A tegnapi szilvalekváros hókifli után ma is hoztam egy újabb változatot, de ezt még muszáj megmutatnom nektek, mert annyira finom. A recept Kárai Dávidé (Íz-Huszár), jó ideje diós változatban már csak ezt sütöm, némi változtatással. Az tetszett meg benne, hogy a dió nem darálva, hanem durvára aprítva kerül a tésztába, amitől egyrészt jobb lesz a textúrája, másrészt fogyasztásnál olyan élvezetes ráharapni az apró, ropogós diódarabokra. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy megpirítottam a diót, így intenzívebb lett az íze, a vaj mellé kevés zsírt is tettem, hogy még porhanyósabb legyen a tészta, illetve a porcukros szórásnál a drága vanília rúd helyett Bourbon vaníliás cukrot használtam. Forrón szoktam megporcukrozni, hogy a tészta még melegen be tudja szívni a vaníliás aromát. Kihűlés után, bedobozolás előtt kap még egy cukorfelhőt, mert a porcukor csak a kihűlt tésztán marad meg szépen. Néhány napos pihentetés jót tesz az ízének.
Diódarabos hókifli
nekem 68 db lett belőle
Hozzávalók:
- 33 dkg liszt
- 8,5 dkg porcukor
- 25 dkg hideg vaj (nálam 20 dkg vaj + 3 dkg sertészsír)
- 12 dkg darált dió (nálam pirított dió)
tetejére:
- 4 dkg porcukor
- 2 cs Bourbon vaníliás cukor
Elkészítése:
- A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, tiszta konyharuhára kiöntjük.
- A konyharuhát ráhajtva ledörzsölgetjük róla a héját, ha kihűlt apróbb darabokra összevágjuk.
- A lisztet és a porcukrot összeöntjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a diót és egy csipet sót, a kockára vágott vajjal, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, enyhén lisztezett deszkára borítva tésztává gyúrjuk.
- A tésztát fóliába tekerjük, 1/2-1 órára a hűtőbe tesszük.
- Kivesszük, kicsomagoljuk, egyforma méretű (én kimértem 10 grammos adagokra) gombócokat formázunk belőle, majd hengerré sodorjuk, amit kifli alakúra hajlítunk.
- Sütőpapíros tepsire tesszük.
- Előmelegített 175°C-os sütőben kb 12-15 perc alatt megsütjük. (sütőfüggő!)
- Semmiképp se hagyjuk bent tovább, mert kiszárad!
- A megsült kifliket kivesszük a sütőből és 5-10 percet hagyjuk a tepsiben hűlni, mert ilyenkor még nagyon törékenyek.
- Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, majd kihűlve mégegyszer leporcukrozzuk.
Ez a kifli is nagyon finom lehet! Érdemes hozzátok vendégségbe menni, mert olyan sok finomság készült már a konyhádban :-)
VálaszTörlésÁldott, szép karácsonyt kívánok Neked és kedves családodnak, békességben, szeretetben, egészségben!
A karácsonyi fejléced is nagyon jó lett! :-)
Remélem mindenkinek ízleni fog mindegyik, mert tényleg nagyon finomak lettek. Én is sok szeretettel kívánok szeretetteljes, békés, boldog, áldott ünnepeket!
Törlés