2011. február 28., hétfő

Almaleves rizsgombóccal




A gyümölcslevesek leginkább a nyári időszak nagy kedvencei. A lédús gyümölcsökből készített üdítő, frissítő leveseknek ilyenkor nagy a keletje és szinte mást nem is nagyon kívánunk enni. A forró nyári hőségben én is egymás után gyártom a jól behűtött gyömbéres meggylevest, a joghurtos körtelevest vagy a tokaji aszús őszibaracklevest. Ilyenkor télen azonban ritkán kerül az asztalra, mert inkább a tartalmasabb, húsos levesek váltják egymást. Mivel most sok almám volt itthon, szinte adta magát az almaleves ötlete. Betétnek, hogy tartalmasabb legyen édes, fahéjas rizsgombócot tettem bele.

Elkészítési idő: 30 perc

Almaleves rizsgombóccal

Hozzávalók :

  • 3 nagy alma
  • 2 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek liszt
  • 1/2 citrom

gombóc:

  • 10 dkg rizs
  • 1 tojássárgája
  • 1 dkg vaj
  • 1 púpozott ek liszt
  • cukor
  • csipet őrölt fahéj
  • csipet só


Elkészítése:

  1. A meghámozott, magházától megszabadított almákat kockára vágjuk és 1 liter, cukorral és citromhéjjal ízesített vízben félpuhára főzzük.
  2. A tejben simára kevert liszttel besűrítjük, összeforraljuk, majd beledobjuk a vajdarabkát és citromlével pikánssá savanyítjuk.
  3. Elkészítjük a gombócokat: a megmosott rizst enyhén sós-cukros vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a lisztet és egy csipet fahéjjal ízesítjük.
  4. Összedolgozzuk, a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk és a forrásban lévő levesbe dobva puhára főzzük. 
  5. Melegen is és hidegen is egyaránt finom.





Hétfői hangulatjavító viccek


Munkahelyi viccek:

Két ügyvezető igazgató beszélget:
- Te fizetsz az embereidnek?
- Én nem.
- Én sem. És bejárnak?
- Be.
- Az enyémek is. Te, nem kéne ezektől belépődíjat szedni?

Az új múzeumi teremőr első munkanapja után jelentést tesz az igazgatónak:
-Direktor úr, igazán elégedett lehet velem. Ma sikerült eladnom egy Chagallt meg egy Rembrandtot.

Felirat a szigorú főnök irodájának ajtaján:
"Szereti a repülést?
Szeret új emberekkel megismerkedni?
Szereti a szabadságot?
Mindez az Öné lehet, ha még egyszer lazsáláson kapom!"

Egy építkezésen az egyik munkás szaladgál az üres talicskával. Megkérdezi a főnök:
- Te Gazsi, mit rohangálsz azzal az üres talicskával?
- Jaj drága főnökúr, hát akkora itt a hajtás, hogy nincsen időm megpakolni!

Ey nap diktálás közben a titkárnő észrevette, hogy a főnöke nadrágjának cipzárja lecsúszott. Mikor kiment a szobából, még visszaszólt:
- Főnök úr, nyitva a barakkajtó!
A főnök először nem vette a lapot, de később rájött, hogy a cipzárjáról volt szó. Úgy gondolta, viccesre veszi a figurát, és behívta a titkárnőt az irodájába.
- Kisasszony! Amikor reggel észrevette, hogy nyitva a barakkajtó, látta a kommandóst is?
- Sajnos nem, uram - válaszolja a titkárnő. Én csak egy szegény hadirokkantat láttam, ahogy két homokzsákon üldögélt.

Egy cég alkalmazottai beszélgetnek, hogy mit kezdenek az év végi bónuszukkal.
- Én a németországi kirendeltségben dolgozom. A bónuszomból veszek kocsit és a maradékból elmegyek nyaralni - mondja az első.
- Én a svájci kirendeltségben dolgozom. A bónuszom egy részéből kiépítem a medencét a házam mellett, a többiből pedig világkörüli útra megyek - mondja a második.
- Én a magyarországi leányvállalatnál dolgozom és a bónuszomból pulóvert veszek - mondja a harmadik.
A többiek meglepődve kérdezik:
- És a többi?
- A többit kipótolják a szüleim.

