2018. február 20., kedd

Vérnarancs torta

















Most, hogy ennyire hidegre fordult az idő, muszáj volt egy csinos, hangulatjavító tortát sütnöm. Télen tobzódunk a citrusfélékben, így a hétvégi piacozáskor néhány szem vérnarancs is landolt a kosaramban, így adta magát, hogy narancsos torta készüljön. Mégpedig egy fordított torta, melyhez alulra kell rétegezni a gyümölcsöt, ráönteni a tésztát, majd sütés után megfordítani, így a gyümölcsös rész kerül majd felülre. Még sosem sütöttem vérnarancsból süteményt, de a végeredmény nagyon ízlett. Finom, édeskés volt a gyümölcs, kicsit tartottam tőle, hogy a héj alatti rész miatt keserű lesz, de szerencsére csak egy enyhén fanyar ízvilág maradt meg belőle sütés után. Elképesztően látványos, nyárias hangulatú, ízletes torta kerekedett belőle. Az olvasztott vajtól és a selymes görög joghurttól omlós, szaftos lett a tészta. Aki szereti a narancsot és a kissé fanyar ízvilágot, annak jó választás lesz ez a torta.

Vérnarancs torta

Hozzávalók:
22 cm-es tortaformához

tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 (sima) narancs reszelt héja
  • 1 (sima) narancs kifacsart leve
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek görög joghurt

tetejére: 

  • 1 ek vaj
  • 2 ek barnacukor
  • 2 vérnarancs

Elkészítése:

  1. Sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A vajat megolvasztjuk, félretesszük hűlni.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, csipet sóval.
  4. A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával.
  5. A lisztet beleforgatjuk a tojásos masszába, hozzáreszeljük a narancshéjat, hozzáadjuk a kifacsart narancslevet, az olvasztott vajat, joghurtot.
  6. Robotgéppel sima tésztává keverjük. 
  7. Az 1 evőkanál vajat összeolvasztjuk a barnacukorral, tapadásmentes - vagy szilikonos sütőpapírral bélelt - tortaforma aljába öntjük egyenletesen eloszlatva. (a tortaformát kívülről alufóliával körbebugyolálhatjuk, ha véletlenül kifolyna a vajas cukor, ne a sütőbe csepegjen)
  8. A vérnarancsokat felszeleteljük, elrendezzük a tortaforma alján.
  9. Ráöntjük a tésztát, előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. (sütőfüggő, tűpróba!)
  10. 5 percig a tortaformában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

TIPP: 1 gombóc vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is kínálhatunk hozzá. 







4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a tortád, és persze nagyon finom lehet! Gyönyörű a színe! Ilyen fordított tortát még nem sütöttem, de már régóta gondoltam rá, hogy ki kéne próbálni :-)
    Én is sütöttem narancsos tortát, még a hónap elején. A következő feltöltésem az lesz :-)

    VálaszTörlés
  2. Nem nehéz, csak próbáld ki nyugodtan. Várom a tortád receptjét, én nagyon szeretem a gyümölcsös sütiket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az enyém ilyen lett :-)
      http://katalin-konyha.blogspot.hu/2018/02/narancsos-turotorta.html

      Törlés
    2. Megnéztem, szuper lett!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!