Oldalak

2022. július 23., szombat

Currywurst

 















Német eredetű gyorsétel, a berliniek kedvenc street foodja, mely Herta Heuwer vendéglős nevéhez fűződik, akinek utcai bódéja volt az 1940-es években. Mivel a háború után kevés élelmiszer alapanyag  állt rendelkezésre, az ott állomásozó brit katonákkal cserélt szeszes italt élelmiszerekre és fűszerekre.  Az így szerzett ketchupból és curryporból alkotott kellemesen fűszeres paradicsomszósszal öntötte le a sült kolbászt és ezzel az ízkombinációval meghódította a világot. Mára már annyira elterjedt és népszerű étel, hogy külön múzeuma is van. Az eredeti recept titkát Herta asszony magával vitte, még a férjének sem árulta el, így ezer féle változata van. Roppant egyszerűen és gyorsn elkészíthető, ízletes étel. Kiváló recept összejövetelekre, meleg napokra vagy amikor grillezni támad kedvünk.  
   

Currywurst

Hozzávalók:

  • 4 db bajor tipusú fehér grillkolbász

szósz:

  • 20 dkg ketchup
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 gerezd pépesített fokhagyma
  • 1 tk méz
  • 2 tk currypor
  • 1 ek worcester szósz
  • 1 ek szójaszósz
  • 3 tk balzsamecet (vagy fehérbor, almaecet)
  • 1 tk cayenne bors vagy csípős szósz (opcionális, elhagyható)
  • bors
  • olívaolaj

tálaláshoz:

  • sült burgonya
  • pirított hagyma

továbbá:

  • olaj a sütéshez


Elkészítése:

  1. A kolbászokat kevés olajon minden oldalán átsütjük, - még jobb, ha meggrillezzük - amikor kicsit kihűlt felkarikázzuk.
  2. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát kevés sóval, a kés pengéjével kapargatva pépesítjük.
  3. Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymákat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, fűszereket.
  4. Kevés vizet hozzáöntve néhány perc alatt sűrű szósszá főzzük.
  5. A felkarikázott kolbászt leöntjük a szósszal, meghintjük kevés curryporral, sült hasábburgonyával körítjük.
  6. Kínálhatunk hozzá pirított hagymát is.



2 megjegyzés:

  1. De finom lehetett a kolbászkákon ez a különleges, fűszeres szósz! Grillezéskor, szabadban elfogyasztani még kellemesebb lehet. Mi még nem ettünk ilyen bajor kolbászt, bár a piacunkon láttam már. Egyszer talán megkóstoljuk majd....

    VálaszTörlés
  2. Ha lesz rá lehetőség, szerintem kóstoljátok meg, nagyon finom.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!