2018. szeptember 7., péntek

Házi "Erős Pista" - paprikakrém



















Ez a paprikakrém már tavaly is elkészült nálam, de akkor nem került fel a blogra. Ezután minden évben fogok elrakni belőle, mert az egykor kedvelt bolti paprikakrémemnek nagyon leromlott a minősége, inkább csak a tömény tartósítószer érződik az ízén, mintsem maga a paprika. A házinak továbbá előnye, hogy ízlésünknek megfelelően be lehet állítani a csípősségét, biztosan friss alapanyagokból készül és nincs benne káros anyag sem, hiszen csak a só tartósítja. A leheletnyi citromsav is csak azért kerül bele, hogy megtartsa a gyönyörű élénkpiros színét. Van még 1-2 üvegem a tavalyiból is, ugyanilyen élénk színű maradt, és semmilyen állagromlást sem tapasztaltam. A paprikakrém erősségét, csípősségét szabályozhatjuk azzal, hogy mennyi magot hagyunk benne, hisz főként ebben rejlik az ereje. Így aki nem szereti a nagyon csípőset annak azt javaslom, hogy vagy növelje az édes kápia arányát vagy kevesebb magot hagyjon a csípősekben vagy eleve kevesebbet használjon belőlük. Nekem az alábbi arányok teljesen megfelelőek voltak, mert én szeretem az igazán csípőset, azt hiszem sikerült a "Pokol Pityu" változatot elkészítenem. Használható szinte minden magyaros ételhez, levesekhez, de sokan vajas kenyérre kenve is fogyasztják. Nem nehéz elkészíteni, kicsit talán időigényes, de minden ráfordított időt megér annak, aki szereti a bátor emberek delikátját. 


Házi "Erős Pista" - paprikakrém

Hozzávalók:

  • 35 dkg piros cseresznyepaprika
  • 35 dkg chili
  • 70 dkg kápia
  • 20 dkg jódozatlan só (a paprikarém kilogrammjaként)
  • 1 mk citromsav (megtartja a paprikakrém színét)

Elkészítése:

  1. A megmosott paprikákat hagyjuk megszáradni.
  2. Először kicsumázzuk az édes kápiát, magjait, ereit eltávolítjuk, feldaraboljuk.
  3. A csípős paprikákat is kicsumázzuk, feldaraboljuk, de nem vesszük ki magjait, mert az adja az erősségét. (én a cseresznyepaprika kb felének kivettem a magjait)
  4. A paprikákat külön-külön húsdarálón - apró lyukú betéttel - ledaráljuk, ennek hiányában késes robotgépben felaprítjuk, majd a simább állag elérése érdekében botmixerrel pépesítjük.
  5. Ezután a paprikakrémeket ízlésnek megfelelően összekeverjük olyan arányban, amennyire csípősre szeretnénk készíteni. (én az összeset felhasználtam)
  6. A paprikakrémet lemérjük és kilónként hozzáadjuk a 20 dkg sót és a citromsavat (nekem a csumázás, magozás után a fenti mennyiségből 1076 gramm krémem lett, alig kicsit több, mint 1 kg, így pontosan 20 dkg sót adtam hozzá). 
  7. Megkeverjük, hogy a só egyenletesen elkeveredjen.
  8. Félretesszük 10-15 percre, míg a só kivonja a paprikákból a levet, majd apró lyukú szűrőn vagy sűrű szövésű textilen leszűrjük. (szűrés után 820 gramm lett)  
  9. A paprikakrémet tisztára mosott, sterilizált, kisebb méretű üvegekbe rakjuk, amit nyakig megtöltünk, tető nélkül, forró sütőben - vagy mikróban - átforrósítjuk. (a hőkezeléstől megélénkül a színe)
  10. Még forrón, jó szorosan rácsavarozzuk az üvegekre a tetőt.
  11. Mire kihűlnek behorpad a tető, innen lehet látni, hogy kialakult a vákum.
  12. Felhasználásig a kamrapolcra állítjuk, felhasználást követően hűtőben tároljuk a felbontott üveget.  
Recept forrása: itt

TIPP: 

a feldolgozás során viseljünk gumikesztyűt, ha nem akarjuk, hogy még napok múlva is égjen a kezünk!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!