sütés előtt
Igazi nyári könnyed süti. Gyors, egyszerű és különféle gyümölcsökkel jól variálható. Szeretem a sima, gyümölcsös joghurttortákat is, sőt a nyári időszakban az viszi nálam a prímet. Ennek a tortának most a tésztájába került joghurt, mely nem csak kellemes ízt, de extrém puhaságot is kölcsönöz neki. Szinte minden szeglete tele van friss és édes gyümölccsel, kellemes ebéd utáni desszert. Ugyanakkor hátránya, hogy még a sütés napján célszerű elfogyasztani, mert a lédús gyümölcsök hamar eláztatják a tésztát. Szerintem ezzel nem lesz probléma, nagyon eteti magát.
Barackos, áfonyás görög joghurtos torta
Hozzávalók:
22 cm-es kapcsos tortaformához
tészta:
- 22 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 1/2 tk vanília aroma
- 12 dkg görög joghurt
- csipet só
tetejére:
- 3-4 barack (őszi vagy nektarin)
- 2 maréknyi áfonya
- 2-3 ek cukor
Elkészítése:
- Lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát egy tálba szitáljuk.
- A vajat vagy margarint a cukorral világosra kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, addig keverjük, míg a tészta szép habos lesz.
- A vaníliát, joghurtot hozzáöntjük, krémes állag eléréséig tovább keverjük.
- Hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, alacsony fokozaton sima tésztává dolgozzuk.
- A masszát vajazott, lisztezett tortaformába öntjük.
- Tetejét kirakjuk a gyümölcsökkel, megszórjuk kristálycukorral.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 1 óra hosszát sütjük. (tűpróba!)
- Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk, még további friss gyümölcsökkel díszíthetjük.