2024. december 30., hétfő

Ropogós bőrű sült császár + 15. Blogszülinap

 









Hagyomány az év utolsó napján sertéshúst enni, hogy a malacka meghozza az új évre a szerencsénket. Már jó előre megvettem a császárhúst, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen a megfelelőre vadásznom, a fagyasztóban várta a sorsát. Bár akkor még nem gondoltam, hogy lehet, hogy el sem fog készülni, mivel közel egy hónapja egy makacs vírusfertőzéssel küzdök, ami mostanra már teljesen legyengített, így a karácsonyra betervezett sütemények nagy részének megsütése is elmaradt. Na de vírus ide vagy oda azért enni kell, tegnap kivettem a húst a hűtőből és ma megsütöttem. Tulajdonképpen sok munka nem is volt vele, csak kicsit időigényes az elkészítése. A hús nagyon finom omlósra, a bőre pedig jó ropogósra sült. Olyan lett, ahogy a nagy könyvben meg van írva, érdemes volt türelmesnek lenni. Melegen sajnos nem lehet szépen szeletelni, - ez látszik is a fotókon - de mi frissen is szerettünk volna belőle fogyasztani, hisz akkor a legfinomabb. Hagymás tört burgonyát és párolt lilakáposztát készítettem köretnek, jól illettek a sülthöz.

Közben a napokban a blog betöltötte a 15. évét, ezen jeles alkalomból be volt tervezve egy szép és finom pisztácia torta, de ennek az elkészítése is elmaradt a betegségem miatt. Ezt azért majd tervezem pótolni

Mindenkinek köszönöm, aki követ, néha benéz vagy csak véletlenül erre jár még ennyi idő után is. Töretlenül az életem része ez a blogocska, remélem még egy jó darabig így is marad!         


Ropogós bőrű sült császár

Hozzávalók:

  • kb 1,5 kg császárhús
  • sertéssült fűszerkeverék 
  • kevés zsír
  • durva nagyszemű tengeri só

lekenéshez: 

  • 1-2 ek ecet

Elkészítése:

  1. A császárt megmossuk, papírtörlővel leitatunk róla minden nedvességet, főleg a bőrös részen. Ha nedves marad nem lesz ropogós a végeredmény.
  2. A húsos részét bedörzsöljük fűszerkeverékkel.
  3. A bőrös részt éles késsel vagy sniccerrel óvatosan beirdaljuk.
  4. Egy megfelelő méretű sütőtálat - amibe jó szorosan ücsörög a császár - kibélelünk duplán hajtott alufóliával úgy, hogy a fólia túllógjon az edényen. 
  5. Kevéske fagyos zsírt kenünk a fólia aljába, ráfektetjük bőrével felfelé a császárt, a túllógó fóliát visszahajtogatjuk úgy, hogy kis peremet képezzen a hús körül. ( a perem azért szükséges, hogy megtartsa a sót.)
  6. Nagyszemű sót egyenletesen elterítjük a bőrös részen.
  7. Előmelegített 200°C-os sütőbe toljuk, kb 3-4 órát sütjük vagy amíg meg nem puhul.
  8. Amikor a hús már puha (könnyen beleszalad a kés, ha megszúrjuk - egy ecsettel óvatosan lesepregetjük róla az összes sót, a bőrt átkenjük egy kevéske ecettel.
  9. Visszatoljuk a sütőbe, a legnagyobb fokozatra véve és felső (vagy grill) sütéssel addig sütjük, míg a bőr szép aranybarnává, kopogóssá válik.   
  10. Gyakran nézegetni kell, mert a nagy hő miatt a bőr könnyen "elszenesedhet". 
  11. A sütőből kivéve 15-20 percet pihentetjük, hogy leülepedjenek a hús nedvei, utána szeleteljük.
  12. Köretnek hagymás tört burgonyát, párolt lilakáposztát adhatunk mellé.

TIPP:

  • mindenhol egyenlő vastagságú, lehetőleg csont nélküli császárt vásároljunk, hogy egyenletesen tudjon sülni mindenhol, ill. a só se potyogjon le róla.
  • a nagyszemű só azért szükséges, hogy sütés közben kiszívja a bőrből a nedvességet ill. ez nem tud elolvadni, így nem lesz sós az étel.

        



2 megjegyzés:

  1. De szép császárhús, nagyon finom lehetett, és szuperül is néz ki!
    Nagyon sajnálom, hogy így legyengített a vírus, kívánom hogy mielőbb gyógyulj fel teljesen!
    Neked és egész családodnak boldog Új Esztendőt kívánok, örömben és jó egészségben!
    A blogszülinapodra is kívánok minden jót, teljen sok örömed benne a jövőben is, és örvendezd meg családodat és minket is sok újabb finomsággal!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!