2021. szeptember 26., vasárnap

Török szezámmagos fánk

 









Nem csak farsangkor készíthetünk fánkot, hanem bármikor, amikor kedvet érzünk hozzá. A mi tradicionális receptünk a szalagos fánk, mely az egyik legkényesebb kelt tészta, elkészítése is nagy gyakorlatot kíván. Szinte az egész világon rajonganak ezekért az olajban sült, belül puha, édes kelt tésztás kis csodáért. A spanyolok fánkja a churros, a hollandoké az oliebollen, az amerikaiaké a donut, az olaszoké a bomboloni, a franciáké a beignet. Én ma a törökök egyik fánkját készítettem el. Ez nem egy nagyon édes változat, a tészta semleges, a külsejét beborító szezámmag ad különlegesebb ízt neki. Kínálhatunk hozzá édesebb lekvárt is. Az eredeti receptben rum nem szerepel, de én minden fánk tésztába szoktam tenni, hogy az könnyebb legyen és ne szívja meg magát sütéskor az olajjal.        


Török szezámmagos fánk


Hozzávalók:

tészta:


  • 2,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 5 gr porélesztő
  • 1 tk só
  • 1 ek rum
  • 2 ek olívaolaj
  • 35 dkg liszt


tetejére:

  • szezámmag
  • tej

sütéshez:

  • bő olaj

Elkészítése:

  1.  A tejet meglangyosítjuk, egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a porélesztőt, összekeverjük, lefedve kicsit állni hagyjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, olívaolajat, rumot, majd adagonként belekeverjük a lisztet.
  3. Tésztává gyúrjuk.
  4. Gombócot formálunk belőle, letakarva duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt kiborítjuk a tálból, kicsit átgyúrjuk, újból gombócot formálunk belőle.
  6. A tetejét megkenjük tejjel, a tejes felét tálcára szórt szezámmagba nyomkodjuk.
  7. Lekenjük a másik oldalát is, megismételjük a műveletet.
  8. A tésztát kinyújtjuk, felkockázzuk.
  9. Bő, forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.  



2021. szeptember 18., szombat

Diós szilvás süti

 










A kevert sütik gyakorlatilag elronthatatlanok, nem nagy kihívás az elkészítésük. És még az is nagyon jó bennük, hogy mindenféle szezonális, általunk kedvelt gyümölccsel variálhatók. Most éppen az ősz kedvelt csemegéje, szilva került bele. A sütőben sült szilvalekvárjaim már ott sorakoznak a polcon, ideje volt egy finom desszertet is készíteni belőle. A süti a tetején ropogósra pirult illatos dióval, finom, keleties aromát árasztó fahéjjal már az őszre hangolja az érzékszerveinket. Az omlós tészta a szaftos gyümölccsel pedig verhetetlen páros. Én most csak fél adagot készítettem, de a receptben a tényleges mennyiségeket adom meg. Ha marad belőle másnapra is finom, puha.      

Diós szilvás  süti

Hozzávalók:


tészta:


  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1,5 dl olaj
  • 40 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só


tetejére:


  • 1 kg szilva
  • 2 marék dió
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 ek barnacukor
  • őrölt fahéj - ízlés szerint


Elkészítése:


  1. Az egész tojásokat kikeverjük a cukrokkal és a csipet sóval.
  2. Hozzáöntjük az olajat, azzal is elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, masszává dolgozzuk.
  4. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
  5. Egyenletsen elosztjuk rajta a megmosott, kimagozott, felezett szilvákat. (negyedeltem, mert túl nagyok voltak.)
  6. Kezünkkel összenyomva rámorzsoljuk a diót. 
  7. Meghintjük vaníliáscukorral, barnacukorral és fahéjjal.
  8. Előmelegített 180C°-os sütőben kb 35-40 percig sütjük.
  9. Tálaláskor a tetejét még meghinthetjük kevéske porcukorral.

Recept forrása: ITT




2021. szeptember 4., szombat

Ázsiai stílusú csirkeleves

 








Beköszöntött az ősz és bár a nyári napsugár időnként még kíséri a nappalokat, az esték már hidegek. Nálam elérkezett a forró levesek ideje, mert szinte semmi sem melegít fel jobban. Ezt a levest ázsia jellegzetes alapanyagai ihlették, amik ma már mindenhol könnyen beszerezhetők. Ízletes, illatos, vitamindús a sok friss, tápláló zöldségtől, az egzotikus fűszerek pedig jelentős gyógyhatásuknál fogva fokozzák a leves jótékony hatását. Nagyon hamar elkészül, szinte  pillanatok alatt távolkeleti hangulatot varázsolhatunk vele az asztalunkra. A zöldségeket nem szabad túl főzni benne, inkább roppanósak maradjanak.   


Ázsiai stílusú csirkeleves


  • 40 dkg bőr nélküli csirkemell vagy combfilé
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 3-4 szál újhagyma vagy 1 salottahagyma
  • 3 g fokhagyma
  • körömnyi friss gyömbér
  • 1/2 tk kurkuma
  • 2 dl sűrű kókusztej
  • lime-lé, ízlés szerint
  • szójaszósz, ízlés szerint 
  • olívaolaj
  • picike cukor
  • csirkealaplé vagy víz
  • koriander (nálam petrezselyem)


Elkészítése:


  1. A csirkehúst felkockázzuk vagy felcsíkozzuk.
  2. A meghámozott zöldségeket vékony csíkokra (julienre) vágjuk.
  3. Az újhagymát felkarikázzuk, fokhagymát összezúzzuk, gyömbért megpucoljuk, lereszeljük.
  4. Az olívaolajon megpirítjuk a hagymákat és a gyömbért.
  5. Hozzáadjuk a csirkét, fehéredésig kevergetjük.
  6. Rádobjuk a zöldségeket, kis ideig tovább pirítjuk.
  7. Felengedjük annyi csirkealaplével vagy vízzel, amennyi ellepi.
  8. Addig főzzük, míg a zöldségek ress-ropogóssá válnak. 
  9. Hozzáöntjük a kókusztejet, szójaszószt, lime-lét, kurkumát, picike cukorral szelídítünk az ízén, összeforraljuk.
  10. Azonnal, forrón tálaljuk.
  11. Friss koriandert szórhatunk még rá.
TIPP: 

- aki szereti a csípős ízeket, néhány karika friss chilit is tehet rá. 
- tetejét még kevés szezámolajjal is meglocsolhatjuk.