2022. december 11., vasárnap

Rumgolyó

 

















A rumgolyó egy klasszikus német ünnepi csemege, olyasmi, mint nálunk a kókuszgolyó. Sütés nélküli desszert, így szinte az utolsó pillanatban is még elkészíthető. Hagyományosan forgathatjuk kókuszreszelékbe vagy darált dióba, csokidarába, de én most, hogy ünnepi ragyogást adjak a falatnyi golyócskáknak, ehető bronz porral szórtam meg őket. Szuper egyszerű és gyorsan elkészül. Mivel alkoholt is tartalmaz, gyerekeknek nem ajánlott, de a felnőttek bátran kóstolgathatják.  


Rumgolyó
kb 25-30 db

Hozzávalók:

tészta:

  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 20 dkg jó minőségű tejcsokoládé
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 csapott ek keserű kakaópor
  • 4-5 ek rum (esetleg rumaroma)

bevonat:

  • keserű kakaópor
  • bronz színű lüszter por (ehető porfesték)
vagy
  • darált dió / kókuszreszelék / csokidara

Elkészítése:

  1. A csokoládékat vízgőz felett felolvasztjuk, félretesszük, kihűtjük.
  2. A vajat a porcukorral habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a kakaóport, olvasztott csokoládét, rumot, újra átkeverjük.
  4. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük annyi időre, hogy formázható masszát kapjunk. 
  5. A masszából golyókat formázunk, kakaóporba forgatjuk, ecsettel felvisszük rá a lüszter port vagy kakaópor helyett darált dióba, kókuszreszelékbe, csokidarába forgatjuk.




2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű alkotás! 😊 Igazi ünnepi desszertkülönlegességet varázsoltál az asztalra, nagyon hangulatos a tálalásod! Ilyen festék porról nem is hallottam még, de nagyon ötletes, mutatós. Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! Újítok egy kicsit idén a desszertek, sütik terén, de lesz azért hagyományos is.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!