2021. december 4., szombat

Gouda sajtos pogácsa

 














Én nagyon szeretem a Gouda sajtot és a pogácsákat is. Mikor megláttam  a gouda sajtos pogácsa receptjét és videóját Annuskámnál, nem is volt kérdéses, hogy ezt előbb-utóbb el fogom készíteni. Tudom, hogy már mindenki a karácsonyi sütiket sütögeti, de nekem ma erre a pogácsára esett a választásom, sós ízek után vágyakozom már egy ideje. Nagyon finom puha, omlós tésztájú, egyszerűen mennyei, nem lehet ellenállni neki, főként langymelegen. Mini, harapásnyi falatkák, amiket az ember jártában-keltében, "kutyafuttában" is be tud kapni. Nálam biztosan listavezető lesz a pogácsák között. Kiváló sör és borkorcsolya, igen jól lehet alapozni vele az ünnepi menü előtt és majd szilveszterkor is.  


Gouda sajtos pogácsa


Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 tk só
  • 1 tk porélesztő vagy 1 dkg friss
  • 25 dkg puha vaj
  • 15 dkg Gouda sajt
  • 10 dkg tejföl
  • 2 tojássárgája

tetejére:

  • reszelt sajt

Elkészítése:

  1. A sajtot finomra lereszeljük. (külső, sárga részét előtte eltávolítjuk, nem ehető)
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját a sajthoz adjuk.
  3. Hozzátesszük a tejfölt, vajat, simára keverjük.
  4. Beleszórjuk a porélesztőt vagy a frisset belemorzsoljuk.
  5. A liszthez hozzákeverjük a sót, összedolgozzuk a vajas keverékkel.
  6. Tésztává gyúrjuk.
  7. A tálat lefóliázzuk, 1-2 órára a hűtőbe tesszük, de 1-2 éjszakát is maradhat.
  8. A tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk.
  9. Vékonyra kinyújtjuk.
  10. Felületét meglisztezzük, a harmadát magunk felé hajtjuk, lenyomkodjuk, enyhén meglisztezzük.
  11. Ráhajtjuk az alsó részt, ezt is elsimítjuk.
  12. Jobbról félig behajtjuk, a bal oldalát aláhajtjuk. 
  13. A tésztát nem kell pihentetni, rögtön dolgozhatunk vele tovább.
  14. Ne kezdjük el nyújtani, csak óvatosan nyomkodjuk, így nem csúsznak el a rétegek és szép leveles lesz a pogácsa.
  15. Ha végig értünk elfordítjuk, keresztben is végig nyomkodjuk.
  16. Ha már engedi magát, 1,5 cm vastagra nyújtjuk és kisméretű (3 cm-es) szaggatóval, lisztbe mártva kiszaggatjuk az apró pogácsákat.
  17. A kisszaggatott korongokat egymás mellé csúsztatjuk, meghintjük reszelt sajttal, - a megmaradt tojásfehérjével le lehet kenni, de nem szükséges -  sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  18. A leeső részeket összegyúrjuk, újra hajtogatjuk és szaggatjuk.
  19. A pogácsákat 30 percig kelni hagyjuk.
  20. Előmelegtett 200°-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, helyes pogikat sütöttél 😊. Mi is nagyon szeretjük a sós rágcsálni valókat, főleg a sajtosakat, karácsonyra is szokott a férjem sütni, ő is kicsiket, az az ő "feladata". Évközben is többször, de jó is karácsonykor a sok édesség mellett egy kis sós-sajtos is.
    Én is akkor szereten a legjobban, amikor még langyosak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utóbbi időben valahogy az egyharapásnyi sütiket, pogikat jobban kedvelem. Milyen ügyes a férjed, hogy még pogácsát is tud sütni. Biztosan nagyon jól sikerülnek és illanékonyak is.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!