Az irodavezető úgy gondolja, tudatosítja mindenkivel, kinek tartoznak engedelmességgel. Vásárol egy "Én vagyok a főnök!" feliratú táblát, és kiszögezi az ajtajára. Mikor később visszatér az ebédszünetről, csodálkozva látja, hogy valaki egy cetlit ragasztott az ajtajára:
Főnök, a felesége telefonált. Kéri vissza a tábláját."

Főnök a felvételizőnek:
- Nos, ahhoz képest hogy semmiféle szakirányú képzettséggel nem rendelkezik, meglehetősen magas a fizetési igénye!
- Persze - mondja a jelentkező - el se tudja képzelni, milyen nehéz úgy dolgozni, hogy nem tudja, mit csinál.

Kovács, kék-zöld foltokkal, hiányos fogsorral állít be a munkahelyére:
- Képzeljétek - meséli a kollégáknak - tegnap este nem ismert meg a kutyám, amikor a kocsmából hazamentem. Nekem ugrott és jól ellátta a bajom.
A társai összenéznek, s az egyikük így szól:
- Te Kovács, én elválnék az ilyen kutyától...

Mi a véleménycsere?
- Amikor bemész a saját véleményeddel a főnöködhöz, és az övével jössz ki...



2011. február 27., vasárnap

Milánói csirkemell a la Nea




Régi nagy kedvenceim a milánói makaróni és a bolognai spagetti is. Sokan összetévesztik a kettőt, az alapvető különbség az, hogy a milánói sonkából és gombából, a bolognai pedig darált húsból és zöldségekből készül. De tulajdonképp az elnevezés mindegy is, hiszen sokak által kedvelt tészta ételekről van szó. A kettő közül bármelyik kiváló fogás ebédre vagy vacsorára. A porból készült, ketchuptól tocsogó vagy az ízetlen üveges változatokat azonban nem szeretem, hiszen ennek az ételnek a lelke pont a szósz. Sok helyen és sokfélét kóstoltam már, de az otthoninál nincs jobb. Mikor a sima változatra kicsit ráunok, akkor rakott formában a sütőbe tolom, többféle sajtot reszelek rá, amit jól rápirítok. De legjobban az általam kitalált változatot szeretem. Ropogós bundájú csirkemellel bolondítom meg és elkortyolgatok mellé egy pohárka száraz vörösbort.

Elkészítési idő: 45 perc

Milánói csirkemell a la Nea

Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemellfilé
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg gépsonka
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • corn flakes
  • 1 tojás
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 2-3 dl (házilag eltett) paradicsomlé
  • spagetti vagy makaróni
  • bors
  • pici cukor
  • kakukkfű
  • oregano
  • bazsalikom
  • reszelt sajt vagy parmezán
  • olaj

Elkészítése:

  1. Bő, forró sós-olajos vízben kifőzzük a tésztát. 
  2. A corn flakes-t egy nylon zacskóba tesszük és húsklopfolóval kisebb darabokra törjük.
  3. A felkockázott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk és a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk rajta, hozzáadjuk a vékonyra szelt gombát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt saját levében puhára pároljuk.
  4. Ha zsírjára sült, hozzáadjuk a sonkacsíkokat, a paradicsompürét, a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, kevés cukorral szelídítjük az ízét, hozzáadjuk a fűszereket és mártás sűrűségűvé összeforraljuk.
  5. A csirkemelleket megfelezzük, majd mindegyiket 2 szeletre vágjuk. 
  6. A húsokat sózzuk, majd felvert tojásba és a corn flakes-be forgatjuk. 
  7. Bő, forró olajban kisütjük.
  8. A tésztát összekeverjük a mártással, bőven megszórjuk reszelt sajttal, ráfektetjük a ropogós csirkemelleket. 
  9. Forrón tálaljuk.






2011. február 26., szombat

Vaníliás torta















Néhány napja búcsúztattunk egy nyugdíjba vonuló kolléganőt a munkahelyemen. Ahogy ilyenkor lenni szokás sok finomsággal készült nekünk. Ez a recept mégsem tőle származik, hanem egy másik kolléganőmtől, aki meglepetésnek szánta számára ezt a csodás tortát. Mindannyian oda voltunk érte, rögtön el is kértük a receptjét. Nagyon finom, könnyű állagú, puha tésztájú, nem túl édes, csupa-csupa vanília. A gyümölcs nem szerepelt a receptben, de szerintem a nyári édes vagy fanyar bogyós gyümölcsök nagyon jól illenek hozzá. Én most eperrel és málnával díszítettem, de a ribizli, áfonya, szeder is passzol a vaníliás ízvilághoz. Felvettem a családi receptek közé, mert annyira egyszerűen és gyorsan elkészíthető, biztos siker születés-, vagy ünnepnapokra is. Überfinom! Csak ajánlani tudom az elkészítését.

