Egyszerű, házias, hétköznapi sütemény. Harapásnyi falatkák, amiket jártában-keltében bekapkod az ember. Házi készítésű lekvárral finom igazán, ha van itthon dió vagy mák, azzal sem szoktuk megvetni. Délutáni kávé mellé pont tökéletes, de egy pohár hideg tej is jól tud esni mellé. Ha áll egy kicsit, még porhanyósabbá válik, bár azt nálunk nem igen szokta megérni. Gyors, ízletes, néhány hozzávalós édesség, bárki el tudja készíteni, szinte elronthatatlan.
Lekváros kifli
Hozzávalók:
48 db-hoz
tészta:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír (vagy 10 dkg zsír + 15 dkg vaj)
- 2-2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- csipet só
töltelék:
- házi sárgabarack vagy szilvalekvár
tetejére:
- porcukor
- vaníliás cukor
Elkészítése:
- Az élesztőt 1 evőkanál cukorral megfuttatjuk a langyos tejben.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, maradék cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, összemorzsoljuk a zsiradékkal, tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk.
- Letakarva, meleg helyen kb 1 óra alatt megkelesztjük.
- A tésztát 6 felé vágjuk, minden tésztadarabot kör alakúra kinyújtunk, 8-8 részre vágjuk.
- A cikkelyek vastagabb felére keményebb, sütésálló lekvárt teszünk, feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 25 percig (világosra) sütjük (sütőfüggő!)
- Még melegen vaníliás porcukorban meghempergetjük.
TÖRPI
2012 - 2020.04.15
Ismét megállt a világ egy pillanatra, mert elvesztette az egyik legdrágább lelkét.
Összetört a szívem.