2022. augusztus 24., szerda

Barackos, áfonyás görög joghurtos torta








sütés előtt





Igazi nyári könnyed süti. Gyors, egyszerű és különféle gyümölcsökkel jól variálható. Szeretem a sima, gyümölcsös joghurttortákat is, sőt a nyári időszakban az viszi nálam a prímet. Ennek a tortának most a tésztájába került joghurt, mely nem csak kellemes ízt, de extrém puhaságot is kölcsönöz neki. Szinte minden szeglete tele van friss és édes gyümölccsel, kellemes ebéd utáni desszert. Ugyanakkor hátránya, hogy még a sütés napján célszerű elfogyasztani, mert a lédús gyümölcsök hamar eláztatják a tésztát. Szerintem ezzel nem lesz probléma, nagyon eteti magát.           

Barackos, áfonyás görög joghurtos torta

Hozzávalók:

22 cm-es kapcsos tortaformához

tészta:


  • 22 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 20 dkg puha vaj vagy margarin
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 tk vanília aroma
  • 12 dkg görög joghurt
  • csipet só


tetejére:


  • 3-4 barack (őszi vagy nektarin)
  • 2 maréknyi áfonya
  • 2-3 ek cukor


Elkészítése:


  1. Lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát egy tálba szitáljuk.
  2. A vajat vagy margarint a cukorral világosra kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, addig keverjük, míg a tészta szép habos lesz.
  3. A vaníliát, joghurtot hozzáöntjük, krémes állag eléréséig tovább keverjük. 
  4. Hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, alacsony fokozaton sima tésztává dolgozzuk.
  5. A masszát vajazott, lisztezett tortaformába öntjük.
  6. Tetejét kirakjuk a gyümölcsökkel, megszórjuk kristálycukorral. 
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 1 óra hosszát sütjük. (tűpróba!)
  8. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk, még további friss gyümölcsökkel díszíthetjük.




2022. augusztus 14., vasárnap

Tempelopita (görög sajtos lepény)

 














Görögországban a piték hagyományos részét képezik a reggelinek. A tempelopita szó szerint "lusta pité"-t jelent, mivel semmilyen tésztát nem kell sütni hozzá és kb 10 perc munka van vele. Egy könnyű, joghurtos, feta sajtos sós finomság. Az összes hozzávalót összekeverjük, tepsibe öntjük, megsütjük. Ilyen egyszerű az egész. Nem csak reggelire, de uzsonnára is jó kis harapnivaló, magunkkal vihetjük munkahelyre vagy piknikre is. Melegen és hidegen egyaránt finom. Sajtkedvelők szeretni fogják. Friss zöldsalátát kínálhatunk mellé.

Tempelopita


Hozzávalók:

20x30 cm-es tepsihez


  • 14 dkg liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 20 dkg görög joghurt
  • 1,25 dl tej
  • 17 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 20 dkg kemény sajt (trappista, gouda)
  • 20 dkg feta
  • 1/2 tk őrölt bors (só nem kell bele, a feta is sós)


Elkészítése:


  1. A vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejhez és a joghurthoz, hogy kihűljön, majd belekeverjük a felvert tojásokat. 
  2. Egy nagy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, sütőport, borsot.
  3. Adagolva hozzáöntjük a folyékony hozzávalókat, simára keverjük.
  4. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd nagyobb darabokban belemorzsoljuk a fetát.
  5. Spatulával összeforgatjuk, hogy ne törjön össze.
  6. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk a masszát.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 40-45 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna lesz. (tűpróba!)
  8. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, kockákra vágva szeleteljük.