Tipp: a lapokat megkenhetjük savanykásabb vagy a felhasznált gyümölccsel ízben harmonizáló lekvárral is, azután halmozzuk rá a vaníliás krémet.

Elkészítési idő: 50 perc

Vaníliás torta
20-22 cm-es tortaformához

A képeken látható torta 18 cm-es tortaformában készült, 
így kisebb átmérőjű, de magasabb a torta.

Hozzávalók:

tészta:

  • 13 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs főzős vaníliás pudingpor,
  • 2 tk sütőpor
  • 4 tojás
  • csipet só

krém:

  • 1/2 liter habtejszín
  • 1 cs Aranka vanília ízű krémpor

díszítés:

  • mandulapehely
  • friss nyári gyümölcsök

Elkészítése:

  1. A tészta száraz anyagait összekeverjük, majd hozzáöntjük a 4 felvert tojást, robotgéppel jól kikeverjük. A pudingport nem kell megfőzni, csak úgy ahogy van hozzá kell adni a liszthez.
  2. Kivajazunk, kilisztezünk egy tortaformát, beleöntjük a tésztát és 180°C-on szép aranybarnára sütjük kb 40-45 perc alatt. (Tűpróba!)
  3. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a tejszínhez hozzáöntjük a vaníliás krémport és a robotgép legnagyobb fokozatán addig keverjük, míg sűrű, puding állagú nem lesz.
  4. A kisült, kihűlt tortát kettévágjuk, megkenjük a krémmel a tortalapokat, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele.
  5. Tetejét mandulalapocskákkal megszórjuk és friss gyümölccsel díszítjük.




2011. február 23., szerda

Borsos tokány










Nem tudom mennyire autentikus ez a recept, mert én a tokányt másokkal ellentétben nem marha, hanem sertéshúsból készítem. Talán nem szokványos, de sertésdagadót használok hozzá, mert ez a húsféle kellően szaftos és gyorsan is puhul. Ez egy régi családi recept, már a Nagymamám is így készítette. És iiigeeen....., ennél a receptnél bármennyire egészségtelen is, bőven használok zsírt és fűszereket, hiszen ennek az ételnek pont ebben áll a lényege. Szóval aki fitness menüre vágyik, az most mellőzze az elkészítését, de aki szeretne egy tartalmas, finom ebédet, az nyugodtan lásson neki.

Elkészítési idő: 60 perc

Borsos tokány

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg sertésdagadó (esetleg tarja vagy comb)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • mustár
  • bors
  • majoránna
  • zsír
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika


Elkészítése:

  1. A húst lehártyázzuk, a zsiradékot eltávolítjuk róla, majd vékony, hosszú csíkokra vágjuk.
  2. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, a pörcöt félretesszük.
  3. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a szálasra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott húst és többször átforgatva a zsíron fehéredésig sütjük, visszatesszük a szalonnapörcöt, jócskán megfűszerezzük és kevés mustárt adunk hozzá.
  4. Felöntjük vízzel, és még egy kis zsírt is hozzáteszünk. A paradicsomot és paprikát félbevágva belerakjuk. A húst fedő alatt puhára pároljuk, majd a fedőt levéve a felesleges vizet elfőzzük róla, zsírjára visszasütjük. Rizzsel, tarhonyával tálalhatjuk, savanyúságot feltétlenül adjunk hozzá.









2011. február 19., szombat

Csípős csirkeszárnyak kéksajtos dippel




A csirkeszárny sokak szerint értéktelennek tartott húsféle, de mi nagyon szeretjük és így elég gyakran kerül nálunk terítékre. Olcsó és kiadós. Általában pácolni szoktam. Többféle pácot használok, mert a pácok variálásával elképesztő ízkombinációk jönnek létre. Nem tudjuk megunni mivel minden alkalommal más-más ízhatás érvényesül. Legyen az csípős, szójás-mézes vagy fűszeres, jó ropogósra sütve ellenállhatatlanul ínycsiklandozó és finom. Hideg mártogatóst, salátát vagy könnyű köretet adhatunk mellé.

