2018. január 23., kedd

Narancsos castagnole















Farsang ideje van és ilyenkor fánkot süt az egész világ. A castagnole (jelentése: kicsi gesztenye) tipikus olasz karneváli desszert. Kívül ropogós, belül puha, olajban sült tésztagolyó. Ennek is számtalan változata van, elkészítési módja régiónként változik. Néhol favette-nek is nevezik. A narancs friss, üde ízt ad a falatnyi roppanós fánkocskáknak, de citrommal is hasonló lesz a végeredmény. Nekem első kóstolás után hiányzott a lekvár mellé, így én savanykás málnalekvárral  kínáltam, de krémes csokiszószba mártogatva is finom lehet. Egyszerű desszert, a farsangi időszak után is bármikor elkészíthető, ha hirtelen édességre vágyunk.
 
Narancsos castagnole


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 8 dkg puha vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 7-8 ek frissen facsart narancslé
  • 2 ek rum (eredeti receptben nem szerepel, de én minden fánk tésztájába teszek, az olaszok általában ánizslikőrt használnak)
  • csipet só

forgatáshoz:

  • kristálycukor

sütéshez:

  • bő olaj

Segítség - némi változtatással- az elkészítéshez, egyben a recept forrása is:



Elkészítése:

  1. A puha vajat mélyebb tálba rakjuk, robotgéppel kihabosítjuk.
  2. Hozzáöntjük a cukrokat, tovább keverjük, majd az egész tojásokat egyenként beledolgozzuk.
  3. Belereszeljük a narancs héját.
  4. A lisztben elkeverjük a sütőport és a csipet sót, két részletben hozzákeverjük a vajas-tojásos masszához, majd a narancslevet, rumot is beledolgozzuk.
  5. Egy elég ragacsos masszát kapunk, kis időre tegyük félre, hogy könnyebben formázható legyen.
  6. A masszát kézzel átgyúrjuk, - ha nagyon ragadna még kevés lisztet tegyünk hozzá - kis gombócokat formázunk belőle, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatunk.
  7. Az olajat felhevítjük, de nem túl forróra, mert a fánk kívül hamar megég, a belseje pedig még nyers marad.
  8. Csak néhány gombócot teszünk egyszerre az olajba, hogy sütés közben forgatni tudjuk őket, közben még meg is nőnek. 
  9. A fánkok minden oldalát néhány perc alatt szép aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük, ha lecsepegett, még melegen kristálycukorba forgatjuk. (vagy porcukorral hintjük meg)  







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, kívül-belül, olyan kis harapnivalók :-) Én csörögét sütöttem a héten, holnap kerülnek majd fel :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És finomak is voltak. Kár, hogy azt nem lehet érzékeltetni egy fotón.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!