Én nagyon szeretem a Gouda sajtot és a pogácsákat is. Mikor megláttam a gouda sajtos pogácsa receptjét és videóját Annuskámnál, nem is volt kérdéses, hogy ezt előbb-utóbb el fogom készíteni. Tudom, hogy már mindenki a karácsonyi sütiket sütögeti, de nekem ma erre a pogácsára esett a választásom, sós ízek után vágyakozom már egy ideje. Nagyon finom puha, omlós tésztájú, egyszerűen mennyei, nem lehet ellenállni neki, főként langymelegen. Mini, harapásnyi falatkák, amiket az ember jártában-keltében, "kutyafuttában" is be tud kapni. Nálam biztosan listavezető lesz a pogácsák között. Kiváló sör és borkorcsolya, igen jól lehet alapozni vele az ünnepi menü előtt és majd szilveszterkor is.
Gouda sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1,5 tk só
- 1 tk porélesztő vagy 1 dkg friss
- 25 dkg puha vaj
- 15 dkg Gouda sajt
- 10 dkg tejföl
- 2 tojássárgája
tetejére:
- reszelt sajt
Elkészítése:
- A sajtot finomra lereszeljük. (külső, sárga részét előtte eltávolítjuk, nem ehető)
- A tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját a sajthoz adjuk.
- Hozzátesszük a tejfölt, vajat, simára keverjük.
- Beleszórjuk a porélesztőt vagy a frisset belemorzsoljuk.
- A liszthez hozzákeverjük a sót, összedolgozzuk a vajas keverékkel.
- Tésztává gyúrjuk.
- A tálat lefóliázzuk, 1-2 órára a hűtőbe tesszük, de 1-2 éjszakát is maradhat.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk.
- Vékonyra kinyújtjuk.
- Felületét meglisztezzük, a harmadát magunk felé hajtjuk, lenyomkodjuk, enyhén meglisztezzük.
- Ráhajtjuk az alsó részt, ezt is elsimítjuk.
- Jobbról félig behajtjuk, a bal oldalát aláhajtjuk.
- A tésztát nem kell pihentetni, rögtön dolgozhatunk vele tovább.
- Ne kezdjük el nyújtani, csak óvatosan nyomkodjuk, így nem csúsznak el a rétegek és szép leveles lesz a pogácsa.
- Ha végig értünk elfordítjuk, keresztben is végig nyomkodjuk.
- Ha már engedi magát, 1,5 cm vastagra nyújtjuk és kisméretű (3 cm-es) szaggatóval, lisztbe mártva kiszaggatjuk az apró pogácsákat.
- A kisszaggatott korongokat egymás mellé csúsztatjuk, meghintjük reszelt sajttal, - a megmaradt tojásfehérjével le lehet kenni, de nem szükséges - sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- A leeső részeket összegyúrjuk, újra hajtogatjuk és szaggatjuk.
- A pogácsákat 30 percig kelni hagyjuk.
- Előmelegtett 200°-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nagyon finom lehet, helyes pogikat sütöttél 😊. Mi is nagyon szeretjük a sós rágcsálni valókat, főleg a sajtosakat, karácsonyra is szokott a férjem sütni, ő is kicsiket, az az ő "feladata". Évközben is többször, de jó is karácsonykor a sok édesség mellett egy kis sós-sajtos is.
VálaszTörlésÉn is akkor szereten a legjobban, amikor még langyosak.
Az utóbbi időben valahogy az egyharapásnyi sütiket, pogikat jobban kedvelem. Milyen ügyes a férjed, hogy még pogácsát is tud sütni. Biztosan nagyon jól sikerülnek és illanékonyak is.
Törlés