2011. június 26., vasárnap

Rumos meggy




Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége ennek a "befőtt"- nek. Igazából nem is nevezném befőttnek, mert még főzni sem kell. Mivel idén sok meggy termett nagy részét a fagyasztóba raktam és készült belőle néhány üveg rumos meggy is. Az eltevését illetően pontos mennyiségeket nem tudok írni, csak "gondolomformán" szoktam adagolni a hozzávalókat. Ha valaki édesebben szereti tegyen hozzá több cukrot, a rum mennyisége pedig az üveg nagyságától függ, célszerű kisebb üvegeket választani. Csak hibátlan, érett, nagyobb szemű meggyet tegyünk el. Nagyon sokrétűen felhasználható: krémekbe, sütikbe, fagyikhoz, gesztenyepüréhez, díszítéshez. Néhány üveggel el szoktam dugni, hogy megérje a téli időszakot is, néha megesik, hogy elfelejtkezem róla. Aztán karácsony tájékán, mikor előkerülnek van nagy örömködés. A meggy süteményekben végzi, az alkoholos finom nedűt pedig egy kis lélekvidító gyanánt elkortyolgatjuk.

Elkészítési idő: 20 perc

Rumos meggy

Hozzávalók:

  • érett meggy
  • kristálycukor
  • rum (nem sütőrum!)

Elkészítése:

  1. A befőttes üvegeket tisztára mossuk, kevés vizet téve az aljára betesszük a mikróba, néhány percig a legnagyobb fokozaton sterilizáljuk.
  2. Az tiszta üvegekbe lerétegezzük a leszárazott, tisztára mosott meggyet (kimagozni nem kell) és a cukrot, közben az üveg alját többször megütögetjük, hogy a meggyszemek minél szorosabban legyenek.
  3. Felöntünk annyi rummal, amennyi ellepi.
  4. Celofánt teszünk rá, rácsavarjuk az üvegek tetejét és a kamrapolcra tesszük. Leghamarabb 2-3 hét múlva fogyasztató, akkorra veszi át a gyümölcs a rum és a cukor ízét.





4 megjegyzés:

  1. Nea, nézz be hozzám légyszíves, vár egy díj sok szeretettel:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Játékba hívlak gyere nézd meg!

    VálaszTörlés
  3. Jó ide benézni, ezért is,szeretnék átadni egy díjat, nézz be hozzám!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket