Egy finom, sütés nélküli frissítő desszert mindig jól jön a meleg nyári napokon. A syllabub (ejtsd: szillabab) egy könnyű, krémes, kifinomult desszert, melyhez mindössze négy összetevőre van csak szükség: tejszín, bor, citrom és cukor. A recept a XVI. század óta létezik Angliában, már a királyi családok is nagyon kedvelték, szívesen fogyasztották egy kiadósabb ebéd vagy vacsora után. Gyakorlatilag pár perc alatt elkészül és akár azonnal is fogyasztható, de 1-2 óra állás jót tesz neki a hűtőben, ez idó alatt kellően le is hűl és összeszoknak az ízei. Ha gyerekbaráttá szeretnénk tenni, az alkoholt almalével helyettesíthetjük, úgy is finom lesz. Tetejére szezonális gyümölcsöt, most pl.: epret, málnát, szedret vagy áfonyát is tehetünk, ezek mind jól passzolnak a savanykás citrom ízéhez.
Hozzávalók:
- 1 bio citrom
- 7,5 dkg cukor
- 1 dl édes fehérbor
- 3 dl habtejszín
Elkészítése:
- Zöldséghámozóval vékonyan lehámozzuk a citrom héját, a fehér, keserű részt késsel eltávolítjuk róla.
- A félbevágott citromot kifacsarjuk.
- Egy edénybe öntjük a bort, hozzáadjuk a citromhéjat és levet, cukrot.
- Alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, míg a cukor teljesen feloldódik.
- Kb 1 óra hosszára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek és a szirup teljesen kihűljön.
- A szirupot leszűrjük, a citromhéj egy részét - amely szépen kandírozódott a szirupban - apró csíkokra vágva félretesszük a díszítéshez.
- A tejszínt lágyan felverjük, hozzáadjuk a szirupot és addig verjük tovább, míg a krém megtartja a formáját. (ne verjük túl, mert nagyon megkeményedik!)
- A krémet üvegpoharakba töltjük, kis időre hűtőbe tesszük.
- Tálalásnál a félretett kandírozott citromcsíkokkal díszítjük.
Finom desszert lehet, ami nagyon jól eshet ilyen forró nyári napokon. Már ránézésre is kellemes látvány, hát még elkanalazva milyen isteni lehet 😊.
VálaszTörlésNagyon finom hűsítő desszert volt, gyümölcsökkel még gazdagabb ízű lett volna.
VálaszTörlés