2021. október 23., szombat

Sült karfiol krémleves

 














Egy tányér forró és tápláló leves mindig jól tud esni, különösen hideg őszi-téli napokon. Nagyon kedvelem a krémleveseket, így gyakran megesik, hogy főétkezés részeként vagy vacsorára ez kerül az asztalra. Eddig a zellerkrémleves volt az abszolút kedvenc, de most bővült a paletta. Tudom, hogy nem mindenki kedveli a karfiol ízét, jellegzetesen fanyar illatát, de megsütve mindez elvész majd a selymesen krémes levesben. A jellegtelen karfiolból megsütve előbújnak a valódi ízek, ahogy a zöldség picit karamellizálódik. És akkor az "extrák"-ról még nem is beszéltem, amelyekkel még tovább fokozható az ízhatás. Jól illik hozzá a kolbászchips, sült bacon, pirított magok és csonthéjasok, aromás sajtok, de egy egyszerű kruton is kiteljesíti az ízét. Aki eddig nem szerette a karfiollevest, ez a változat talán annak is ízlene.          


Sült karfiol krémleves

 

Hozzávalók:


  • 1 kg karfiol
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1-1,5 liter zöldségalaplé vagy víz
  • 1,5 dl (hab)tejszín
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • chilipehely (elhagyható, aki nem szereti a csípőset)


Elkészítése:


  1. A megtisztított, megmosott karfiolt kisebb rózsákra szedjük.
  2. Sütőpapíros tepsire rakjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, jól átforgatjuk.
  3. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 25 percig sütjük.
  4. Néhány szem sült karfiolt félreteszünk a díszítéshez.
  5. A vöröshagymát egy lábasban kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, 
  6. beletesszük a karfiolt, felöntjük az alaplével, puhára főzzük.
  7. Botmixerrel pürésítjük.
  8. Hozzáadjuk a tejszín, kiforraljuk.
  9. Tálaláskor a félretett sült karfiollal kínáljuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és meghintjük chilipehellyel. 





2021. október 16., szombat

Fűszeres alma cider

 








A hűvös idő beálltával a forró levesek mellett néha nálam is terítékre kerülnek a testet-lelket melengető itókák. A cider vagyis az almabor nekem a nyári kánikulában hűtőhidegen, jégkockával a legkirályabb hűsítő, télen pedig az illatos, melegítő fűszeres aromákkal teli forró változatot készítem. Remek kedélyjavító, de csekély alkoholtartalma miatt mégsem lesz tőle kótyagos az ember feje. Aki erőteljesebb ízekre vágyik adhat még hozzá gyömbért vagy szerecsendiót, aki pedig édesebben szereti az barnacukrot vagy mézet. Nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon finom és már most karácsony illatúvá varázsolja konyhát. 


Fűszeres alma cider


Hozzávalók:


  • 2 üveg (0,33 l) alma cider
  • 5 dl almalé
  • 1 tk szegfűszeg
  • 1 tk szegfűbors
  • 1 csillagánizs
  • 3-4 rúd fahéj
  • 1 piros alma
  • 1 zöld alma
  • 1 narancs


Elkészítése:


  1. Az almalét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket.
  2. Felforraljuk, néhány percet főzzük, hogy kioldódjanak a fűszerek aromái.
  3. Az almákat félbevágjuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, a narancsot vékony félkarikákra vágjuk.
  4. A gyümölcsöket az almaléhez adjuk, néhány percig alacsony lángon gyöngyöztetjük, hozzáadjuk a cidert.
  5. Még forrón poharakba töltjük, azonnal fogyasztjuk.

TIPP:

Aki csak a levét szeretné elfogyasztani az szűrőn szűrje át az italt.

Ha a fűszereket teatojásba tesszük, akkor a végén egyben kivehető.  

A cidert csak a legvégén adjuk a fűszeres léhez, hogy ne illanjon el az alkoholtartalma. 






2021. október 9., szombat

Sütőtök saláta

 














Én nagyon szeretem a sütőtököt minden formájában. Gyerekkoromban csak a sütőben sült változatot ismertük, de télen ez volt az egyik fő vitaminforrás. Mostanság már ezt is máshogy készítem, megkenem mézzel vagy meghintem barnacukorral és vajat morzsolok rá. A belőle készült levest egyszer évekkel ezelőtt vendégségben kóstoltam és nagyon ízlett. Chilivel, curryvel vagy gyömbérrel készítve felmelegíti a szervezetet, energiát ad és tápláló. Most salátát készítettem belőle, amit a TV-ben láttam, Rachel Allen receptje. Pontos mennyiségeket nem tudok írni, mert nem szerepelt a műsorban, csak az emlékezetemre hagyatkoztam. A tök édes íze jól kiegészül a krémesre sült lilahagymával és parmezán pikáns aromájával. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, különlegesebb ízvilágú saláta.           


