2017. december 19., kedd

Mákos félhold




















Hoztam még egy gyors karácsonyi aprósüti ötletet. Nem kell keleszteni, így azonnal süthető és nem túl sok a munka sem vele. Isteni finom, puha a tésztája önmagában is, de a tejfölös-tojásos kenegetéstől még finomabbá, omlósabbá válik. Napokkal az ünnepek előtt elkészíthető, lefagyasztható, néhány perc alatt forró sütőbe téve pedig olyan, mintha akkor frissen sütöttük volna.  A recept a Stahl magazin, Téli édességek  2011/2012 számában jelent meg.     



Mákos félhold

Hozzávalók:
nekem 40 db lett belőle 

tészta:

  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • csipet só


töltelék:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 4 ek tej

tetejére:

  • 1 tojás
  • 2 ek tejföl

díszítés:

  • jégcukor


Elkészítése:


  1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
  2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
  3. A tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  4. A puha vajat, cukrot, vanília kikapart magjait habosra keverjük.
  5. Hozzáadjuk a tojást, tojássárgákat, felfuttatott élesztőt, tejfölt, lisztet és a csipet sót.
  6. A tésztát kézzel összegyúrjuk.
  7. Ha túl puha lenne kevés lisztet, ha túl kemény, akkor kevés tejfölt adunk hozzá. (ez a liszt minőségétől függ.)
  8. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, 7 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle.
  9. A leeső részeket újra gyúrjuk, szaggatjuk. 
  10. A korongokra - úgy, hogy végigérjen - tölteléket teszünk, a tésztát félbehajtjuk, széleit összenyomkodjuk, villával bebordázzuk.
  11. A süteményeket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket tojással habart tejföllel megkenegetjük, megszórjuk jégcukorral.
  12. Sütőbe tolva 25 perc alatt készre sütjük. 

 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!