Még az ünnepekre készült ez a kis "semmiség". A tápióka pudingot általában kókusztejjel szokták finomhangolni, de nem szerettem volna, hogy a házi tojáslikőr ránk romoljon, így most az került bele. Nekem nagy kedvencem ez a kissé ragacsos állagú desszert a nyári időszakban is jól behűtve, sok zamatos bogyós gyümölccsel a tetején. Nagyon jól esett most is a nehezebb főételek után, igazán üdítő volt elfogyasztani.
Tojáslikőrös tápiókapuding
Hozzávalók:
csésze = 2,5 dl
- 1 csésze apró szemű tápióka
- 2 1/2 csésze tej
- 1 1/4 csésze tojáslikőr
- 1/4 csésze cukor vagy ízlés szerint
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tojásfehérje + 1 ek cukor
- csipet só
díszítés:
- tejszínhab
- friss gyümölcsök
Elkészítése:
- A tápiókát dupla mennyiségű vízbe áztatjuk fél órára, ezalatt megszívja magát folyadékkal és megduzzad.
- Egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a tejet, cukrokat, sót.
- Közepes lángon felmelegítjük, kevergetve addig főzzük, míg a gyöngyök opálossá válnak, a massza besűrűsödik (kb 10-15 perc)
- Kóstolással ellenőrizzük, hogy a gyöngyök kellően megpuhultak-e?
- Tűzről levéve negyed órát pihentetjük, majd hozzákeverjük a tojáslikőrt.
- A tojásfehérjéket 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, beleforgatjuk a tápiókába.
- Üvegpoharakba vagy kelyhekbe adagoljuk.
- Hűtőszekrénybe tesszük 2-4 órára.
- Tálalásnál friss gyümölcsökkel díszítjük, tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.