A panna cotta egy olasz tejpuding és annak ellenére, hogy nem sok - de minőségi - alapanyagot igényel, mégis egy rendkívül finom desszert. A jó panna cottának lágyan remegősnek, szinte már éterinek kell lennie és ehhez bizony el kell találni a puding és a zselatin pontos arányát, különben keménnyé, gumiszerűvé válik. Én Dolce Vita oldalán találtam rá a megfelelő receptre, ahol Kriszti 6 dl folyadékhoz 3-3,5 lapzselatint ajánl. A desszert valóban így tökéletes! Nálam most az egzotikus mangóval készült, de bármilyen más friss vagy fagyasztott gyümölccsel is finom. A mangózselé receptben megadott mennyisége abban az esetben lesz elegendő, ha csak a desszert tetejére szánjuk, ha a képeken látható módon (1/2 tejpuding - 1/2 mangózselé) szeretnénk elkészíteni, akkor duplázni kell hozzá a megadott mennyiséget. Az elkészítési idő a dermesztések miatt sajnos elég hosszú, én a panna cottát előző este szoktam elkészíteni, éjszaka pihen, másnap reggel pedig már csak gyümölcszselét kell rátenni. Érdemes kipróbálni, nem bonyolult és még igazán mutatós is.
Mangózselés panna cotta
Hozzávalók:
6 db 2-2,5 dl űrtartalmú pohárhoz
panna cotta:
- 2 dl zsíros tej (lehetőleg 3,5%-os)
- 4 dl jó minőségű habtejszín (30-32%-os) - nem UHT
- 5 dkg cukor
- 1 tk vanília esszencia (készíthetjük vaníliarúddal is)
- 3 lapzselatin (1 lapzselatin = 3,33 gramm(!) zselatinpor) - Dr Oetkert használtam
mangózselé:
- 1 nagy érett mangó
- 1-2 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
- citromlé
- 2 lapzselatin
Elkészítése:
- Először a panna cottát készítjük el: a 3 lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
- Közben egy lábasba öntjük a tejet, tejszínt és a cukrot, alacsony lángon kevergetve megvárjuk, míg felforr és a cukor elolvad benne.
- Tűzről lehúzva hozzáadjuk a vanília aromát, - vagy már a tejes-tejszínes keverékbe főzzük bele a vaníliarudat ill. annak kikapart magjait - simára keverjük benne a kinyomkodott zselatint.
- Mikor langyosra hűlt, poharakba töltjük, 6-8 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- A mangózseléhez szintén hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.
- A mangó húsát felkockázzuk, rögtön meglocsoljuk kevés citromlével, hogy ne barnuljon, pürésítjük.
- Tűzre téve hozzáadjuk a cukrot, lassan kevergetve felforraljuk, majd beledolgozzuk a kicsavart lapzselatint is.
- Ha langyosra hűlt, finom szűrőn átszűrjük, hogy a mangóhús rostos részei ne kerüljenek bele, ráöntjük a panna cottára, további 2-4 órára hűtőbe tesszük, hogy a mangózselé is megdermedjen.
- Apróra vágott natur pisztáciával, citromfűlevélkével vagy friss mangókockákkal díszítjük.
Nagyon mutatós finom desszertet készítettél!
VálaszTörlés