Elkészítési idő: 60 perc
Pácolás: 60 perc

Csípős csirkeszárnyak kéksajtos dippel

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 2 ek.méz
  • 1 dl chiliszósz
  • 1 dl szójaszósz
  • 1 dl olívaolaj
  • bors

kéksajtos dipp:

  • 15 dkg márványsajt (kéksajt)
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 dl majonéz
  • 1 ek. worcestershire szósz (elhagyható)
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • bors

Elkészítése:

  1. A megmosott, szárazra törölt csirkeszárnyak végeit levágjuk, a szárnyakat egy mélyebb tálba tesszük, kicsit megsózzuk.
  2. A páchoz a mézet, a chiliszószt, az olívaolajat összekeverjük, majd a húsokra öntjük és jól átforgatjuk, legalább 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  3. Tűzálló tálba fektetjük a szárnyakat és fóliával lefedve 3/4 órát pároljuk a húst, majd a fóliát levéve róla pirosra sütjük.
  4. Amíg sül a hús, elkészítjük a dipp-et: a puha kéksajtot egy tálba tesszük, villával jól szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a majonézt, a zúzott fokhagymákat és a worcestershire szószt, kicsit sózzuk és borsozzuk.
  5. Jól összekeverjük és behűtjük.
  6. Tálalásnál a forró mázas csirkeszárnyakat a hideg sajtos mártogatóval kínáljuk.


   



2011. február 18., péntek

Sültpaprika-leves mascarponéval és fűszeres kenyérrúddal







 








Azt vettem észre, hogy az utóbbi időben a nehéz, laktató levesek helyett inkább könnyű krémleveseket készítek. Önmagában ezzel a ténnyel nem is lenne gond, de rajtam kívül senki nem rajong értük szűkebb famíliámban. Én viszont ebben a depressziós, didergős téli időszakban a forró, ízletes krémlevest nem cserélném el a világ legfinomabb marhasültjéért sem. A krémlevesekben az a jó, hogy még a kezdő háziasszonyok számára is elronthatatlanok és némi különlegesebb hozzávalóval megbolondítva az ellen-pártiak rögtön hajlandók besegíteni az eltüntetésében a "de hiszen ez finom" csatakiáltás kíséretében. A receptet a Nők Lapja Konyha e havi számába találtam.

Elkészítési idő: 90 perc

Sültpaprika-leves mascarponéval és fűszeres kenyérrúddal

Hozzávalók:

  • 50 dkg kápia paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek mascarpone
  • olívaolaj
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 liter zöldséglé
  • bors

kenyérrúd:

  • 1 cs toast kenyér
  • olívaolaj
  • szárított zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó)

Elkészítése:

  1. A paprikákat forró sütőben megsütjük, héjukat lehúzzuk. Egy nylon zacskóba tesszük őket 10 percre, az így keletkező gőzben a héjuk felpuhul, így könnyebb lesz lehúzni.
  2. Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a bort.
  3. 5 percig főzzük, ezalatt az alkohol elpárolog és csak a bor zamata marad az ételben.
  4. A teljesen kihűlt, kimagozott, lehéjazott paprikákat hozzáadjuk, felöntjük a zöldséglével és lefedve fél órát pároljuk.
  5. Turmixgépbe öntjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mascarponét és jól összeturmixoljuk.
  6. Hasábokra vágjuk a toast kenyeret.
  7. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, beleszórjuk a sót és a fűszereket, kicsit megpirítjuk, majd beletesszük a kenyérrudakat és mindkét oldalát beleforgatva a fűszeres olajba ropogósra sütjük.
  8. Papírtörlőn a felesleges zsiradékot leitatjuk, a leves mellé kínáljuk.
  9. A levest kevés chilipehellyel is megszórhatjuk. 



2011. február 14., hétfő

Valentin-napi szerelmes szívek



Valentin napja van, a szerelmesek ünnepe. Ezen a napon a párok szerte a világon apró ajándékokkal, virágokkal és édességgel ajándékozzák meg egymást, megünneplik azt, hogy összetartoznak. Van akinek fontos és van aki nem tulajdonít nagyobb jelentőséget neki. Akár szeretjük ezt az ünnepet, akár nem ennek a napnak is megvan a létjogosultsága. Mára már nemcsak a szerelem, de a szeretet ünnepeként is tartjuk számon, amikor jobban figyelhetünk a szeretteinkre, barátainkra is. Ismét egy alkalom arra, hogy készítsünk számukra egy finom vacsorát vagy süteményt. Vaníliafelhőben úszó porhanyós sütemény pikáns lekvárral, az alkalomhoz illően szív alakúra formázva méltó finomsága a Valentin napnak.

Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 30 perc

Valentin-napi szerelmes szívek 

Hozzávalók:

linzer tészta:

  • 30 dkg liszt (nálam 25 dkg liszt + 5 dkg őrölt mandula)
  • 20 dkg hideg vaj vagy margarin (nálam 17 dkg margarin + 3 dkg zsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • az összeragasztáshoz málnalekvár (eper vagy sárgabarack is jó)
  • tetejére vaníliás porcukor


Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót, aztán a margarint minél gyorsabban belemorzsoljuk a lisztbe, hogy a kéz melegétől ne tudjon nagyon megolvadni. (Én most a lisztből elvettem 5 dkg-ot és őrölt hámozott mandulával helyettesítettem, a margarinból pedig 3 dkg-ot vettem el és zsírral pótoltam a hiányzó mennyiséget, mert szerintem a zsírtól lesz igazán omlós a tészta)
  2. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyorsan összedolgozzuk.
  3. Folpackba csomagoljuk a tésztát és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
  4. Lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, szív alakú kiszúróval formákat szaggatunk belőle.
  5. Minden 2. közepét egy kisebb kiszúróval is kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.
  6. 180 C- on 7-8 percig sütjük őket.
  7. Mikor kihűltek a lyukas közepűeket megszórjuk porcukorral és málnalekvárral összeragasztgatjuk őket.
  8. Fémdobozba rakva sokáig eláll.






2011. február 10., csütörtök

Kézműves Magyar Ízek Vására





Holnap kezdődik a Kézműves Magyar Ízek Vására a Millenárison. Közel 100 kiállító - kizárólag magyar kistermelő és kézműves gazda - gasztronómiai remekeit lehet végigkóstolni. A kínálatban mindenki megtalálja a kedvére valót. Sonkák, kolbászok, sajtok és tejtermékek, csokoládék, mézek, lekvárkülönlegességek, aszalt gyümölcsök, jobbnál jobb kézműves borok, pezsgők és pálinkák, olajok és fűszerek, tészták, savanyúságok bőséges választéka várja a kíváncsiskodókat.

Az ínyencfalatok kedvelőit különleges gasztronómiai mesterművekkel is kényeztetik a termelők. Kínálatukban szerepel a diós-áfonyás orda, tökmagos krémsajt, mangalica- és szarvashúsból készült füstölt kolbász, rózsaszirom lekvár, havasi málnaméz, ibolya-, jázmin-, vagy rózsaszirmos csokoládé.

A rendezvényt főzőbemutatók szinesítik, melyeken tradicionális magyar ízeket lehet kóstolni, a gyerekeket pedig játszósarok, színpadi műsorok és kézműves programok várják.

A kóstolás és a vásár mellett beszélgetni lehet a meghívott termelőkkel, ajándékok és meglepetések is várják a vendégeket.

A hazai termelők mellett a vásár díszvendégei lesznek Erdély legkitűnőbb magyar termelői is.

Akik szeretnék felidézni a valódi, hamisítatlan magyar ízeket, de mindeközben egy jó kis kikapcsolódásra vágynak, azok ne hagyják ki ezt az egyedülálló gasztro vásárt.



2011. február 8., kedd

Aszalt barackos farsangi fánk



Hazánkban a fánk a Dunántúlról terjedt el és vált egyre több helyen szokássá. Mára már rengeteg változata van, a hagyományos farsangi fánkon túl népszerű a csöröge, a rózsafánk, a csehek tarkedlije, a bécsi fánk vagy az amerikai donut. Készíthetjük töltve vagy töltetlenül, vagy akár mindenféle mázzal megcsorgatva a tetejét, ilyenkor farsang idején mégis kevésbé érzünk lelkiismeret furdalást ha jól befalatozunk ebből a gömbölyű hagyományőrző finomságból. Ebben az időszakban országszerte népszerűek a fánksütő versenyek, de hallottam már fánk-lövő íjászbajnokságról is. Jócskán benne vagyunk még a farsangi szezonban, íme egy újabb variáció fánkra, kicsit keleties ízvilággal.

