Egy tányér forró és tápláló leves mindig jól tud esni, különösen hideg őszi-téli napokon. Nagyon kedvelem a krémleveseket, így gyakran megesik, hogy főétkezés részeként vagy vacsorára ez kerül az asztalra. Eddig a zellerkrémleves volt az abszolút kedvenc, de most bővült a paletta. Tudom, hogy nem mindenki kedveli a karfiol ízét, jellegzetesen fanyar illatát, de megsütve mindez elvész majd a selymesen krémes levesben. A jellegtelen karfiolból megsütve előbújnak a valódi ízek, ahogy a zöldség picit karamellizálódik. És akkor az "extrák"-ról még nem is beszéltem, amelyekkel még tovább fokozható az ízhatás. Jól illik hozzá a kolbászchips, sült bacon, pirított magok és csonthéjasok, aromás sajtok, de egy egyszerű kruton is kiteljesíti az ízét. Aki eddig nem szerette a karfiollevest, ez a változat talán annak is ízlene.
Sült karfiol krémleves
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 1 vöröshagyma
- 2-3 g fokhagyma
- 1-1,5 liter zöldségalaplé vagy víz
- 1,5 dl (hab)tejszín
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
- chilipehely (elhagyható, aki nem szereti a csípőset)
Elkészítése:
- A megtisztított, megmosott karfiolt kisebb rózsákra szedjük.
- Sütőpapíros tepsire rakjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, jól átforgatjuk.
- Előmelegített 200°C-os sütőben kb 25 percig sütjük.
- Néhány szem sült karfiolt félreteszünk a díszítéshez.
- A vöröshagymát egy lábasban kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát,
- beletesszük a karfiolt, felöntjük az alaplével, puhára főzzük.
- Botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadjuk a tejszín, kiforraljuk.
- Tálaláskor a félretett sült karfiollal kínáljuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és meghintjük chilipehellyel.