Házi "Erős Pista" - paprikakrém
Hozzávalók:
- 35 dkg piros cseresznyepaprika
- 35 dkg chili
- 70 dkg kápia
- 20 dkg jódozatlan só (a paprikarém kilogrammjaként)
- 1 mk citromsav (megtartja a paprikakrém színét)
Elkészítése:
- A megmosott paprikákat hagyjuk megszáradni.
- Először kicsumázzuk az édes kápiát, magjait, ereit eltávolítjuk, feldaraboljuk.
- A csípős paprikákat is kicsumázzuk, feldaraboljuk, de nem vesszük ki magjait, mert az adja az erősségét. (én a cseresznyepaprika kb felének kivettem a magjait)
- A paprikákat külön-külön húsdarálón - apró lyukú betéttel - ledaráljuk, ennek hiányában késes robotgépben felaprítjuk, majd a simább állag elérése érdekében botmixerrel pépesítjük.
- Ezután a paprikakrémeket ízlésnek megfelelően összekeverjük olyan arányban, amennyire csípősre szeretnénk készíteni. (én az összeset felhasználtam)
- A paprikakrémet lemérjük és kilónként hozzáadjuk a 20 dkg sót és a citromsavat (nekem a csumázás, magozás után a fenti mennyiségből 1076 gramm krémem lett, alig kicsit több, mint 1 kg, így pontosan 20 dkg sót adtam hozzá).
- Megkeverjük, hogy a só egyenletesen elkeveredjen.
- Félretesszük 10-15 percre, míg a só kivonja a paprikákból a levet, majd apró lyukú szűrőn vagy sűrű szövésű textilen leszűrjük. (szűrés után 820 gramm lett)
- A paprikakrémet tisztára mosott, sterilizált, kisebb méretű üvegekbe rakjuk, amit nyakig megtöltünk, tető nélkül, forró sütőben - vagy mikróban - átforrósítjuk. (a hőkezeléstől megélénkül a színe)
- Még forrón, jó szorosan rácsavarozzuk az üvegekre a tetőt.
- Mire kihűlnek behorpad a tető, innen lehet látni, hogy kialakult a vákum.
- Felhasználásig a kamrapolcra állítjuk, felhasználást követően hűtőben tároljuk a felbontott üveget.
TIPP:
a feldolgozás során viseljünk gumikesztyűt, ha nem akarjuk, hogy még napok múlva is égjen a kezünk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!