Vadgesztenye
kb 50 db-hoz
Hozzávalók:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor (nálam vaníliarúddal eltett házi porcukor)
- 25 dkg kiolvasztott mirelit gesztenyemassza
- 2-4 ek rum (ízlés szerint) vagy rumaroma is lehet
- kb 1,5 dl tej
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 kis üveg amaréna meggy (vagy házi rumos meggy, meggybefőtt, de el is maradhat)
csokoládémáz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2-3 ek olaj
Elkészítése:
- Egy nagyobb tálcát kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A porcukrot átszitáljuk, hogy ne legyen csomós.
- A többi hozzávalóval összegyúrjuk, de a tejet csak fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk, de ne legyen lágy! (lehet, hogy picivel kevesebb vagy több folyadék kell bele, én még az amaréna meggy levéből is tettem hozzá néhány evőkanálnyit)
- A masszát kicsit pihentetjük, majd gesztenye méretű golyókat formázunk belőle, melynek közepébe teszünk 1-2 szem lecsepegtetett amaréna meggyet.
- Vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét az étolajjal.
- A golyók közepébe fogvájót szúrunk, kb 3/4 részig belemártjuk a csokoládéba, lecsepegtetjük.
- Sütőpapíros tálcára tesszük, innen száradás után könnyebb lesz leszedegetni.
- A fogvájó által fúrt lyukat eltüntetjük, amíg képlékeny a massza.
- Hűtőbe téve megdermesztjük a csokoládémázat.
(Teljes dermedés után a csokoládé talpacskákat éles késsel óvatosan levágtam a golyók aljáról, hogy mutatósabbak legyenek.)
TIPP:
meggy helyett aszalt szilvával is tölthetjük.
olvasztott csokoládé helyett holland kakaóporba vagy csokireszelékbe is forgathatjuk a gesztenyegolyókat.
TIPP:
meggy helyett aszalt szilvával is tölthetjük.
olvasztott csokoládé helyett holland kakaóporba vagy csokireszelékbe is forgathatjuk a gesztenyegolyókat.
Nea mindig olyan isteni recepteket találsz ki, nem győzöm elmenteni, tuti megcsinálom ezt is, majd karácsony felé, tökéletes :-)
VálaszTörlésKarácsonykor úgyis sok a kapkodás, rohanás, ilyen egyszerű(bb) desszertekkel is fel lehet dobni az ünnepi asztalt a megszokottak mellett. Én is ismételni fogok.
TörlésPontosan !!! :-)
TörlésNagyon szép ötletes, őszies tálalás! Szívesen megkóstolnám, mert a gesztenye a kedvencem :-) Nagyon tetszik, annyira jó élethűek :-)
VálaszTörlésTényleg nagyon finomak, hamar eltűntek a tányérról. Én is nagy gesztenye rajongó vagyok, karácsonykor is kötelező darab nálunk a gesztenye torta.
Törlés