Sütőtök saláta

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 3-4 lilahagyma
  • kakukkfű (legjobb a friss)
  • olívaolaj
  • bors
  • sherry ecet (nálam almaecet)
  • parmezán
  • 1-2 mozzarella golyó
  • rukkola

Elkészítése:

  1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
  2. A lilahagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk.
  3. Sütőpapíros tepsire tesszük a sűtőtököt és a lilahagymát.
  4. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, összeforgatjuk.
  5. Előmelegített 200 C°-os sütőben kb 25-30 perc alatt puhára sütjük.
  6. Tálaláskor meglocsoljuk az ecettel, megszórjuk reszelt parmezánnal, rátépkedjük a mozzarellát, meglocsoljuk olívaolajjal.
  7. Tetejére friss rukolaleveleket halmozunk.





2021. október 2., szombat

Illatos-omlós csirke tojásos rizzsel, csípős káposztasalátával

 












Ma megint keleties ízekre vágytam, így elkészítettem a kínai büfék egyik népszerű kedvencét. Ez az étel mondhatni, hogy a kínaiak rántott csirkéje a mi számunkra, mert nem vagyok biztos benne, hogy náluk ez egyáltalán létezik. Merőben más, mint a mi hagyományos hétvégi rántott csirkénk, azzal nem is lehet összehasonlítani, de kétség kívül nagyon finom. Nem zsemlemorzsába forgatva panírozzák, hanem egy könnyed, ropogós, selymesen habos tésztabundába mártják a húst és bő olajban szép világosra sütik. Frissen, forrón tálalva az igazi, mert a bunda később már megpuhul, elveszíti azt a textúrát, amiért ezt az ételt imádjuk. Nekem elmaradhatatlan mellőle a fűszeres mártogatós, a csípős káposztasaláta és a tojásos rizs, szerintem így együtt kerek az ízek harmóniája.       


Illatos-omlós csirke tojásos rizzsel, csípős káposztasalátával

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé

bundához:

  • 3 tojásfehérje
  • 4 ek kukoricakeményítő
  • 1/2 kk sütőpor
  • őrölt bors

sütéshez:

  • bő olaj

tojásos rizs:

  • főtt rizs
  • 1 egész tojás (vagy a tojások megmaradt sárgája)

mártogatós:

  • 2 dl ketchup
  • 1 ek balzsamecet
  • 3 ek szójaszósz
  • 1-2 ek porcukor vagy méz
  • 1 g zúzott fokhagyma
  • 1/2 tk őrölt gyömbér

csípős káposztasaláta:

  • 50 dkg fejes káposzta
  • 1 szál sárgarépa
  • 1/2 dl víz 
  • 2-3 ek almaecet
  • 3-4 ek porcukor
  • Erős Pista, csípős paprikakrém vagy friss chili - ízlés szerint
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A csirkemellet felvágjuk, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A fehérjéhez hozzáadjuk a keményítőt és a sütőport, habbá verjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. Az olajat felhevítjük, a húst belemártjuk a habos masszába, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
  5. A serpenyőből kivéve sütőrácson hagyjuk lecsepegni. (papírtörlőre téve felpuhul a bunda, nem marad ropogós)
  6. A káposztasalátához vékony, hosszú csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk a káposztát, egy nagyobb tálba tesszük.
  7. A megtisztított, megmosott sárgarépát a reszelő durva fokán lereszeljük, hozzáadjuk a káposztához. 
  8. Megsózzuk, összeforgatjuk, kis ideig állni hagyjuk, míg levet ereszt.
  9. Közben elkészítjük az öntetet: a vízhez hozzáadjuk a cukrot, almaecetet, csípős paprikakrémet, sót, borsot, alaposan összekeverjük.
  10. A salátát kifacsarjuk, összeforgatjuk az öntettel, felhasználásig hűtőbe tesszük.
  11. A tojásos rizshez pici sóval felverjük a megmaradt tojássárgákat, kevés zsiradékon rántottát sütünk belőle, felaprítva összeforgatjuk a főtt rizzsel.
  12. A mártogatóshoz összekeverjük a hozzávalókat.

TIPP:

Először a káposztasalátát készítsük el, hogy legyen ideje állni, összeérni az ízeinek. (előző nap is elkészíthetjük)

A húst 2 féle módon lehet felvágni: felcsíkozzuk vagy a 1/2 csirkemellet lapjában kettévágjuk és 1-1 nagy szeletben sütjük ki, majd tálalásnál csíkokra vágva kínáljuk. (a képeken mindkét változat látható)