2010. július 25., vasárnap

Baracklepény




Van nekem egy nagy becsben tartott szakácskönyvem, a Váncza-féle süteményes könyv: A mi süteményes könyvünk. Szerintem páratlan a maga nemében, igazi békebeli, nosztalgikus sütirecepteket tartalmaz. Először 1936-ban adták ki, de azóta is töretlen a népszerűsége. Nagyon szeretem lapozgatni, patinás a külseje, belseje. 465 remek recept leírása szerepel benne, melyeket a kézzel rajzolt sütemény-képek tesznek egészen egyedivé. Ezt a sütit minden évben elsőként sütöm meg belőle, mikor már érik a sárgabarack. A korszerűség jegyében csak annyit változtattam rajta, hogy a tetejét sima kristálycukor helyett fahéjas barna cukorral szórtam meg, mely talán még egy szinttel megemelte az amúgy is pompás süti élvezeti értékét.

Elkészítési idő: 45 perc

Barackos lepény

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1-1,25 kg nem túl érett sárgabarack

Elkészítése:

  1. A porcukrot a vajjal és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
  2. Közepes méretű vajazott-lisztezett tepsibe öntjük a tésztát és a tetejét kirakjuk a meghámozott, félbevágott sárgabarackokkal, melyet megszórunk a 12 dkg cukor és 1 csomag vaníliáscukor keverékével.
  3. Előmelegített sütőben közepes tűznél kb 30 percig sütjük tűpróbáig.
  4. Kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk.





3 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!