Nyakunkon a Szilveszter és hogy az új év első napján is kerüljenek finom falatok az asztalra a háziasszonyok ismét a konyhában ténykednek majd. A karácsonyi sütés-főzés maraton után nálunk ilyenkor gyors és egyszerű ételek kerülnek sorra, többségüket már előre is el lehet készíteni. Természetesen lesz lencsefőzelék ropogós bőrű sült császárral, virslis lencsesaláta, retro-szendvics, kaszinótojás és tormás sonkatekercs franciasalátával, meggyes rétes, sajtos roló és majd készül egy újabb adag ebből a party falatkából is. Leveles tésztára és az otthon éppen fellelhető alapanyagokra, kevéske maradékra van csak szükség hozzá és máris remek ropogtatnivalót készíthetünk, mely jól fel tudja szívni a pezsgőt. A feltétek tetszés szerint variálhatók, ki mit szeret, mi van éppen otthon és ami nem áztatja el a tésztát. Ötletnek írom, hogy a krémsajtra még reszelt sajtot is szórhatunk bőven, így sajtosabb ízűek lesznek a falatkák.
Szilveszteri party falatkák leveles tésztából
kb 35-40 db-hoz
Hozzávalók:
- 2 csomag (2x270 gr) készre nyújtott leveles tészta
- 125 g krémsajt
feltétek:
- gépsonka
- gomba
- lilahagyma
- koktélparadicsom
- kaliforniai paprika
- olajbogyó
- sajt (lehet füstölt, trappista, camambert)
- cukkini
- 1 felvert tojás
Elkészítése:
- A kész levelestésztákat kicsomagoljuk, kitekerjük.
- Az egyiket papírjával együtt sütőlapra helyezzük, megkenjük a sajtkrémmel.
- Óvatosan rátesszük a másik levelestésztát, 5x5 cm-es kockákra vágjuk, közepükbe mélyedést nyomunk.
- Lekenjük a tésztát a felvert tojással, a mélyedéseket megszúrkáljuk villával.
- Rárakjuk a feltéteket, picit sózzuk, meghintjük oregánóval, olívaolajjal megspricceljük.
- Előmelegített 180°C-os sütőbe kb 20-25 percig sütjük (sütőfüggő!)
- Legfinomabb langymelegen.