2024. május 31., péntek

Bazsalikomos fetakrémmel töltött kápia

 











Egy könnyen és gyorsan elkészíthető nyárias étel, kevés, de minőségi, ízben egymással jól harmonizáló hozzávalókkal. Nagyon szeretem a mediterrán ízvilágot, így gyakran készülnek ilyen és ehhez hasonló ételek nálam a nyár folyamán.  Az édes sült paprika és a sós feta remek párost alkotnak. Előételként vagy sült húsok mellé kínálhatjuk. Én most csak a sütőben sütöttem meg a paprikákat, de grillszezonban érdemes grillrácsra dobni, ott megsütni, hogy kapjon egy kis extra füstös ízt.


Bazsalikomos fetakrémmel töltött kápia

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű kápia paprika
krém: 
  • 25-30 dkg feta
  • 2-3 ek görög joghurt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1-2 g fokhagyma
  • friss bazsalikom (helyettesíthető kaporral vagy petrezselyemmel is)
öntet:
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 g reszelt fokhagyma
  • 1 ek citromlé
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra.
  2. A paprikák közepén hosszában nyílást vágunk.
  3. A paprikák bőrét megkenjük kevés olajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, puhulásig sütjük.
  4. Sütőből kivéve 10 percet hűlni hagyjuk. 
  5. Kiskanállal a belsejéből eltávolítjuk a magokat. (a levet öntsük le róla)
  6. A töltelékhez összetörjük villával a fetát, elkeverjük a joghurttal, reszelt fokhagymával, felaprított bazsalikommal. (nem sózzuk, mert a feta is sós)
  7. A paprikák belsejét megtöltjük a sajtkrémmel, sütőbe téve további 10-15 percig sütjük. 
  8. Közben elkészítjük az öntetet, összekeverjük a hozzávalókat.
  9. Közvetlen tálalás előtt ráöntjük a paprikákra.
  10. A megsült paprikákat melegen fogyasztjuk.
  11. Előételként, vacsoraként pirítóssal, lepénykenyérrel vagy sült húsok mellé kínáljuk.
 



2024. május 28., kedd

Klasszikus gyümölcstorta

 








Bizonyára mindenki gyerekkori kedvence volt ez a retro gyümölcstorta vajas piskótával, vaníliapudinggal és sok-sok eperrel az áttetsző zselatin alatt. Hétvégéken, születésnapokon vagy családi összejöveteleken ez volt a sláger. Bár házilag főzött vaníliakrémmel sokkal finomabb, de mi szeretjük vaníliapudinggal is, amit én a tej mellett még egy kis tejszínnel szoktam felfőzni, hogy teltebb ízű legyen. A gyümölcstortának pedig a rengeteg gyümölcs a lényege. Klasszikusan eperrel szokták díszíteni, de én szeretem, ha többféle gyümölcs van rajta, nem csak látványosabb, de szerintem finomabb is. Jól variálható torta, akár a puding vagy a gyümölcsök tekintetében. Remek választás, ha egy könnyed desszertet szeretnénk kínálni ebéd után.        

Klasszikus gyümölcstorta

Hozzávalók:

26 cm-es gyümölcstorta formához

tészta:

  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 7 dkg vaj 
töltelék:

  • 1 cs főzős vanília puding
  • 2-4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 1 dl habtejszín

tetejére:

  • friss gyümölcsök (eper, barack, kivi, málna, áfonya)
  • 1 cs tortazselé (elkészítve a tasak leírása szerint, lehet piros vagy színtelen is)


Elkészítése:


  1. Először elkészítjük a vajas piskótát: tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, amikor félkemény hozzáadjuk a cukrot, kemény habbá verjük.
  2. Egyenként hozzáforgatjuk a tojássárgákat, adagonként belekeverjük az átszitált lisztet, felolvasztott, lehűtött vajat. 
  3. A masszát vajazott, lisztezett formába öntjük, előmelegített 170°C-os sütőben kb 15-20 percig sütjük. (Tűpróba! A sütő ajtaját tilos nyitogatni!)
  4. Ha a piskóta megsült kitámasztjuk a sütő ajtaját és 5-10 percet benne hagyjuk a tésztát, hogy ne essen össze.
  5. Sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A töltelékhez elkészítjük a pudingot a tasak leírása szerint, de 5 dl helyett csak 3 dl tejjel + 1 dl habtejszínnel.
  7. Letakarjuk fóliával, hogy ne bőrösödjön, ha langyosra hűlt a piskóta mélyedésébe öntjük, elegyengetjük.
  8. Hűtőbe tesszük, míg a puding teljesen meg nem dermed.
  9. Tetejét megdíszítjük a gyümölcsökkel, bevonjuk tortazselével.
  10. Ismét hűtőbe tesszük, hogy a zseltin is megdermedjen. 



2024. május 22., szerda

Tejszínben sült spárga mozzarellával

 











Lassan vége a spárga szezonnak, még igyekszem kihasználni a maradék kis időt a felhasználására, mivel sajnos a spárga télire nem fagyasztható. Általában én is levest, baconba tekert spárgasípokat készítek belőle vagy leöntöm hollandi mártással. Ma viszont egy kicsit különlegesebb változat került a tányérunkra. Tejszínben és olvadozó sajtban sütöttem meg egy adagot és köretként kínáltam a sült hús mellé. Csak magában, önálló fogásként, előételként is adhatjuk friss pirítóssal. Mennyei íze van.      


