2018. december 19., szerda

Szilvalekváros hókifli













A hókifli egy igazi ünnepi klasszikus, amely jól megfér a bejgli, zserbó, hólabda és a linzerek között a terített asztalon. Lehetetlen eleget készíteni belőle, főleg ha jó sűrű házi szilvalekvárral töltjük meg. Én mindig zsírral készítem, ettől és a tejföltől lesz igazán omlós, porhanyós még napokig a sütés után is, már ha nem fogy el azonnal, mert bizony langymelegen, frissen sülve igen nehéz ellenállni neki. Az ünnepek előtti napokban előre elkészíthető, bedobozolva pár nap állás még jót is tesz neki, akkorra válik tökéletessé az íze. Lekvár helyett dióval vagy mákkal is tölthető.


Szilvalekváros hókifli
kb 50-60 db-hoz

tészta:

  • 20 dkg sima liszt
  • 20 dkg rétes liszt
  • 20 dkg zsír (esetleg 25 dkg puha vaj) 
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 2 ek porcukor
  • csipet só

töltelék:

  • kb 20 dkg házi sűrű szilvalekvár 

hempergetéshez:

  • 4 ek porcukor   
  • 2 cs vaníliás cukor  (nálam vaníliarúddal eltett porcukor)

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A liszteket összeöntjük, átszitáljuk, belekeverjük a sót és a porcukrot, a zsírral és a tejföllel gyorsan tésztát gyúrunk belőle. Nem szabad túl gyúrni, csak amíg a tészta összeáll!
  3. Gombóccá formázzuk, letakarva 15-30 percet pihentetjük.
  4. A tésztát kettévágjuk, így könnyebb vele dolgozni.
  5. Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, 6-7 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. (lehet nagyobbra is szaggatni, de én jobban szeretem a kisebb, harapásnyi darabokat)
  6. A leeső darabokat újra gyúrjuk és szaggatjuk, míg a tészta el nem fogy.
  7. A tészta alsó részére teszünk egy kiskanálnyit a szilvalekvárból, feltekerjük, széleit összenyomkodjuk, kifli alakúra formázzuk.
  8. Sütőpapíros tepsibe téve kb 15-20 perc alatt megsütjük. (sütőfüggő!)
  9. Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad! Mikor a tészta már szilárd és az alja kezd pirulni, akkor jó.
  10. Még melegen vaníliás porcukorban meghempergetjük. 





3 megjegyzés:

  1. De jól néznek ki, fincsi is lehet! Nagyon hangulatosak a képeid, békés, havas téli estét idéznek.... :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a receptet, nagyon finom lett és könnyű is volt vele dolgozni! Gyerekkorom óta nem ettem hókiflit, ez teljesen visszaidézte azokat az emlékeket! Mindenkinek csak ajánlani tudom. :-)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!