A gyümölcslevesek leginkább a nyári időszak nagy kedvencei. A lédús gyümölcsökből készített üdítő, frissítő leveseknek ilyenkor nagy a keletje és szinte mást nem is nagyon kívánunk enni. A forró nyári hőségben én is egymás után gyártom a jól behűtött gyömbéres meggylevest, a joghurtos körtelevest vagy a tokaji aszús őszibaracklevest. Ilyenkor télen azonban ritkán kerül az asztalra, mert inkább a tartalmasabb, húsos levesek váltják egymást. Mivel most sok almám volt itthon, szinte adta magát az almaleves ötlete. Betétnek, hogy tartalmasabb legyen édes, fahéjas rizsgombócot tettem bele.
Elkészítési idő: 30 perc
Almaleves rizsgombóccal
Hozzávalók :
- 3 nagy alma
- 2 dkg vaj
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 ek liszt
- 1/2 citrom
gombóc:
- 10 dkg rizs
- 1 tojássárgája
- 1 dkg vaj
- 1 púpozott ek liszt
- cukor
- csipet őrölt fahéj
- csipet só
Elkészítése:
- A meghámozott, magházától megszabadított almákat kockára vágjuk és 1 liter, cukorral és citromhéjjal ízesített vízben félpuhára főzzük.
- A tejben simára kevert liszttel besűrítjük, összeforraljuk, majd beledobjuk a vajdarabkát és citromlével pikánssá savanyítjuk.
- Elkészítjük a gombócokat: a megmosott rizst enyhén sós-cukros vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a lisztet és egy csipet fahéjjal ízesítjük.
- Összedolgozzuk, a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk és a forrásban lévő levesbe dobva puhára főzzük.
- Melegen is és hidegen is egyaránt finom.