- 40 dkg liszt
- 2 dl tej
- 10 gr porélesztő
- 6 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 tojás
- 6,5 dkg puha vaj
- csipet só
- 2 közepes alma
- 2 ek barnacukor
- fahéj ízlés szerint
- 50 ml víz
- 1 tk kukoricakeményítő
- 25 dkg mascarpone
- 2 ek cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 felvert tojássárgája
- 2 dkg puha vaj
- 1 ek cukor
- 6 dkg liszt
- 1 ek porcukor
- kevés tej
- A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A liszthez hozzáadjuk a cukrokat, tojást, vajat és a csipet sót, megkelt kovászt, tésztát gyúrunk belőle.
- Letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk, apró kockákra vágjuk.
- Lábasba tesszük, meghintjük cukorral, fahéjjal, alacsony lángon puhára dinszteljük, levét elfőzzük.
- A keményítőt elkeverjük a vízzel, besűrítjük vele a párolt almát.
- A megkelt tésztát 9 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk, sütőpapíros tepsire téve negyed órát kelesztjük.
- A mascarpónét összekeverjük a cukrokkal, habzsákba töltjük.
- A tésztagombócok közepébe megfelelő méretű, lisztbe mártott pohár vagy üveg aljával mélyebb mélyedést készítünk, hogy beleférjen majd a töltelék.
- Az aljába nyomjuk a mascarponét, ráhalmozzuk az almás tölteléket.
- A tészta oldalát megkenjük felvert tojás sárgájával.
- Az almára jócskán hintünk a szórásból, amihez kiskanállal összekeverjük a hozzávalókat (nem fog mind kelleni)
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük, míg a tészta szép aranybarna lesz.
- Sütőből kivéve meglocsoljuk a porcukorral elkevert tejjel. (ne legyen túl híg, de túl sűrű sem)