Beköszöntött az ősz és bár a nyári napsugár időnként még kíséri a nappalokat, az esték már hidegek. Nálam elérkezett a forró levesek ideje, mert szinte semmi sem melegít fel jobban. Ezt a levest ázsia jellegzetes alapanyagai ihlették, amik ma már mindenhol könnyen beszerezhetők. Ízletes, illatos, vitamindús a sok friss, tápláló zöldségtől, az egzotikus fűszerek pedig jelentős gyógyhatásuknál fogva fokozzák a leves jótékony hatását. Nagyon hamar elkészül, szinte pillanatok alatt távolkeleti hangulatot varázsolhatunk vele az asztalunkra. A zöldségeket nem szabad túl főzni benne, inkább roppanósak maradjanak.
Ázsiai stílusú csirkeleves
- 40 dkg bőr nélküli csirkemell vagy combfilé
- 1 kisebb cukkini
- 1 kisebb sárgarépa
- 3-4 szál újhagyma vagy 1 salottahagyma
- 3 g fokhagyma
- körömnyi friss gyömbér
- 1/2 tk kurkuma
- 2 dl sűrű kókusztej
- lime-lé, ízlés szerint
- szójaszósz, ízlés szerint
- olívaolaj
- picike cukor
- csirkealaplé vagy víz
- koriander (nálam petrezselyem)
Elkészítése:
- A csirkehúst felkockázzuk vagy felcsíkozzuk.
- A meghámozott zöldségeket vékony csíkokra (julienre) vágjuk.
- Az újhagymát felkarikázzuk, fokhagymát összezúzzuk, gyömbért megpucoljuk, lereszeljük.
- Az olívaolajon megpirítjuk a hagymákat és a gyömbért.
- Hozzáadjuk a csirkét, fehéredésig kevergetjük.
- Rádobjuk a zöldségeket, kis ideig tovább pirítjuk.
- Felengedjük annyi csirkealaplével vagy vízzel, amennyi ellepi.
- Addig főzzük, míg a zöldségek ress-ropogóssá válnak.
- Hozzáöntjük a kókusztejet, szójaszószt, lime-lét, kurkumát, picike cukorral szelídítünk az ízén, összeforraljuk.
- Azonnal, forrón tálaljuk.
- Friss koriandert szórhatunk még rá.
TIPP:
- aki szereti a csípős ízeket, néhány karika friss chilit is tehet rá.
- tetejét még kevés szezámolajjal is meglocsolhatjuk.