A húsvéti asztal főszereplője vitathatatlanul a sonka, de elengedhetetlen mellőle a főtt tojás és a foszlós kalács is. A megszokott főtt tojás mellett szoktam készíteni töltött változatokat is, aminek hála az égnek megszámlálhatatlanul sok változata van. Nálam most füstölt,- és krémsajt is került bele, a sonka pedig nem a krémet gazdagítja, hanem csak a tetejére szórtam rá a látvány kedvéért. Húsvétkor a megfőtt sonkát is használhatjuk hozzá, - a krémbe is keverhetünk bele - de én most ennek híján gépsonkát használtam. Egy szelet ropogós pirítóssal akár előételként is fogyasztható.
Füstölt sajtos, sonkás töltött tojás
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 10 dkg krémsajt
- 1-2 tk mustár
- apróra vágott snidling
- só
- őrölt bors
tetejére:
- 5 dkg gépsonka
díszítéshez:
- néhány színes salátalevél
Elkészítése:
- A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, megpucoljuk.
- Kettévágjuk, sárgájukat egy tálba szedjük, villával kicsit szétnyomkodjuk.
- Hozzákeverjük a puha vajat, reszelt füstölt sajtot és krémsajtot, apróra vágott snidlinget.
- Sóval, borssal, mustárral ízesítjük, habosra kikeverjük.
- A tojásmasszát beletöltjük a tojásfehérjékbe, tetejüket megszórjuk a felcsíkozott sonkával.
- Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
De guszta tojások! Biztos jól mutatnának az ünnepi asztalon, kicsit más, mint a megszokott :-)
VálaszTörlés