2011. június 26., vasárnap

Rumos meggy













Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége ennek a "befőtt"- nek, sok tenni való nincs vele. Idén sok meggy termett a fán, nagy részét a fagyasztóba raktam és készült belőle néhány üveg házi rumos meggy is. Nagyon sokrétűen felhasználható: krémekbe, sütikbe, fagyikhoz, gesztenyepüréhez, kókuszgolyóba, torták díszítéshez. Néhány üveggel el szoktam dugni, hogy megérje a téli időszakot is, néha megesik, hogy elfelejtkezem róla. Aztán karácsony tájékán, mikor előkerülnek van nagy örömködés. A meggy süteményekben végzi, az alkoholos finom nedűt pedig egy kis lélekvidító gyanánt elkortyolgatjuk.

Elkészítési idő: 20 perc

Rumos meggy

Hozzávalók:

  • 1 kg ropogós, érett, friss meggy
  • 30 dkg kristálycukor
  • jó minőségű rum (nem sütőrum!)

Elkészítése:

  1. A befőttes üvegeket tisztára mossuk, sterilizáljuk. (célszerű kisebb üvegeket használni)
  2. A tiszta üvegekbe lerétegezzük a leszárazott, tisztára mosott meggyet (kimagozni nem kell!) és a cukrot, közben az üveg alját többször megütögetjük, hogy a meggyszemek minél szorosabban legyenek.
  3. Felöntünk annyi rummal, amennyi majdnem ellepi. (még levet is fog ereszteni, hagyjunk neki elég helyet!)
  4. Napos helyre (de nem tűző napra!) tesszük, míg a cukor elolvad és levet ereszt.
  5. Az üveget feltöltjük még rummal, ha nem lett tele lével az üveg.
  6. Celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és a végleges helyére állítjuk. 
  7. Leghamarabb 3-4 hét múlva fogyasztható, akkorra veszi át a gyümölcs az ízeket.








4 megjegyzés:

  1. Nea, nézz be hozzám légyszíves, vár egy díj sok szeretettel:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Játékba hívlak gyere nézd meg!

    VálaszTörlés
  3. Jó ide benézni, ezért is,szeretnék átadni egy díjat, nézz be hozzám!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!