Nagyon szép szűzpecsenyét kaptam a hétvégén a piacon, ahol vásárolni szoktam, már akkor eldöntöttem, hogy valamilyen jó szaftos fogást készítek belőle. Mivel ez a sertés legjava, így nagyon omlós, hamar puhuló húsról van szó, rántott húsnak is ideális. Viszont el lehet rontani azzal, ha túlsütjük, mert akkor kiszárad. A Street Kitchen oldalán találtam egy remek receptet, amit némi változtatással, saját ízlésemre formálva el is készítettem. Nagyon finom fogás kerekedett belőle. Köretnek egyszerű főtt burgonya helyett mini házi gnocchikat készítettem, a gnocchi remekül fel tudja szívni a mártásokat. Én még kicsit le is pirítottam, így kapott még egy kis plusz ízt és ropogósságot is. Telitalálat volt hozzá a lilahagymás paprika saláta. Igazi előkelő hétvégi fogás, de ünnepekre, vendégváráshoz is ideális választás.
Tejszínes-mustáros szűzérmék házi gnocchival
Hozzávalók:
2 személyre
- 50 dkg szűzérme
- só
- bors
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl habtejszín
- 1 ek dijoni mustár
- 1 g fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- ha van, 2-3 ág friss kakukkfű, szára nélkül
- darabka vaj
- 50 dkg sárga burgonya
- kb 10 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- só
- 1-1 darabka piros-sárga-zöld kaliforniai paprika
- 1/2 fej lilahagyma
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors
- A szűzérmét lehártyázzuk, megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
- Forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalát körbesütjük, a végeket is.
- Tepsibe rakjuk, 170°C-os előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk.
- Sütőből kivéve egy deszkán hagyjuk állni.
- A mártáshoz a serpenyőben maradt zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, (ne égessük meg!) felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a mustárt, fűszerezzük.
- Kevéske vaj hozzáadásával mártássá forraljuk. (ha nagyon sűrű higíthatjuk pici vízzel)
- A gnocchihoz héjastól megfőzzük a burgonyát, ha langyosra hűlt meghámozzuk, áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, sózzuk, folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, összedolgozzuk.
- A tésztából lisztezett felületen kis rudakat sodrunk, feldaraboljuk, villa segítségével bordázatot készítünk rá. (ez el is maradhat)
- Enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére.
- Tűzforró serpenyőben kevés vajat vagy olajat hevítünk, lepirítjuk rajta a gnocchik mindkét oldalát
- A salátához nagyon apróra vágjuk a paprikát és a lilahagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük, alaposan összekeverjük.
- Tálalásnál tányérra rendezzük a felszeletelt húst, leöntjük a mártással, mellé rendezzük a gnocchit, tetejére halmozzuk a salátát is.
De guszták lettek a szűzérméid, nagyon jó lenne most megkóstolni! Nagyon szépek a fotóid, mint mindig!
VálaszTörlésNéztem már mikor feltetted, de nem voltunk otthon, a Balaton-felvidéken nyaraltunk, iszonyú meleg volt, és mi mindennap túráztunk 😄. Majd hozom őket, amint magamhoz térek 😄.
Mostanában a mobilommal nem tudok kommentet hagyni másnál, és nálam sem tudok válaszolni a mások által írt megjegyzésre. Nem tudom miért....
Gondoltam, hogy túrázni mentetek. Ezt a hőséget már csak vízparton vagy erdő mélyén lehet elviselni. Nálam sem készült sok minden, mert megmozdulni sem volt erőm. Én is tapasztaltám már ilyet a telefonomnál, de egy idő után helyreállt magától. Pihend ki a fáradalmakat, aztán kiváncsian várom a szuper kis beszámolódat, nagyon szeretem olvasgatni.
Törlés