Mint a legtöbb családban nálunk is a rántott hús a legkedveltebb fogások egyike. Szeretjük a bundázott húsokat, mert laktatóak, változatosak és nem utolsó sorban finomak is. A Pilisi szelet egy sűrű palacsintatésztába forgatott, kisütött hús, melyet aztán fokhagymás tejföllel megkenve, reszelt sajttal bőven megszórva még betolunk a sütőbe. A fokhagymás tejföl ízét beszívja a ropogós bunda és a sajt is folyósra olvad néhány perc alatt. Tényleg alig van vele munka és egy időspórolós napba is bőven belefér.
Pilisi szelet
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéskaraj
- só
- bors
bunda:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 ek olaj
- tej, annyi, hogy sűrű palacsinta tészta állagot kapjunk
mártás:
- 1 kis pohár tejföl
- 1 g zúzott fokhagyma
- só
- késhegynyi pirospaprika
tetejére:
- reszelt sajt
- apróra vágott petrezselyem
sütéshez:
- bő olaj
Elkészítése:
- A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
- A hozzávalókból elkészítjük a mártást.
- Kikeverjük a bundázó masszát, megforgatjuk benne a húsok mindkét oldalát, közepesen meleg zsiradékban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
- A bundás hússzeleteket egy jénai tál vagy tepsi aljára rakjuk, mindegyiket megkenjük a tejfölös mártással, megszórjuk reszelt sajttal.
- Előmelegített 180°C-os sütőben addig sütjük, míg a sajt elolvad a tetején.
- Burgonyapürével, főtt krumplival, friss vagy párolt zöldségekkel, savanyúsággal kínálhatjuk.