2024. április 9., kedd

Tojáslikőrös tápiókapuding

 

















Még az ünnepekre készült ez a kis "semmiség". A tápióka pudingot általában kókusztejjel szokták finomhangolni, de nem szerettem volna, hogy a házi tojáslikőr ránk romoljon, így most az került bele. Nekem nagy kedvencem ez a kissé ragacsos állagú desszert a nyári időszakban is jól behűtve, sok zamatos bogyós gyümölccsel a tetején. Nagyon jól esett most is a nehezebb főételek után, igazán üdítő volt elfogyasztani.    


Tojáslikőrös tápiókapuding

Hozzávalók:

csésze = 2,5 dl
  • 1 csésze apró szemű tápióka
  • 2 1/2 csésze tej
  • 1 1/4 csésze tojáslikőr
  • 1/4 csésze cukor vagy ízlés szerint
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tojásfehérje + 1 ek cukor
  • csipet só

díszítés:
  • tejszínhab
  • friss gyümölcsök

Elkészítése:
  1. A tápiókát dupla mennyiségű vízbe áztatjuk fél órára, ezalatt megszívja magát folyadékkal és megduzzad.
  2. Egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a tejet, cukrokat, sót.
  3. Közepes lángon felmelegítjük, kevergetve addig főzzük, míg a gyöngyök opálossá válnak, a massza besűrűsödik (kb 10-15 perc)
  4. Kóstolással ellenőrizzük, hogy a gyöngyök kellően megpuhultak-e?
  5. Tűzről levéve negyed órát pihentetjük, majd hozzákeverjük a tojáslikőrt.
  6. A tojásfehérjéket 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, beleforgatjuk a tápiókába.
  7. Üvegpoharakba vagy kelyhekbe adagoljuk.
  8. Hűtőszekrénybe tesszük 2-4 órára.
  9. Tálalásnál friss gyümölcsökkel díszítjük, tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.