2020. április 23., csütörtök

Lekváros kifli












Egyszerű, házias, hétköznapi sütemény. Harapásnyi falatkák, amiket jártában-keltében bekapkod az ember. Házi készítésű lekvárral finom igazán, ha van itthon dió vagy mák, azzal sem szoktuk megvetni. Délutáni kávé mellé pont tökéletes, de egy pohár hideg tej is jól tud esni mellé. Ha áll egy kicsit, még porhanyósabbá válik, bár azt nálunk nem igen szokta megérni. Gyors, ízletes, néhány hozzávalós édesség, bárki el tudja készíteni, szinte elronthatatlan. 

Lekváros kifli

Hozzávalók:
48 db-hoz

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír (vagy 10 dkg zsír + 15 dkg vaj)
  • 2-2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • csipet só

töltelék:


tetejére:

  • porcukor
  • vaníliás cukor

Elkészítése:

  1. Az élesztőt 1 evőkanál cukorral megfuttatjuk a langyos tejben.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, maradék cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, összemorzsoljuk a zsiradékkal, tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk.
  3. Letakarva, meleg helyen kb 1 óra alatt megkelesztjük.
  4. A tésztát 6 felé vágjuk, minden tésztadarabot kör alakúra kinyújtunk, 8-8 részre vágjuk.
  5. A cikkelyek vastagabb felére keményebb, sütésálló lekvárt teszünk, feltekerjük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 25 percig (világosra) sütjük (sütőfüggő!)
  8. Még melegen vaníliás porcukorban meghempergetjük.




TÖRPI

2012 - 2020.04.15 


Ismét megállt a világ egy pillanatra, mert elvesztette az egyik legdrágább lelkét.

Összetört a szívem.

2020. április 10., péntek

Gyömbéres, narancsos sárgarépa juice













Bár az idei Húsvét mindenkinek nagyon más, mint az eddigiek, azért még lehet jókat enni és inni. A megszokottól eltérően nem készítettem most semmilyen alkoholos itókát, de ez a friss ízeket magában hordozó narancsos répa juice ugyanúgy megállja a helyét az ünnepi asztalon. Élénkítő, frissítő hatású, reggeli napindítóként is fogyaszthatjuk az év bármely szakában.

Gyömbéres, narancsos sárgarépa juice

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg sárgarépa
  • 4 narancs leve
  • 1 lime leve
  • méz - ízlés szerint
  • diónyi friss gyömbér (elhagyható)

Elkészítése:

  1. A megtisztított, apróbb darabokra vágott sárgarépát kevés vízzel összeturmixoljuk.
  2. Hozzáadjuk a narancs és a lime kifacsart levét, mézet, héjától megtisztított, feldarabolt gyömbért.
  3. Jól összeturmixoljuk.
  4. Finom szűrőn átszűrjük a folyadékot, a répahúsból teljesen nyomkodjuk ki a nedvességet.
  5. A répa juice-t poharakba öntjük, behűtjük.
  6. Citromkarikával, narancshéjjal díszítve kínáljuk.

TIPP: 

jégkockát is tehetünk a pohárba




2020. április 8., szerda

Medvehagymás perec












Szép nagy, harsogóan friss és zsenge medvehagymacsokrokat kaptam a piacon. Néhány éve lelkesen vásárolom, nem csak jótékony élettani hatásai, (immunerősítő, baktériumölő, nagy vastartalmú) de különleges íze, bódító illata és széleskörű felhasználhatósága miatt is. Most egy részéből készültek ezek a ropogós kis perecek, de került belőle a reggeli tojássalátába, körözöttbe, és még fűszervajat is gyártottam, milyen jó lesz majd a nyári grillezett húsokhoz. Ami esetleg nem fogy el, azt olajba téve vagy lefagyasztva is elspájzolhatjuk a téli hónapokra. Tényleg isteni, még egy egyszerű szendvicset is fel lehet turbózni vele.

Medvehagymás perec

Hozzávalók:
nekem 35 db lett belőle

tészta:


  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg zsír
  • 2 csapott tk só
  • 1-2 ek tejföl
  • 6 ek langyos víz
  • 1 ek 10%-os ecet
  • medvehagyma - ízlés szerint (nálam 15 nagy levél)

tetejére:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt

Elkészítése:

  1. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, összemorzsoljuk a zsiradékkal és a tejföllel.
  2. Az ecetet összekeverjük a vízzel, a lisztes keverékhez öntjük.
  3. A medvehagymát leszárazzuk, felaprítjuk, belekeverjük a tésztába, összegyúrjuk.
  4. Ha nagyon ragad, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
  5. A tésztát fóliába csomagoljuk, hűtőben legalább 2 órát, de még jobb, ha egy éjszakát pihentetjük.
  6. Lisztezett deszkán kb 1,5 cm vastgságúra kinyújtjuk, perecformával kiszaggatjuk.
  7. Tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
  8. Sütőpapíros tepsire tesszük.
  9. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük.