Német eredetű gyorsétel, a berliniek kedvenc street foodja, mely Herta Heuwer vendéglős nevéhez fűződik, akinek utcai bódéja volt az 1940-es években. Mivel a háború után kevés élelmiszer alapanyag állt rendelkezésre, az ott állomásozó brit katonákkal cserélt szeszes italt élelmiszerekre és fűszerekre. Az így szerzett ketchupból és curryporból alkotott kellemesen fűszeres paradicsomszósszal öntötte le a sült kolbászt és ezzel az ízkombinációval meghódította a világot. Mára már annyira elterjedt és népszerű étel, hogy külön múzeuma is van. Az eredeti recept titkát Herta asszony magával vitte, még a férjének sem árulta el, így ezer féle változata van. Roppant egyszerűen és gyorsn elkészíthető, ízletes étel. Kiváló recept összejövetelekre, meleg napokra vagy amikor grillezni támad kedvünk.
Currywurst
Hozzávalók:
- 4 db bajor tipusú fehér grillkolbász
szósz:
- 20 dkg ketchup
- 1 ek paradicsompüré
- 1 gerezd pépesített fokhagyma
- 1 tk méz
- 2 tk currypor
- 1 ek worcester szósz
- 1 ek szójaszósz
- 3 tk balzsamecet (vagy fehérbor, almaecet)
- 1 tk cayenne bors vagy csípős szósz (opcionális, elhagyható)
- só
- bors
- olívaolaj
tálaláshoz:
- sült burgonya
- pirított hagyma
továbbá:
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A kolbászokat kevés olajon minden oldalán átsütjük, - még jobb, ha meggrillezzük - amikor kicsit kihűlt felkarikázzuk.
- A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát kevés sóval, a kés pengéjével kapargatva pépesítjük.
- Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymákat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, fűszereket.
- Kevés vizet hozzáöntve néhány perc alatt sűrű szósszá főzzük.
- A felkarikázott kolbászt leöntjük a szósszal, meghintjük kevés curryporral, sült hasábburgonyával körítjük.
- Kínálhatunk hozzá pirított hagymát is.
De finom lehetett a kolbászkákon ez a különleges, fűszeres szósz! Grillezéskor, szabadban elfogyasztani még kellemesebb lehet. Mi még nem ettünk ilyen bajor kolbászt, bár a piacunkon láttam már. Egyszer talán megkóstoljuk majd....
VálaszTörlésHa lesz rá lehetőség, szerintem kóstoljátok meg, nagyon finom.
VálaszTörlés