2024. október 21., hétfő

Őszi almás álom

 




















Amikor nehezen indulnak a reggelek, mert hideg és sötét van, akkor már biztosan tudom, hogy visszafordíthatatlanul megérkezett az ősz, vele együtt a konyhámba az ellenállhatatlan piték, a legillatosabb lepények, a fenséges rétesek és az ezerarcú kelttésztás édességek is. A gyümölcsös desszertek jól jönnek a délutáni gőzölgő kávé mellé, de bekuckózós estékre is érdemes elkészíteni őket. Ez a süti a nevéhez híven tényleg egy álom. A pihepuha foszlós tészta belül egy édeskés lágy krémsajtot rejt, melyet fahéjas almakockák koronáznak meg. Egy isteni desszert, mely szinte szétolvad az ember szájában. Nagyon eteti magát, langymelegebb a legfinomabb.       


Őszi almás álom

Hozzávalók:

tészta:
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 gr porélesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 6,5 dkg puha vaj 
  • csipet só
alma töltelék:
  • 2 közepes alma
  • 2 ek barnacukor
  • fahéj ízlés szerint
sűrítéshez:
  • 50 ml víz 
  • 1 tk kukoricakeményítő
sajtkrém:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
kenéshez:
  • 1 felvert tojássárgája
szórás:
  • 2 dkg puha vaj
  • 1 ek cukor
  • 6 dkg liszt
locsolás:
  • 1 ek porcukor
  • kevés tej

Elkészítése:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszthez hozzáadjuk a cukrokat, tojást, vajat és a csipet sót, megkelt kovászt, tésztát gyúrunk belőle.
  3. Letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk, apró kockákra vágjuk.
  5. Lábasba tesszük, meghintjük cukorral, fahéjjal, alacsony lángon puhára dinszteljük, levét elfőzzük.
  6. A keményítőt elkeverjük a vízzel, besűrítjük vele a párolt almát.  
  7. A megkelt tésztát 9 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk, sütőpapíros tepsire téve negyed órát kelesztjük.
  8. A mascarpónét összekeverjük a cukrokkal, habzsákba töltjük.
  9. A tésztagombócok közepébe megfelelő méretű, lisztbe mártott pohár vagy üveg aljával mélyebb mélyedést készítünk, hogy beleférjen majd a töltelék.
  10. Az aljába nyomjuk a mascarponét, ráhalmozzuk az almás tölteléket.
  11. A tészta oldalát megkenjük felvert tojás sárgájával.
  12. Az almára jócskán hintünk a szórásból, amihez kiskanállal összekeverjük a hozzávalókat (nem fog mind kelleni) 
  13. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük, míg a tészta szép aranybarna lesz.
  14. Sütőből kivéve meglocsoljuk a porcukorral elkevert tejjel. (ne legyen túl híg, de túl sűrű sem)
  


2024. október 20., vasárnap

Melegszendvicskrémek (gombás, kolbászos, tojásos)

 




Egyre ritkábban vásárolok felvágottat reggelire. Nem tudom, hogy csak én vagyok-e így vele, de minden olyan egyenízű lett és már kicsit unalmas is. Reggeli vagy vacsora szerintem nagyon jól megoldható időnként egy melegszendviccsel, ami nálam előtérbe kerül, mikor már hűvösek a reggelek és az esték. Egy csésze forró teával nekem a mennyország. Hoztam nektek három melegszendvicskrémet is, így mindenki választhat ízlésének megfelelően. Mindegyik nagyon finom és jó sok zöldséggel fogyasztva el is telíti hamar az embert. Kóstoljátok meg, szerintem imádni fogjátok! 

Ötlet a Tik-Tokról

Gombakrémes


Hozzávalók:

  • 25 dkg gomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 5 dkg kolozsvári szalonna vagy bacon
  • 1 ek krémsajt
  • 1 ek tejföl
  • 1 tk mustár

tetejére:

  • reszelt sajt

Elkészítése:

  1. Kevés olajon elkezdjük zsírjára pirítani a felkockázott szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, kicsit később a fokhagymát is.
  2. Rádobjuk a feldarabolt gombát, sóval, borssal, (friss) kakukkfűvel, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
  3. Addig sütjük, míg a gomba puhára párolódik és elfövi az összes levét.
  4. Cutterben masszává aprítjuk.
  5. Tálba tesszük, ha kicsit kihűlt, hozzáadjuk a krémsajtot, mustárt, tejfölt, jól elkeverjük.
  6. Kenyérre vagy kiflire kenjük, megszórjuk sok reszelt sajttal, szendvicsütőben készre sütjük.  


Tojáskrémes


Hozzávalók:

  • 3 keményre főtt tojás
  • 2 ek majonéz
  • 1 ek tejföl
  • 1 tk mustár
  • bors
  • tetejére: 
  • reszelt sajt
  • ketchup

Elkészítése:

  1. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk.
  2. Egy tálba téve villával összetörjük. 
  3. Kikeverjük a tejföllel, majonézzel, mustárral, sóval, borssal ízesítjük.
  4. Kenyérre vagy kiflire kenjük, tetejét jó sok sajttal megszórjuk.
  5. Melegszendvics sütőben készre sütjük.
  6. Tetejét ketchuppal megdíszítjük
A tojáskrémbe rakhatunk apróra vágott lilahagymát vagy sonkát is.
 

Kolbászkrémes


Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt (csípős) kolbász
  • 10 dkg lecsókolbász
  • 1 közepes lilahagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 10 dkg krémsajt
  • 1 ek tejföl
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek mustár
  • bors, ízlés szerint
  • só nem szükséges, ha a kolbász elég sós

Elkészítése:

  1. A hagymákat felapírítjuk.
  2. A kolbászok bőrét lehúzzuk, felkarikázzuk, kevés olajon zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymákat, további 1-2 perc alatt megdinszteljük.
  3. Egy szűrőkanállal, - hogy a zsír lecsepegjen - cutterbe kanalazzuk, masszává aprítjuk.
  4. Tálba tesszük, hozzáadjuk a krémsajtot, mustárt, tejfölt, pirospaprikát, borsot.
  5. Alaposan összekeverjük.
  6. Kenyérre vagy kiflire kenjük, szendvicssütőben átmelegítjük, újhagymával, lilahagymával megszórva kínáljuk.
Hagymák helyett reszelt sajttal is megszórhatjuk.



2024. október 8., kedd

Fokhagymás-gyömbéres padlizsán

 








Kicsit hosszabb kihagyás után újra itt vagyok. Így az év vége felé közeledve megállapítottam, hogy idén elég kevés bejegyzés született a blogon. Ez az év valahogy nem az én évem volt. Innen is nagy köszönet azoknak, akik ennek ellenére mégis olvasnak, követnek. A nyári nagy főzések és a blogolás is az extrém hőség miatt elmaradozott, kevesebbet álltam a tűzhely mellett a szokásosnál. Ezen felül tavasz óta három műtéten estem át, az utolsóból éppen most lábadozom. Igy most is csak egy egyszerű, de nagyon finom húsmentes ételt hoztam az általam oly nagyon kedvelt ázsiai konyhából. Nem egy túl fotogén étel, de tele van aromákkal, illatokkal, ízekkel. Egyszerre édes, csípős, savanyú. A legjobb a hosszúkás kínai vagy japán padlizsán hozzá, mert abban kevesebb a mag, de ha azt nem kapunk, akkor inkább kisebb, karcsúbb padlizsánt válasszunk. A padlizsán rengeteg olajat képes magába szívni, így pirításnál csak kevés olajat használjunk hozzá, hogy ne tocsogjon a zsiradékban, mert akkor "elázik" és nem lesz ízletes. Én kimondottan kedvelem ezt a zöldséget, akár krémnek vagy rántott változatban is, de most ez a recept lett a legújabb kedvencem.        


Fokhagymás-gyömbéres padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • víz + 2 tk só ( padlizsán áztatásához)
  • 1-2 ek kukoricakeményítő
  • 2 szál újhagyma
  • 3-4 g fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 1/2-1 piros chili 

szósz:

  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 1 tk szezámolaj
  • 1 tk barnacukor
  • 1 tk kukoricakeményítő (kevés vízben feloldva)

sütéshez:

  • 2 ek olívaolaj

tetejére:

  • szezámmag
  • újhagyma zöldje felaprítva


Elkészítése:

  1. A padlizsánt megmossuk, falatnyi  kockákra vágjuk.
  2. Egy nagy tálba vizet teszünk, feloldjuk benne a sót, beletesszük a padlizsákockákat, kis tányérral lefedve 15 percet állni hagyjuk.
  3. Leöntjük róla a vizet, szárazra töröljük a padlizsánokat és egy nagyobb tálba tesszük.
  4. Meghintjük a kukoricakeményítővel, óvatosan megrázogatjuk, hogy a keményítő egyenletesen bevonja a padlizsánokat.
  5. Egy tapadásmentes serpenyőben megmelegítjük az olajat, egy rétegben beleterítjük a padlizsánkockákat.
  6. Addig sütjük, míg minden oldaluk szép aranybarna nem lesz és puhára nem párolódnak.
  7. Egy tányérra kiszedjük a padlizsánokat.
  8. Egy edénykébe összekeverjük a szósz hozzávalóit, félretesszük.
  9. A sepenyőbe tesszük az apróra vágott gyömbért, fokhagymát, felkarikázott chilit, kb 1 percig pirítjuk, hozzáöntjük a szószt, addig kevergetjük míg besűrűsödik.
  10. Hozzáadjuk a megsült padlizsánt és a felkarikázott újhagymát, összekeverjük, további 1 percig sütjük.
  11. Tányérra halmozzuk, szezámmaggal, újhagymazölddel megszórjuk.
  12. Köretként forrón gőzölgő rizst kínálunk hozzá.