • bors

Elkészítése:

  1. A májat megtisztítjuk az erektől, inaktól, hártyáktól, tetszés szerinti méretűre vágjuk (ha kisebbek, én csak félbe szoktam, de lehet negyedelni vagy csíkozni is).
  2. Felolvasztjuk a zsírt, felhevítjük, beletesszük a májat. (olyan edényt válasszunk, hogy a máj jól el tudjon merülni a zsírban)
  3. A zsíradék ne legyen túlságosan forró, mert a máj hamar kiszárad és keserűvé válik, ha meg nem elég meleg a belseje nyers marad.
  4. Néhány perc alatt átsütjük, egyszer megfordítjuk, akkor jó ha belül enyhén rózsaszínes marad.
  5. A májakat kiszedjük, a zsírt finom szűrőn átszűrjük.
  6. Az átszűrt zsírt visszetesszük egy tiszta edénybe a tűzre, hozzáadjuk a szálasra vágott vöröshagymát, fokhagymát, csipet sót, kis lángon addig főzzük, míg a májból kisült nedvesség elpárolog belőle (kb 10-15 perc) és csak tisztán a zsír marad.
  7. A májat zárható tetejű üveg(edény)be tesszük, rászűrjük a kissé kihűlt zsírt úgy, hogy teljesen ellepje.
  8. Hűtőbe téve kifagyasztjuk.
  9. Fogyasztás előtt 1/2 órával vegyük ki, hogy a zsiradék kicsit felengedjen.
  10. Tálalásnál tetejét meghintjük pirospaprikával, (chilipehellyel) tekerésnyi borsot és még picike sót is hinthetünk rá.



4 megjegyzés:

  1. Örülök hogy újra itt vagy, már hiányoltalak 😊. Közben mi is el voltunk 10 napra Apukámnál, lustálkodtunk is, kirándultunk a Mecsekben, befőztünk is, stb.... gyorsan teltek a napok a kánikulában.
    Nagyon guszta lett a sült a májad, finom lehet a sok friss zöldségfélével. Mi is szeretjük a sült csirkemájat, hidegen melegen egyaránt. Ilyenkor mi is paradicsommal, kovászos uborkával esszük. Elég sűrűn szoktam csinálni, egyszer majd én is felteszem a blogomra. 😄

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Katalin, nagyon kedves vagy. Váratlanul korábbi időpontra tevődött a költözés, ezért nem voltam most néhány hétig, de visszanéztem az összes posztodat, hogy milyen finomságokat készítettél. Ismét csodás helyeken voltatok, profi képekkel megörökítve. Befőzés még rám is vár, bár félek, hogy a drágaság miatt és megfelelő minőségű gyümölcs híján nem igen lesz mit befőzni, még szerencse, hogy tavaly elég sok mindent raktam el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy túl vagy már a költözésen, az mindig annyi gonddal jár. Kívánom, hogy teljen sok örömed az új lakásban, és sok finomságot tudjál sütni főzni az új konyhádban!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!