2018. október 17., szerda

Vadgesztenye















Gesztenyés finomságok rajongóinak egy mutatós őszi, téli desszert, ráadásul még sütni sem kell. Villámgyors édesség, időszűkében jó választás. Rettenetesen egyszerű elkészíteni, csak össze kell gyúrni az alapanyagokat, bevonni az olvasztott csokoládéval, kicsit lehűteni és máris kész az ebéd utáni nassolni való vagy vendégváró vagy a legegyszerűbb karácsonyi desszert. Én most rejtettem a közepébe nyáron eltett amaréna meggyet, szerintem jót tett neki a szaftos gyümölcs és néhány kanálnyi a vaníliás, fűszeres szirupból, kicsit lazított a gesztenye tömörségén. Már készítés közben volt egy kis "minőségellenőrzés", ezért pontos darabszámot nem tudok írni, de nagyon finomnak találtatott.         


Vadgesztenye
kb 50 db-hoz

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg puha vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor (nálam vaníliarúddal eltett házi porcukor)
  • 25 dkg kiolvasztott mirelit gesztenyemassza
  • 2-4 ek rum (ízlés szerint) vagy rumaroma is lehet 
  • kb 1,5 dl tej
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 kis üveg amaréna meggy (vagy házi rumos meggy, meggybefőtt, de el is maradhat) 

csokoládémáz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2-3 ek olaj

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb tálcát kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  2. A porcukrot átszitáljuk, hogy ne legyen csomós.
  3. A többi hozzávalóval összegyúrjuk, de a tejet csak fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk, de ne legyen lágy! (lehet, hogy picivel kevesebb vagy több folyadék kell bele, én még az amaréna meggy levéből is tettem hozzá néhány evőkanálnyit) 
  4. A masszát kicsit pihentetjük, majd gesztenye méretű golyókat formázunk belőle, melynek közepébe teszünk 1-2 szem lecsepegtetett amaréna meggyet.
  5. Vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét az étolajjal.
  6. A golyók közepébe fogvájót szúrunk, kb 3/4 részig belemártjuk a csokoládéba, lecsepegtetjük.
  7. Sütőpapíros tálcára tesszük, innen száradás után könnyebb lesz leszedegetni.
  8. A fogvájó által fúrt lyukat eltüntetjük, amíg képlékeny a massza.
  9. Hűtőbe téve megdermesztjük a csokoládémázat. 
(Teljes dermedés után a csokoládé talpacskákat éles késsel óvatosan levágtam a golyók aljáról, hogy mutatósabbak legyenek.)


TIPP: 

meggy helyett aszalt szilvával is tölthetjük.

olvasztott csokoládé helyett holland kakaóporba vagy csokireszelékbe is forgathatjuk a gesztenyegolyókat. 






5 megjegyzés:

  1. Nea mindig olyan isteni recepteket találsz ki, nem győzöm elmenteni, tuti megcsinálom ezt is, majd karácsony felé, tökéletes :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Karácsonykor úgyis sok a kapkodás, rohanás, ilyen egyszerű(bb) desszertekkel is fel lehet dobni az ünnepi asztalt a megszokottak mellett. Én is ismételni fogok.

      Törlés
  2. Nagyon szép ötletes, őszies tálalás! Szívesen megkóstolnám, mert a gesztenye a kedvencem :-) Nagyon tetszik, annyira jó élethűek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon finomak, hamar eltűntek a tányérról. Én is nagy gesztenye rajongó vagyok, karácsonykor is kötelező darab nálunk a gesztenye torta.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!