Tejszínben sült spárga mozzarellával

Hozzávalók:

2 személyre

  • 50 dkg spárga
  • 1-1,5 dl habtejszín
  • 1-2 g fokhagyma
  • 2 dkg reszelt parmezán
  • 5 dkg reszelt mozzarella
  • frissen őrölt bors
  • chilipehely (opcionális, elhagyható)

Elkészítése:

  1. A spárgát megmossuk, leszárítjuk, fás részét eltávolítjuk.
  2. Sütőtálba helyezzük, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, ( vigyázat a parmezán is sós!) borsozzuk.
  3. Meghintjük a sajtokkal és a chilipehellyel.
  4. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt aranybarnára sül a tetején.
  5. Azonnal, melegen kínáljuk. 



2024. május 20., hétfő

Borsópörkölt tarhonyával

 














Mikor megjelenik a zsenge tavaszi borsó mindig megfőzöm belőle a kedvenc levesemet és ezt a borsópörköltet is. Ez is olyan recept, amit sokféle módon el lehet készíteni, én a legegyszerűbben szoktam. Köretnek tarhonyát készítek, amit én bele is főzök a pörköltbe, hogy jól átvegye az ízes szaftot. Persze nem kötelező tarhonyával fogyasztani, de mi így szeretjük. Lehet tésztával, nokedlivel vagy akár bulgurral is kínálni, tejföllel vagy anélkül, mindenképpen egy nagyszerű tavaszi, laktató egytálétel. Aki nagyon hiányolja belőle a húsfélét, az adhat hozzá virslit, krinolint vagy kolbászt is. Zöldborsó van egész évben fagyasztott formában, így az év bármely szakában meg tudjuk főzni, de szerintem ilyenkor a zsenge cukorborsóból a legélvezetesebb a fogyasztása.              


Borsópörkölt tarhonyával


Hozzávalók:

  • 50 dkg friss borsó (tisztán mérve)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 TV paprika
  • bors
  • pirospaprika

tarhonya:

  • 3/4 bögre tarhonya
  • 1,5 bögre víz
  • bors
  • kevés olaj

Elkészítése:

  1. A hagymát, parikát, paradicsomot apróra vágjuk.
  2. Kevés olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel kis ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát is, kevergetve tovább főzzük.
  3. Hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, jól átforgatjuk a hagymás alapon, felöntjük kevés vízzel, puhára pároljuk.
  4. Közben a tarhonyát a fűszerekkel kevés zsiradékon aranyszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a borsópörkölthöz, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, tovább főzzük, míg a tarhonya felszívja az összes folyadékot és puha nem lesz.
  5. Tűzről levesszük, lefedve negyed órát állni hagyjuk, hogy még saját gőzében is puhuljon kicsit.



2024. május 13., hétfő

Epres mascarponés joghurttorta

 












Mikor valami igazán könnyed és üdítő desszertre vágyom legelőször mindig a joghurttorta jut eszembe. Nem csak azért, mert szezonális gyümölcsökkel nagyon jól variálható, hanem azért is, mert minimális kalóriatartalma van, valamint a joghurt kedvezően hat az egészségünkre. Sütés nélküli torta, csak a piskótát kellett megsütni, de ez akár el is maradhat, vagy helyettesíthető kekszes alappal, babapiskótával. Nekem a tavaszi-nyári szezon első számú sztárja az eper, a belőle készült édességek mindig mesés látványt nyújtanak. Egyszerű, ellenállhatatlan, finom epres csábítás, hűsító simogatás a meleg napokra.    


Epres mascarponés joghurttorta

20 cm-es tortaformához

piskóta:

  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 2 ek liszt
  • 1 ek étolaj
  • csipet só

krém:

  • 50 dkg joghurt (nálam görög)
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • kevéske frissen facsart citromlé
  • 20 g porzselatin
  • 25 dkg eper

díszítéshez:

  • néhány szem eper és áfonya


Elkészítése:


  1. Először elkészíjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. 
  2. Egyesével  hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd az olajat és az átszitált lisztet több részletben adagolva óvatosan beleforgatjuk a masszába.
  3. A tortaforma aljába szilikonos sütőpapírt rakunk, beleöntjük a masszát, elegyengetjük, előmelegített 170°C-os sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. (Sütés alatt tilos a sütőt nyitogatni! Tűpróba!)
  4. A sütőajtót fakanál nyelével kitámasztjuk, kicsit hagyjuk hűlni a piskótát, majd sütőrácsra téve teljesen kihűtjük.
  5. A piskótát visszatesszük az elmosott tortaformába.
  6. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, botmixerrel pürésítjük.
  7. A krémhez egy keverőtálba tesszük a joghurtot, mascarponét, cukrokat, citromlevet, eperpürét, homogénre összekeverjük.
  8. A porzselatint kevés vízben megduzzasztjuk, kicsi forró vízben feloldjuk, hozzádolgozzuk a krémhez.
  9. A krémet ráöntjük a piskótára, simára elegyengetjük, dermedésig hűtőbe tesszük.
  10. Közvetlen tálalás előtt díszítjük fel a gyümölcsökkel.