2022. május 29., vasárnap

Epres joghurtos süti

 















Egy csinos kis édesség az eper kedvelőinek. Persze nem csak látványos, de finom is. Most, hogy már lehet hazai zamatos epret, szamócát kapni, így nem maradhatott el ennek a desszertnek az elkészítése sem. Különösen nagy kedvelője vagyok a gyümölcsös sütiknek, főleg, ha joghurttal készülnek, mert ettől lágy lesz a tésztájuk vagy a krémjük. Puha, olajos piskótát sütöttem alapnak, mert az még napok múlva sem szárad ki, ha maradna a sütiből. Elkészítése egyszerű, csak kicsit időigényes, meg kell várni, míg megdermednek a rétegek. Finom hétvégi ebéd lezárásaként vagy a délutáni csésze kávé mellé tökéletes választás.        

Epres joghurtos süti

18,5 x 27,5 x 5 cm-es sütőkeretet használtam


Hozzávalók:

piskóta:

  • 3 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 3,5 ek étolaj
  • 1 mk sütőpor
  • csipet só

Krém:

  • 8 dl epres joghurt (lehet natúr is)
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. (20 gr) porzselatin
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 50 dkg eper

Tetejére:

  • kb 15-20 dkg eper 
Zselatinos réteg:

  • 1 cs (50 gr) Dr. Oetker Expressz színtelen tortazselé

Elkészítés:

  1. Először megsütjük a piskótát, hogy legyen ideje kihűlni.
  2. A liszthez hozzákeverjük a sót  és a sütőport.
  3. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét a cukrokkal kemény habbá verjük.
  4. Mikor a hab már kemény - a robotgépet nem állítjuk le - egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. 
  5. Az olajat több részletben hozzáadagoljuk.
  6. Végül a sütőporos lisztet is adagonként beledolgozzuk.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük (tűpróba!)
  8. A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A krémhez egy edénybe öntjük a joghurtot, cukrokat és a zselatinport, forráspontig hevítjük.
  10. Az epret leturmixoljuk, a langyosra hűlt joghurtos keverékhez adjuk, összekeverjük.
  11. Mikor a massza teljesen kihűlt, óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínt is.
  12. A piskótára öntjük a krémet, hűtőbe tesszük, míg megdermed.
  13. Tetejét kirakjuk eperrel, leöntjük a tortazselével, amit a csomagolás hátoldalán leírtak szerint készítünk el.
  14. Ismét viszatesszük a hűtőbe, míg teljesen megszilárdul.

TIPP: a krémbe is keverhetünk apróra vágott epret.




2022. május 21., szombat

Sonkás, spárgás batyu

 














Egyszerű és elegáns tavaszi előétel vagy reggeli-vacsora ötlet spárgából. Tudom, nem mutatok vele újat, de volt itthon néhány elfekvőben lévő alapanyagom, amit szerettem volna felhasználni. A ropogós leveles tésztához nagyon jól illik a sonka enyhén füstös íze, a zsenge spárga üdítő aromája és a lágyan olvadozó sajt. Rendkívül egyszerű, de annál finomabb étel. Langyosan fogyasztva a legfinomabb.   


Sonkás, spárgás batyu

Hozzávalók:
6 db-hoz

  • 1 köteg vékony spárga
  • 1 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 csomag (270 gr) készre nyújtott leveles tészta
  • 6 tk mézes mustár  (vagy mustár + méz összekeverve) 
  • 12 szelet sonka (nálam feketeerdei, lehet bármilyen más is)
  • kb 15 dkg reszelt sajt ( pl.: gouda, cheddar, gruyere, trappista )

tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. Tepsit kibéleljük sütőpapírral.
  3. A zsenge spárgasípokat összekeverjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
  4. A leveles tésztát kibontjuk, kihajtogatjuk, 6 egyforma négyzetre vágjuk.
  5. A tészta közepét megkenjük 1 tk mustárral, átlósan ráfektetünk 2-2 szelet félbehajtott sonkát, 4-4 darab spárgát, megszórjuk bőven reszelt sajttal.
  6. A tészta 2 átlós sarkát ráhajtjuk a spárgára.
  7. A batyukat áttesszük tepsire, lekenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal.
  8. Kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  9. Melegen kínáljuk.



2022. május 7., szombat

Migliaccio

 













A Migliaccio búzadarából és ricottából készült hagyományos nápolyi desszert, mely a karneváli időszak jellegzetes süteménye. Krémes állagú, kellemesen citrusos, puha, nem túl édes desszert. Eredetileg köles volt a fő alapanyaga, ami az idők során búzadarára cserélődött. Az állaga valahol a sajttorta és a puding között helyezkedik el, nagyon könnyed, így engem az első kóstoláskor rögtön meghódított. Én most friss gyümölcsöt kínáltam mellé, de vanília vagy csokiöntet, esetleg tejszínhab is jól illene hozzá.       

Migliaccio

Hozzávalók:
22 cm-es kapcsos tortaformához

tészta:

  • 5 dl tej
  • 3 dl víz
  • 18 dkg búzadara
  • 2 bio citrom 
  • 2 bio narancs 
  • 3 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor (nálam Kotányi narancsos cukor)
  • 5 dkg puha vaj
  • 25 dkg ricotta (vagy túró)
  • 2 tk vanília kivonat 
  • csipet só

díszítés:

  • porcukor
  • narancs
  • friss menta vagy citromfű

Elkészítése:

  1. A tejet és a vizet összeöntjük, alacsony lángon feltesszük a tűzre.
  2. Hozzádobjuk a citrusok - fehér résztől megtisztított - héját, vajat és a csipet sót.
  3. Mikor felforrt, beleöntjük a búzadarát, kevergetve sűrűsödésig főzzük.
  4. A megfőtt darát átöntjük egy üveg tálba hűlni, kiszedjük belőle a citrushéjakat.
  5. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  6. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral.  
  7. A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, vaníliával, 1-1 citrom és narancs reszelt héjával, hozzáadjuk a ricottát, majd több részletben beledolgozzuk a kihűlt búzadarát is.
  8. Sima tésztává keverjük.
  9. A masszát beleöntjük a tortaformába, kb 50-60 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (ha sütés közben a teteje nagyon barnulna takarjuk le fóliával)
  10. Mire megsül a teteje kicsit megrepedezik.
  11. Felszeletelés előtt 1 órát hagyjuk a formában hűlni.
  12. Tetejét porcukorral meghintjük, díszíthetjük friss naranccsal, menta,- vagy citromfűlevéllel.