Szép nagy, harsogóan friss és zsenge medvehagymacsokrokat kaptam a piacon. Néhány éve lelkesen vásárolom, nem csak jótékony élettani hatásai, (immunerősítő, baktériumölő, nagy vastartalmú) de különleges íze, bódító illata és széleskörű felhasználhatósága miatt is. Most egy részéből készültek ezek a ropogós kis perecek, de került belőle a reggeli tojássalátába, körözöttbe, és még fűszervajat is gyártottam, milyen jó lesz majd a nyári grillezett húsokhoz. Ami esetleg nem fogy el, azt olajba téve vagy lefagyasztva is elspájzolhatjuk a téli hónapokra. Tényleg isteni, még egy egyszerű szendvicset is fel lehet turbózni vele.
Medvehagymás perec
Hozzávalók:
nekem 35 db lett belőle
tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg zsír
- 2 csapott tk só
- 1-2 ek tejföl
- 6 ek langyos víz
- 1 ek 10%-os ecet
- medvehagyma - ízlés szerint (nálam 15 nagy levél)
tetejére:
- 1 tojás
- reszelt sajt
Elkészítése:
- Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, összemorzsoljuk a zsiradékkal és a tejföllel.
- Az ecetet összekeverjük a vízzel, a lisztes keverékhez öntjük.
- A medvehagymát leszárazzuk, felaprítjuk, belekeverjük a tésztába, összegyúrjuk.
- Ha nagyon ragad, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, hűtőben legalább 2 órát, de még jobb, ha egy éjszakát pihentetjük.
- Lisztezett deszkán kb 1,5 cm vastgságúra kinyújtjuk, perecformával kiszaggatjuk.
- Tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
- Sütőpapíros tepsire tesszük.
- Előmelegített 200°C-os sütőben kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nagyon guszták lettek! Azt hiszem nekem is van egy ilyen kiszúrom.
VálaszTörlésFinomak lehetnek, bár én nem szeretem a medvehagymát. Azt hiszem az egész világon egyedül én vagyok ezzel így, úgyhogy nem is nagyon szoktam belőle semmit se csinálni 😊
Nagyon kellemes húsvétot kívánok nektek, amennyire lehet ebben a megváltozott világban...
Katalin, nem szerethet mindenki mindent, az ízlések különbözőek. Engem a csicsókával lehet a világból kiüldözni, no meg a szerecsendióval. Én is áldott, békés húsvétot kívánok!
Törlés