Kicsit hosszabb kihagyás után újra itt vagyok. Így az év vége felé közeledve megállapítottam, hogy idén elég kevés bejegyzés született a blogon. Ez az év valahogy nem az én évem volt. Innen is nagy köszönet azoknak, akik ennek ellenére mégis olvasnak, követnek. A nyári nagy főzések és a blogolás is az extrém hőség miatt elmaradozott, kevesebbet álltam a tűzhely mellett a szokásosnál. Ezen felül tavasz óta három műtéten estem át, az utolsóból éppen most lábadozom. Igy most is csak egy egyszerű, de nagyon finom húsmentes ételt hoztam az általam oly nagyon kedvelt ázsiai konyhából. Nem egy túl fotogén étel, de tele van aromákkal, illatokkal, ízekkel. Egyszerre édes, csípős, savanyú. A legjobb a hosszúkás kínai vagy japán padlizsán hozzá, mert abban kevesebb a mag, de ha azt nem kapunk, akkor inkább kisebb, karcsúbb padlizsánt válasszunk. A padlizsán rengeteg olajat képes magába szívni, így pirításnál csak kevés olajat használjunk hozzá, hogy ne tocsogjon a zsiradékban, mert akkor "elázik" és nem lesz ízletes. Én kimondottan kedvelem ezt a zöldséget, akár krémnek vagy rántott változatban is, de most ez a recept lett a legújabb kedvencem.
Fokhagymás-gyömbéres padlizsán
Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán
- víz + 2 tk só ( padlizsán áztatásához)
- 1-2 ek kukoricakeményítő
- 2 szál újhagyma
- 3-4 g fokhagyma
- diónyi friss gyömbér
- 1/2-1 piros chili
szósz:
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek rizsecet
- 1 tk szezámolaj
- 1 tk barnacukor
- 1 tk kukoricakeményítő (kevés vízben feloldva)
sütéshez:
tetejére:
- szezámmag
- újhagyma zöldje felaprítva
Elkészítése:
- A padlizsánt megmossuk, falatnyi kockákra vágjuk.
- Egy nagy tálba vizet teszünk, feloldjuk benne a sót, beletesszük a padlizsákockákat, kis tányérral lefedve 15 percet állni hagyjuk.
- Leöntjük róla a vizet, szárazra töröljük a padlizsánokat és egy nagyobb tálba tesszük.
- Meghintjük a kukoricakeményítővel, óvatosan megrázogatjuk, hogy a keményítő egyenletesen bevonja a padlizsánokat.
- Egy tapadásmentes serpenyőben megmelegítjük az olajat, egy rétegben beleterítjük a padlizsánkockákat.
- Addig sütjük, míg minden oldaluk szép aranybarna nem lesz és puhára nem párolódnak.
- Egy tányérra kiszedjük a padlizsánokat.
- Egy edénykébe összekeverjük a szósz hozzávalóit, félretesszük.
- A sepenyőbe tesszük az apróra vágott gyömbért, fokhagymát, felkarikázott chilit, kb 1 percig pirítjuk, hozzáöntjük a szószt, addig kevergetjük míg besűrűsödik.
- Hozzáadjuk a megsült padlizsánt és a felkarikázott újhagymát, összekeverjük, további 1 percig sütjük.
- Tányérra halmozzuk, szezámmaggal, újhagymazölddel megszórjuk.
- Köretként forrón gőzölgő rizst kínálunk hozzá.