Az angolok a dip szóval a különféle mártogatósokat illetik. Nálunk nem múlik el olyan hét, hogy ne készülne valamilyen mártogatós-féle. A padlizsánt különösen szeretjük, nyáron grillen szoktam megsütni, mert imádom az enyhén füstös ízét és jó néhány dobozzal teszek el belőle a fagyasztóba, ilyenkor pedig csak előveszem és kedvemre ízesítem, variálom az összetevőit. Az aszalt paradicsom és a friss menta nagyon jól illik egymáshoz, különleges ízhatást kölcsönöz a padlizsánnak. Egészséges és kalóriaszegény, ideális egy kis délutáni csemegézéshez.
Elkészítési idő: 90 perc
Padlizsán dip aszalt paradicsommal és mentával
Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán
- 5-6 szem olívaolajban pácolt aszalt paradicsom + az olajából egy kevés
- 1 ek tahini vagy tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 friss mentalevél
- chili pehely
- színes bors
Elkészítése:
- A padlizsánokat tepsibe tesszük, kb 1 óra alatt forró sütőben megsütjük.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd a húsát turmixgépbe kanalazzuk.
- Hozzátesszük a felaprított aszalt paradicsomokat és az olajából is öntünk keveset a padlizsánhoz, sózzuk.
- A tahinit vagy tejfölt is belerakjuk, a mentaleveleket apróra tépkedve, a fokhagymát felkarikázva adjuk hozzá.
- Az egészet összeturmixoljuk.
- Tálkába öntjük, tetejét őrölt színes borssal és chili pehellyel megszórjuk.
- Pirítóssal, pitával, vagy tortilla chips-szel fogyasztjuk.