Elkészítési idő: 90 perc

Aszalt barackos farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukrozott citromhéj
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 8 dkg hámozott mandula
  • 1 dl rum
  • 1,2 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 25 dkg liszt
  • 7,5 dkg lágy vaj vagy margarin
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. Az apróra vágott aszalt barackot és kandírozott citromhéjat megöntözzük a rummal és fél óráig áztatjuk benne.
  2. A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk kb 10 perc alatt.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük a kovászt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint vagy vajat és a sót, fakanállal jól összekeverjük, konyharuhával letakarva fél óráig kelesztjük.
  4. Beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, és az aszalványokat rummal együtt.
  5. Diónyi adagokat formázunk belőle és egy tálcára sorakoztatjuk őket.
  6. Az olajat felforrósítjuk, majd a tüzet mérsékelve kisütjük benne a golyóbisokat. Az olajat nem szabad túlhevíteni, mert a tészta külseje megég, a belseje pedig nyers marad.
  7. Papírtörlőre szedjük, felitatjuk a zsiradékot róla.
  8. Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral. Frissen, langymelegen az igazi.






2011. február 5., szombat

Valentin-napi tejszínes zellerkrémleves pestóval és pármai sonkával



A zellert nyers formájában erőteljes, markáns íze miatt nem nagyon kedvelem. Egyedül a Waldorf-saláta esetében tudok kompromisszumot kötni vele. Viszont a zeller krémleves formájában egy rendkívül ízletes, nagyon hamar elkészíthető finomság, és így már jöhet minden mennyiségben. Nemcsak nagyon egészséges, de az egyik legismertebb afrodiziákum is. Közeleg a Valentin-nap, a szerelem ünnepe, melyre tökéletes választás lehet. Pestóval és sonkával felturbózva különleges ízélmény.

Elkészítési idő: 30 perc

Valentin-napi tejszínes zellerkrémleves pestóval és pármai sonkával 

Hozzávalók:

  • 1 nagy zellergumó
  • 1 közepes burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 liter húsleves
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg pármai sonka
  • pestó
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítése:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a felkockázott zellert és burgonyát, kicsit még együtt pirítjuk tovább, sózzuk és felöntjük a húslevessel.
  2. Ha a zöldségek megpuhultak, lehúzzuk az edényt a tűzről és botmixerrel pürésítjük a levest.
  3. A tűzre visszatéve folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejszínt és jól összeforraljuk.
  4. A sonkát vékony csíkokra szeleteljük - vagy jelen esetben egy szív alakú kiszúróval kivágjuk - és egy serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütjük.
  5. A levest forrón tálaljuk. Tetejét meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, rákanalazunk egy kis pestót és megszórjuk a sonkacsíkokkal.





2011. február 3., csütörtök

Rozsdás hús krumplis puliszkával




Elkészítési idő: 60 perc

Rozsdás hús krumplis puliszkával

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj
  • 2 ek sertészsír
  • 10 dkg liszt
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 kk őrölt pirospaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fehér paprika

puliszka:

  • 1 kg krumpli
  • 2 púpozott ek liszt
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 ek zsír
  • 2 gerezd fokhagyma


Elkészítése:


  1. A sertéskarajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A széleit kicsit bevagdossuk, a hús mindkét oldalát sózzuk. Nem klopfoljuk, mert akkor száraz lesz.
  2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és lisztbe mártott hússzeletek mindkét oldalát átsütjük rajta.
  3. Amikor mind kisült, lehúzzuk a zsírt a tűzről, belekeverjük az őrölt borsot és a pirospaprikát, felöntjük 2 dl vízzel.
  4. Visszapakoljuk a paprikás lébe a hússzeleteket, mellédobjuk a fokhagymát és a felkarikázott fehér paprikát. Fedő alatt kb fél órát pároljuk, amíg a hús megpuhul.
  5. A puliszkához héjában megfőzzük a burgonyát, megtisztítjuk, majd krumplinyomón áttörjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a lisztet. Annyi liszt kell, hogy a massza jól formázható legyen és sütés közben a puliszka ne essen szét.
  6. Serpenyőben zsírt hevítünk, megpirítunk benne a 2 tisztított fokhagymagerezdet, majd kiszedjük.
  7. Vizes kézzel lapos puliszkákat formázunk a krumplis masszából és a forró zsírban mindkét oldalukat színesre sütjük.
  8. Mikor az összes puliszka elkészült, a hús is megpuhult, tányérra rendezzük és a húst a szaftjával leöntve tálaljuk.